Sari la conținut

Diversificarea pas cu pas

Varsta de sase luni este varsta ideala pentru a incepe sa-i oferi micutului si altceva de mancare decat laptele matern. Incepand din acest moment, sistemul digestiv al copilului este suficient maturizat pentru a fi capabil sa digere si sa asimileze si altceva decat lapte.

Copiii care, din diverse motive, nu au beneficiat de alimentatie naturala, incep diversificarea mai devreme, in jurul varstei de patru luni, dar sub stricta recomandare si supraveghere a medicului pediatru. Supravegherea medicului este necesara si in cazul copiilor alimentati natural.

Prima masa

Diversificarea este procesul relativ lent prin care copilului mic, in varsta de aproximativ sase luni, i se introduc in regimul alimentar zilnic alimente noi. Procesul este lent, gradual si necesita foarte multa rabdare din partea mamei.

Nu este foarte usor, dar nici foarte greu, este nevoie de rabdare si tact. Este momentul in care mamele trebuie sa aiba incredere in intuitia lor. Diversificarea incepe la masa principala si este de dorit ca bebe sa nu fie obosit. Ii puteti oferi doua-trei lingurite cu suc de mere sau suc de morcovi, apoi copilul este pus la san. In decurs de doua-trei zile, copilului i se pot oferi sucurile o data la doua mese, in timpul zilei.

Dupa o saptamana, puteti incerca o supa de zarzavat - cu morcov si radacina de telina. In fiecare zi, se adauga o leguma noua - cartof, ceapa, dovlecel, radacina de patrunjel si asa mai departe. Bebe primeste cateva lingurite cu supa, la o masa, si sucurile de mar sau morcov, la o alta masa. Apoi este pus la san, pana se satura.

Urmatorul pas il reprezinta cerealele speciale pentru bebe, preparate fie cu apa, fie cu lapte matern. Cateva lingurite - trei-patru la prima masa, pana la o portie completa, pastrandu-se in alimentatie si supa de legume, si sucurile. Supa de legume poate deveni putin mai groasa, la o luna de la inceputul diversificarii, prin pasarea morcovului, foarte fin, a cartofului, a dovlecelului, a radacinii de telina si asa mai departe.

Primul galbenus

Dupa ce ati introdus in alimentatia micutului sucul de mar si morcov, cerealele speciale pentru sugari, supa limpede de legume si apoi supele crema subtiri, copilul este pregatit sa primeasca primul lui galbenus de ou. Pana la varsta de un an, este recomandat ca prichindelul sa primeasca doar galbenusul de la ou, fiert tare si pasat in supa de legume. In debutul diversificarii alimentatiei, este indicat sa ii introduceti in dieta un galbenus pe saptamana, apoi unul la trei zile. Se adauga piureul de mar sau para, iar crema de legume poate deveni mai consistenta.

La varsta de aproximativ opt luni, este recomandat sa incepeti sa ii oferiti copilului iaurt, preparat in casa, care poate fi adaugat in supa sau servit alaturi de cereale si piure de mar. Puteti incerca si un piure subtire de cartof si/sau morcov, si/sau radacina de telina.

Evident, toate mesele se termina cu o repriza de supt la sanul mamei.

Carnea de pui si de vita

La finele primelor opt luni de viata, copilul poate primi carnita de pui si de vita, fiarta foarte bine. Carnea recomandata este cea de vita, nu de vitel, pentru ca are proteina de foarte buna calitate. Carnea trebuie fiarta bine si pasata. Este obligatoriu ca in fiecare portie de mancare sa adaugam cateva picaturi de ulei – de porumb, masline sau floarea-soarelui, si cateva cristale de sare. Copilul poate primi si apa, sucuri de fructe preparate in casa sau, in completare, formule de lapte pentru sugari, adaptate varstei sale.

 

In paralel cu diversificarea, se elimina, treptat, alimentatia cu lapte matern. Acest lucru se realizeaza in etape, incepand cu varsta de un an; la interval de o luna, o luna si jumatate, mama trebuie sa renunte la cate o repriza de supt, masa bebelusului fiind exclusiv "normala". In felul acesta, copilul este pregatit pentru renuntarea definitiva la alimentatia naturala. Cea din urma masa la san "suprimata" este masa de seara, care il calmeaza pe micut, il linisteste si ii asigura un somn bun.

Rabdare si perseverenta

Copilul poate refuza o mancare noua. Nu il forta. Ofera-i ceea ce ii place, iar a doua zi ofera-i din nou ceea ce a refuzat. Copiii nu refuza mancarea cu gust nou pentru ca nu le place, ci pentru ca nu cunosc gustul. Uneori, copiii accepta mancarea noua la mijlocul mesei sau alternativ cu ceva cunoscut. Este preferabil sa ii oferi alimente simple si nu combinatii, iar mancarea trebuie sa fie mereu proaspata si preparata din ingrediente de buna calitate.

In plus, oricat de multe reguli si sfaturi ar primi mamele, singurul lucru cert este ca niciun copil nu seamana cu altul, iar diversificarea este un proces care trebuie adaptat copilului, si nu invers, sub supravegherea medicului pediatru.

 

Retete pentru primele mese

Rade prin razatoarea fina jumatate de mar, amesteca-l cu doua-trei lingurite cu cereale pentru sugari si adauga cateva linguri cu suc de portocale proaspat stoarse. Serveste imediat.

Amesteca 100 de grame de iaurt cu trei lingurite cu cereale pentru sugari si adauga fie suc de portocala, fie mar ras. Serveste imediat.

Fierbe bine un cartof mic, o ceapa mica, un morcov si jumatate de dovlecel. Arunca ceapa. Paseaza foarte bine morcovul, dovlecelul si o bucatica de cartof. Adauga cateva picaturi de ulei si un strop de sare. Subtiaza piureul astfel obtinut cu putina zeama de supa. Adauga o lingurita de iaurt si serveste imediat. Piureul de legume este considerat cea mai buna baza pentru a adauga alimente noi: galbenus de ou, carne pasata sau branza de vaci scrie baby center.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!