Sari la conținut

Alergia la soare: In ce fel sunt afectati copiii

Copilului tau ii apar bubite rosii pe piele si se plange de mancarimi dupa ce sta la soare? Este foarte probabil sa fie alergic la soare.

Spre diferenta de arsurile solare, unde copiii cu un ten deschis sunt mai sensibili, alergia la soare poate afecta oameni cu orice tip de ten. Nici crema de soare nu se dovedeste a fi prea eficienta in ameliorarea simptomelor alergiei la soare.

Cum recunoastem alergia solara?

Desi in general copiii sunt mai putin predispusi decat adultii la alergiile solare, trebuie sa cunosti cateva simptome ale  alergiei pentru a o putea recunoaste daca este cazul.

Oamenii dezvolta de obicei reacții la ceva timp (cateva ore) de la expunerea la soare.  Dupa expunerea la soare (de multe ori nici nu este nevoie de expunere indelungata), la sfarsitul zilei incep sa apara umflaturi rosii sau vezicule in zona expusa,  insotite de  senzatia de mancarime.

Eruptia seamana cu urticaria si cu intepaturile de insecte si este adeseori confundata cu acestea. Va trece de la sine in cateva zile, maxim doua saptamani.

►Citeste si Cu bebe la plaja: sfaturi pentru confort

Alergia la soare mai poate fi confundata cu un alt tip de alergie, la creme, inclusiv cele de soare.  Exista creme de soare care contin substante alergenice si declanseaza o reactie alergica manifestata prin eruptii, furnicaturi sau mancarimi pe piele. Sansele sunt destul de mici sa folosesti o astfel de crema pentru copilul tau insa oricum, este bine sa te uiti cu atentie la ce cumperi pentru pielea lui sensibila.

Cand apare?

Desi te-ai fi asteptat ca vara sa fie anotimpul cu incidenta cea mai mare a simtomelor de alergie solara, de fapt, aceasta apare mai frecvent primavara. Atunci oamenii se expun pentru prima data la soare si, daca expunerea este brusca (o zi de primavara insorita in care stai in tricou), apare de obicei eruptia la persoanele alergice. Expunerea la soare trebuie facuta treptat. O alta situatie este cea in care calatoresti iarna intr-o tara calda si de la palton se face o trecere brusca la costumul de baie. Daca mergi in vacanta intr-o tara calda, expune-l gradat pe cel mic la soare, pentru a evita declansarea alergiei.

Ce provoaca alergia solara

“Vinovatele” pentru declansarea alergiei sunt razele UVB, insa intr-o anumita masura si UVA pot provoca alergia.

Unele medicamente pot creste riscul de alergie la soare.

Exista o lunga lista de medicamente care pot creste sensibilitatea pielii la lumina soarelui. Printre ele se numara anumite antibiotice, diuretice, antiinflamatoare nesteroidiene. Este bine sa citesti cu atentie prospectul  medicamentului daca il vei administra pe perioada expunerii la soare a copilului.

Cum se trateaza alergia solara?

In general eruptia trece de la sine in cateva zile (daca se intrerupe expunerea la soare) insa poti folosi si solutii naturale cum ar fi suplimentele alimentare pe baza de coacaz negru, un excelent antiinflamator natural.

Cel mai important insa este sa eviti expunerea indelungata la soare a copilului si, daca nu poti evita acest lucru, protejeaza-l cu o crema solara cu factor mare de protectie. Imbraca-l afara cu haine cu maneci lungi, dar din materiale vaporoase si usoare.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!