Sari la conținut

Ceara in urechi

Este normal ca orice copil sa aiba ceara in urechi. Majoritatea parintilor nu stiu insa mare lucru despre aceasta substanta bizara si se gandesc doar cum sa mentina curate urechile copilului.

In cazul in care cel mic are ceara in exces, incep ingrijorarile, mai ales daca asta cauzeaza si alte simptome.  Urmeaza de cele mai multe ori vizita la medic in care parintii afla daca si-au facut treaba bine in legatura cu igiena urechilor si vor afla mai multe informatii despre ce este ceara, ce rol are ea si care este cantitatea normala de ceara din urechile copilului.

Ceara in exces

Desi prea multa ceara nu produce in general nici un fel de simptome, in unele cazuri pot aparea:

  • Pierderea auzului – de la 5 la 40 dB
  • Tinnitus sau fluieraturi in ureche
  • O senzatie de plin in canalul urechii
  • Mancarime
  • Durere
  • Scurgeri
  • Miros neplacut din ureche
  • Ameteala
  • Tuse

In plus, excesul de ceara poate pune probleme si la examinarea medicala.

De ce avem nevoie de ceara din urechi

La prima vedere ai impresia ca ceara asta ne face numai si numai probleme si te poti intreba daca este buna la ceva.

Raspunsul este simplu, este buna si are rolul ei bine definit. Ceara se produce pe cale naturala in canalul urechii dintr-un mix de secretii al glandelor sebacee, sudoripare si celulelor din piele. Rolul ei este de a mentine canalul urechii curat si sa transporte mizeria, praful si alte particule mici afara din canalul urechii.

De exemplu, daca copilului ii intra nisip in ureche cand se joaca pe plaja, cel mai probabil se va forma ceara suplimentara in ureche care il va capta si il va scoate afara. De asemenea, ceara din urechi va ajuta la protejarea si lubrifierea canalului urechii si va ajuta la prevenirea infectiilor externe (urechea inotatorului de exemplu, despre care poti citi mai multe aici).

Indepartarea cerii

Nu exista nici o metoda infilibila de curatare a urechii. Pentru a-i mentine celui mic urechile curate, cei mai multi experti recomanda sa ii cureti urechile cu o carpa si doar ce iese in pavilionul urechii. Nu folosi bete cu vata pentru a curata urechea in interior, nu vei face altceva decat sa ii impingi ceara in interior.

Daca excesul de ceara cauzeaza probleme, expertii recomanda trei metode:

  1. Inumiere cu agenti de inmuiere  - picaturi pentru urechi pe baza de apa (acid acetic, peroxid de hidrogen sau solutie salina sterila), pe baza de ulei (ulei de masline) sau produse complementare (peroxid de carbamida). Cele mai multe pot fi cumparate de la farmacie fara reteta si sunt vandute de obicei un un kit de curatare, gen seringa.
  2. Irigarea sau injectarea cu apa - o metoda populara care se face intr-un cabinet medical, folosind un irigator manual sau electronic pentru a scoate ceara din ureche copilului tau.
  3. Indepartarea manuala - o alta metoda populara in care medicul elimina manual cerumenul, folosind o chiureta din plastic sau metal. Ceara poate fi, de asemenea, eliminata manual prin aspirare dar doar de catre un specialist ORL. Indepartarea manuala este utila in special atunci cand nu se pot folosi picaturi sau nu e poate iriga urechea (cand exista afectiuni ale urechii sau un timpan perforat).

Prevenirea acumularii de ceara

Desi exista tratamente ca sa elimini excesul de ceaara, este mai bine sa previi decat sa tratezi. Ai grija sa eviti acumularea excesiva de ceara. Pentru a preveni acumularea excesiva de ceara, este de obicei cel mai bine sa lasi pur si simplu ceara din ureche sa se elimine in mod natural. De fapt, multi experti cred ca folosirea regulata de bete de curatate, duce de fapt la acumularea excesiva de ceara.

Un alt factor de risc pentru acumularea in exces a cerii este reprezentat de ascultarea muzicii cu casti care se baga in urechi, din ce in ce mai populare si in randul copiilor.

Cateva informatii despre ceara din urechi:

Se crede ca pana la 10% dintre copii au ceara in exces.

  • Exista doua tipuri distincte de cerumen - umed si uscat. Cerumenul uscat este in cantitate mai mare decat cerumenul umed si este de culoare gri, iar cel umed este de culoare maro inchis si mai lipicios. Tipul de cerumen este determinat genetic, si este dictat de obicei de grupul etnic (asiaticii de exemplu au mai mult cerumen uscat).
  • Ceara ar trebui sa fie lasata in pace daca nu cauzeaza simptome si nu impiedica medicul pediatru sa examineze urechea copilului.
  • Cumpara-i copilului casti de externe in loc de cele care se baga in ureche. Acestea este mai putin probabil sa afecteze auzul copilului si au avantajul ca nu vor contribui la acumularea excesiva de ceara.
  • Irigarea cerii ar trebui evitata la copiii cu diabet zaharat sau care au probleme ale sistemului imunitar, deoarece le poate creste riscul pentru infectii ale urechii externe. Pe de alta parte, indepartarea manuala de cerumen ar putea fi un risc pentru copiii cu tulburari de coagulare.
  • In cazul in care copilul continua sa aiba probleme ceara in exces, trebuie apelat la un specialist ORL care sa identifice problemele care duc la aceasta. 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!