Sari la conținut

Laptele matern dupa nastere

Productia de lapte si prolactina

Sanii tai vor incepe sa produca o cantitate suficienta de lapte pentru a-ti hrani bebelusul, in primele 72 de ore dupa nastere. Acest moment poarta denumirea stiintifica de lactogeneza.

In momentul in care este expulzata placenta, nivelurile de estrogen si progesteron din corp scad. In acelasi timp, nivelul hormonului numit prolactina, creste. Acest hormon, produs de glanda pituitara, transmite semnale sanului sa produca lapte pentru a hrani bebelusul. Studiile au aratat ca prolactina determina amplificarea instinctului matern.

Pe masura ce corpul se pregateste pentru alaptare, mai mult sange este trimis spre alveole, sanii fiind mai tari si fermi. Vasele de sange care isi maresc diametrul si ductele lactofore fac sanii sa fie pentru o perioada mariti si durerosi.  Daca vei alapta destul de des, presiunea din sani se va diminua.
 

Prima data apare colostrul

In timpul primelor zile de alaptare, bebelusul va primi un lapte bogat in proteine, substante cu continut scazut de grasimi numit colostru. Acest lapte este produs de celulele care se afla in centrul alveolelor. Acest lichid usor de digerat este bogat in anticorpi ce poarta denumirea de imunoglobulina, care intaresc sistemul imunitar al bebelusului.
 

Cum ajunge laptele la bebelus?

Pentru ca laptele sa ajunga la bebelus trebuie sa fie eliberat din alveole. Aceasta se intampla astfel: cand bebelusul incepe sa se hraneasca, este stimulata glanda pituitara care elibereaza in sange oxitocina si prolactina. Cand ajunge la sanul tau oxitocina face ca muschii din jurul alveolelor sa se contracte. Lichidul hranitor este eliberat in ductele lactifere care il transporta pana la nivelul areolelor de unde poate ajunge usor la bebelus.

 

In timpul primelor zile de alaptare s-ar putea sa simti crampe ale abdomenului inferior atunci cand alaptezi bebelusul. Acest disconfort minor se datoreaza eliberarii de oxitocina care povoaca contractarea uterului si revenirea in stadiul initial (acelasi hormon a determinat si contractiile uterului in timpul travaliului).

Un alt efect al acestui hormon e faptul ca in timpul alaptarii ai o senzatie de calm si bucurie. Nu e de mirare ca oxitocinei i se spune “ hormonul fericirii”.

Pe masura ce cantitatea de lapte creste, s-ar putea sa simti o usoara arsura sau intepaturi la nivelul sanului. E posibil ca atunci cand ii presezi, din ei sa iasa laptele. Multe mamici au comparat alaptarea cu mersul pe bicicleta care poate fi mai dificil la inceput, dar odata ce ai invatat, devine a doua natura.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!