Sari la conținut

Ciocolata şi copilul – când şi cât îi dăm, avantaje şi dezavantaje

Cu toţii iubim ciocolata. Iar când vine vorba despre copii… puţine lucruri le oferă o bucurie mai mare decât un baton de ciocolată. De aceea, este bine să ştim care este vârsta ideală la care copiii pot începe să consume ciocolată, care este cantitatea maximă recomandată şi care ar fi beneficiile sau, dimpotrivă, inconvenientele consumului acestui aliment.

Ciocolata şi copilul. Când îi dăm prima dată ciocolată

Deși o ciocolată de calitate conține nutrienți benefici, consumul acesteia nu este recomandat copiilor cu vârsta de până la 3 ani. Pediatrii și nutriționiștii sunt de părere că sistemul digestiv încă sensibil al copilului mic nu poate digera produsele din ciocolată. Mai mult, la copilul de până la 3 ani, ficatul și pancreasul nu sunt pe deplin formate pentru a funcționa la capacitatea maximă, iar grăsimea conținută de ciocolată poate reprezenta o sarcină prea greu de digerat pentru cele două organe.

De asemenea, un alt motiv pentru care ciocolata nu este recomandată la vârste fragede este dat de probabilitatea apariției unei alergii alimentare.

În plus, ciocolata conţine teobromină, compus similar cafeinei, care suprastimulează copilul, în condițiile în care sistemul său nervos este încă mai sensibil decât în cazul unui adult.  Nu trebuie stimulată nici activitatea cardiaca a copilului mic, cu atât mai mult cu cât creierul copiilor sub 3 ani nu este la fel de solicitat ca, spre exemplu, cel al elevilor cărora chiar le este recomandat să consume cantități mici de ciocolată.

Copilul şi ciocolata. Ce conţine ciocolata şi care sunt beneficiile consumului acesteia

  • Îmbunătăţeşte funcţionarea creierului –Ciocolata conţine flavanoli - antioxidanţii regăsiţi în boabele de cacao - care stimulează circulaţia sângelui în părţile-cheie ale creierului, îmbunătăţind memoria de lucru, intervalul de atenţie şi chiar viteza procesării imaginilor vizuale.
  • Ajută sistemul circulator – Studiile au demonstrat că un consum regulat de ciocolată îmbunătăţeşte performanţele inimii, precum şi circulaţia sanguină. „Vinovaţi” se fac tot flavanolii.
  • Îmbunătăşeşte metabolismul copilului – Ciocolata conţine antioxidanţi, care îmbunătățesc metabolismul copilului, protejându-i vasele sanguine și asigurându-i o imunitate crescută.
  • Ridică moralul copilului – Ciocolata conţine triptofan – un aminoacid care stimulează producerea de serotonină care are efectul unui antidepresiv. Mai mult, o cantitate suficientă de serotonină din creierul copilului îi îmbunătățește abilitățile mentale și îi stimulează interesul pentru învățare.
  • Îmbunătăţeşte concentrarea - Teobromina  din ciocolată are proprietăţi similare cu cele ale cofeinei, îmbunătăţind claritatea gândirii şi concentrarea.
  • Reduce cantitatea de colesterol rău din sânge – Nu este cazul să ne facem griji de nivelul de colosterol din sângele copilului mic. Cu toate aceastea, este bine să ştim că ciocolata reduce cantitatea de colesterol rău din sânge, crescând canitatea de colesterol bun.
  • Mai mult, ciocolata conţine Fenilalanină – un aminoacid care contribuie la funcția de construire a proteinelor şi ajută la îmbunătăţirea memoriei, percepăţei şi gândirii, dar şi Vitaminele B1, B2 şi PP Provitamina A şi microelementele: sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fier şi cupru.

Copilul şi ciocolata. Care este cea mai bună metodă de a introduce ciocolata în alimentaţia copilului

Pediarii recomandă consumul de ciocolată cu lapte – poate cea mai sănătoasă formă de ciocolată pentru copii. Aceasta conţine, de regulă, doar 5 mg de cafeină per 226 mg de ciocolată, comparative cu 126 de mg de cofeină pentru aceeaşi cantitate de ciocolată, în cazul unei ciocolate amărui. Mai mult, puteţi opta pentru ciocolată pentru copii, care conţine nutrienţii necesari, dar cu aroma de ciocolată.

Copilul şi ciocolata. Dezavantajele consumului de ciocolată

  • Alergiile – Copiii pot fi alergici la ciocolată. Fiţi atente la simptome precum mâncărime, crampe stomacale, vomă şi letargie. Toate acestea pot fi semne ale alergiei la ciocolată şi se recomandă consultarea de urgenţă a specialistului.
  • Suprastimulare – Chiar şi o cantitate mică de cafea înainte de culcare îl poate energiza pe copil într-atât încât să îi fugă somnul. Aşa că evitaţi să îi daţi copilului orice fel de ciocolată cu 2-3 ore înainte de ora de culcare.
  • Sindrom de colon iritabil - Sindromul de intestin iritabil reprezintă o afecțiune intestinală care determină dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipație, iar ciocolata poate fi unul dintre factorii declanşatori. Dacă ştiţi că micuţul suferă de acest sindrom, atunci consumul de ciocolată trebuie evitat.
  • Reflux gastroesofagian – Ciocolata poate fi acidă, cauzând micuţul reflux gastroesofagian.
  • Obezitate – Un conţinut ridicat de ciocolată poate fi unul dintre factorii declanşatori ai obezităţii. Este adevărat, copiilor mai mari de 3 ani, și, în special elevilor și copiilor care fac mult sport li se recomanda consumul zilnic de ciocolată. însă mare grijă la cantitate! Pentru a beneficia de avantajele ciocolatei, este suficient că elevul să mănânce 20-25 de grame pe zi, adică 3-4 pătratele.
  • De asemenea, nu se recomandă consumul de ciocolată pe stomacul gol, deoarece carbohidrații care se asimilează foarte repede ajung imediat în sânge și declanșează producerea unei cantități mari de insulină, care poate fi o amenințare la sănătatea copilului.

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!