Sari la conținut

Cum îmi învăţ copilul să aibă răbdare? 5 cele mai eficiente modalităţi

Nouă, adulţilor, ni se pare răbdarea una dintre cele mai preţioase virtuţi. Ne-am învăţat să vrem totul aici şi acum: nu citit materiale mai lungi de o pagină, iubim articolele de tipuri: „3 paşi către…”, „5 moduri prin care să…”, alarma de la telefon este mai tot timpul activată şi gata să ţipe la noi cutremurându-ne creierului. Ia după o zi plină, în care totul s-a petrecut pe repede înainte, ajungem acasă unde copilul, binînţeles, vrea totul acum. Şi atunci noi, cu privirea senină drept mască pentru sute de nervi, ne punem în ipostaza celui fără de păcat şi îi spunem micuţului: ai răbdare!

Da, după o zi în care noi numai răbdare nu am avut, îl sfătuim pe cel mic din toată inima să aibă răbdare.

Ei bine, nu ştim dacă există gadgeturi care să îl înveţe asta (şi sperăm din toată inima că nu), dar avem câteva sfaturi pentru voi.

Iată 5 modalităţi prin care să îţi înveţi copilul să aibă răbdare:

Vizualizarea timpului

Gândirea abstractă începe să se dezvolte la copii în jurul vârstei de nouă ani. Până atunci, copiilor le vine greu să înțeleagă diferența dintre un sfert de oră și patruzeci și cinci de minute, așa că ei ar trebui să poată vizualiza cumva timpul. Pentru că aşteptarea să fie mai uşoară, ajută-l să vizualizeze timpul:

Greşit: Plecăm într-o oră! Ai 10 minute să îţi strângi jucăriile

Corect: “Tati va ajungi acasă când soarele va trece de acest acoperiş în jos”, sau “trebuie să îţi strângi jucăriile în timpul în care te-ai încadra să te speli pe dinti”.

Învaţă-ţi copilul să se joace de unul singur

►Citeşte şi Cele 5 metode prin care îţi poţi ajuta copilul să devină un adult de succes. Dovedit ştiinţific

Există o serie de motive pentru care jocurile independente sunt importante pentru copil – unul dintre ele este faptul că îl ajută să se distreze oriunde, chiar şi când aşteaptă. Imaginația copiilor nu are limite, așa că nu e nevoie de vreun antrenament special sau de reguli pentru aceste jocuri.

Jocuri greşite: cele mai tabletă, calculator, smartphone – inhibă dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii.

Jocuri corecte: vânătoare de comori, jocul de-a şcoala, de-a gospodinele, de-a vânzătoarea etc.

Învaţă-l să se joace în locurile publice, în timp ce aşteaptă

Copiii se plictisesc întotdeauna în așteptarea autobuzului sau atunci când mama trebuie să-și termine cumpărăturile din supermarket. Există însă o modalitate de a-i distrage atenția.

Jocuri corecte: Trebuie să vă puneți de acord să căutați niște obiecte – de aceeași culoare, formă sau cuvinte care să înceapă cu o anumită literă. Cel care numără cel mai repede 20 de astfel de obiecte (sau orice alt număr) câștigă și are dreptul să îi fie îndeplinită o dorință. Dacă așteptaţi autobuzul, puteți număra mașinile roșii, de exemplu sau dacă sunteți în autobuz, numărați semnele de circulație.

De ce funcţionează: E distractiv pentru că e un joc obsedant, ale cărui reguli pot fi ajustate în funcție de vârsta sau de gustul copilului.

Modul simplu de a nu-i întrerupe pe adulţi

Allsion Hendrix a descoperit un mod genial prin care să îţi faci copilul să nu te întrerupă, atunci când eşti implicat într-o conversaţie cu altă persoană.

Regula: Atunci când tu vorbești cu o altă persoană, iar copilul vrea să îţi spună ceva, trebuie să vină la tine și să-și pună mâna pe mâna ta sau pe umăr. Atunci când îți pui și tu mâna peste mâna lui va însemna că l-ai auzit și că încerci să-i acorzi atenție cât poți de repede.

De ce funcţionează: Având acces la un contact direct cu adultul lui “de bază”, va şti că este tratat cu respect.

Aşteptarea pentru evenimentele importante (Paşte, Crăciun, aniversări)

Chiar dacă micuţii pot învăţa să aştepte şi să nu întrerupă, le vine foarte greu să aştepte evenimente importante.

Cum îl poţi ajuta: Dacă, spre exemplu, mai sunt 30 de zile până la Crăciun, poţi atârna 30 de bomboane de un obiect, iar copilul va şti că are voie să mânânce una pe zi. Când se vor termina bomboanele, atunci va veni şi Crăciunul. Sau: dacă numărul zilelor este destul de mic, îi poţi împacheta pentru fiecare zi câte un mic dar. Copilul va şti că dechide câte unul în fiecare dimineaţa, până marele eveniment va sosi.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!