Sari la conținut

Cum sa-i inveti pe copii sa aiba rabdare

Oricine are acasa un copil intre 1 si 3 ani stie ca acestia nu au rabdare. Si ca adesea faptul ca ceea ce vrea nu se poate intampla chiar in momentul respectiv ii poate face sa aiba o criza de nervi. Asa ca, a-i invata sa aiba rabdare este esential.

Cum poti face asta? Cu multa rabdare din partea ta

In primul rand vorbindu-le, explicandu-le in mod constant acelasi lucru. Chiar si daca ai impresia ca le intra pe o ureche si le iese pe cealalta. Nu o fac intentionat, ei nu au inca activata memoria de lunga durata.

Scopul tau este sa ii inveti limbajul. In momentul in care sunt capabili sa spuna ce anume ii deranjeaza atunci crizele cu pricina se raresc foarte tare. Asa ca invata-te sa enunti cu voce tare ceea ce pentu tine este evident - acum esti suparat fiindca trebuie sa stai la rand la tobogan, acum iti doresti sa ai aceasta masinuta. Este foarte simpatica, imi dau seama de ce o vrei etc.

Rabdarea este legata de timp. Cu cat intelege mai mult despre acesta, cu atat ai mai mari sanse sa capete rabdare. Este dificil sa ii faci sa inteleaga notiuni abstracte, gen 'la ora 7 ai voie la TV'. Insa poti inlocui cu - dupa masa de seara, cand se face intuneric, cand ne intoarcem din parc etc

Rasplateste intotdeauna rabdarea. Este adevarat ca avem tendinta de a rasplati cu dulciuri sau jucarii, insa mult mai bine este sa rasplatim prin cuvinte. Daca il lauzi pentru comportamentul sau poate intelege ca apreciezi un asemenea comportament.

 

Intre timp, pana invata ce inseamna 'mai tarziu', este util sa:

- nu il lasi sa astepte cand este ceva care il deranjeaza fizic: ii este foame, ii este somn, a obosit etc

- ii distragi atentia atunci cand trebuie sa astepte - fie ca ii spui o poveste, fie ca ai niste creioane la tine si o foaie de hartie orice este bun ca sa ajungi din statia A in statia B fara o criza de nervi. 

 

Bonus: Toti parintii care au incercat un timer, au spus ca au fost extraordinar de incantati de el, gasindu-i diverse intrebuintari - de la faptul ca sunt hipnotizati de modul in care se schimba cifrele si uita de alte cereri, pana la faptul ca inteleg cand sau pana cand pot face o anumita activitate. Un exemplu de o asemenea aplicatie pentru telefon gasiti aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!