Sari la conținut

Studiu: Problema fertilității femeilor este mult mai complicată decât credem

Vârsta de 35 de ani poate fi considerată una tânără, cu potențiale oportunități și succese - mai puțin plină de optimism, însă, dacă vine vorba despre procreare.

În general, se consideră că nivelul de fertilitate al femeilor începe să scadă treptat începând cu vârsta de 30 de ani, iar acest declin devine mai rapid după vârsta de 35 de ani, arată studiile realizate la nivel mondial, dar și experiența.

Ideea că fertilitatea feminină se prăbușește după 35 de ani este larg îmbrățișată, dar acum lumea medicală știe mult mai multe despre cum și când rămân femeile însărcinate.

Ovulele femeilor își pierd din calitate și cantitate odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru poate afecta capacitatea de concepție și poate crește riscul de anomalii cromozomiale în ovulele fecundate, ceea ce poate duce la creșterea riscului de avort spontan sau de anomalii genetice la nou-născuți.

Realitatea este mai nuanțată, spun experții. Este adevărat că un număr mai mare de femei de peste 30 de ani vor întâmpina dificultăți în conceperea unui copil și, în unele cazuri, se vor confrunta cu mai multe riscuri în timpul sarcinii și al nașterii – decât femeile de peste 20 de ani sau de la începutul vârstei de 30 de ani.

„De la 35 de ani încolo, rata de declin se accelerează, în ceea ce privește calitatea și cantitatea de ovule”, spune Lorraine Kasaven, obstetrician-ginecolog și cercetător clinic la Imperial College London, citată de BBC.
Cu toate acestea, declinul este un continuum, nu o prăpastie, și arată diferit de la o femeie la alta.

   
Infertilitatea – definită din punct de vedere clinic ca fiind imposibilitatea de a rămâne însărcinată spontan după un an de încercări – devine cu atât mai probabilă pe măsură ce viitorii părinți avansează în vârstă. Unul dintre cele mai ample studii pe această temă a constatat că, din 2.820 de femei daneze care au avut relații sexuale de cel puțin două ori pe săptămână, cele mai multe au rămas însărcinate.

Este adevărat că procentele diferă în funcție de vârstă: 84% dintre cele cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani, 88% dintre cele cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani și 73% dintre cele cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani au conceput în decurs de 12 cicluri menstruale.

Studiile existente merg și mai departe de această perioadă convențională de un an. Pe scurt, ele spun că faptul că nu poți rămâne însărcinată în acest interval de timp nu presupune automat că nu vei putea obține niciodată o sarcină.

Un alt studiu citat de BBC a constatat că, dintre femeile de peste 30 de ani care nu au conceput după un an de încercări, mai mult de jumătate au rămas însărcinate pe cale naturală după încă doi ani, dacă partenerul lor era mai tânăr. Situația se schimbă dacă partenerul lor era mai în vârstă: dacă acesta avea 40 de ani, 43% au reușit.

Pentru cei care folosesc tehnologii de reproducere asistată (ART), există și mai multe speranțe. Potrivit celor mai recente date, de exemplu, în 2020, în SUA, 40,6% din toate prelevările de ovule pentru pacientele cu vârste cuprinse între 35 și 37 de ani au dus la nașteri. Această cifră este mai mică decât media de 54,1% pentru femeile sub 35 de ani.

Dar declinul se menține constant până la intervalul de vârstă de 38-40 de ani, când ajunge la 26,9%. Pentru pacientele de peste 40 de ani, acesta scade la 9,3%.

Pacienții care persistă cu mai multe cicluri au șanse și mai mari. De exemplu, un studiu efectuat pe mai mult de 150.000 de femei a constatat că, la femeile cu vârsta mai mică de 40 de ani, care își folosesc propriile ovule, există 68% șanse de a avea o naștere vie cu șase cicluri de fertilizare in vitro.

În cazul femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 42 de ani, rata de succes a șase cicluri a fost mai mică de jumătate.

Aceste cifre indică un declin care se produce aproape de 40 de ani. Totuși, ele arată, de asemenea, că majoritatea femeilor de peste 30 de ani vor concepe în mod natural în decurs de un an. Și subliniază că adevăratul moment de cotitură ar putea fi la 40 de ani, nu la 35.

„Cele mai multe femei au dificultăți în a rămâne însărcinate când au peste 40 de ani, chiar dacă intră la menopauză la o vârstă medie de 51,7 ani”, spune Anja Bisgaard Pinborg, șefa departamentului de fertilitate de la Rigshospitalet din Copenhaga și profesoară de medicină clinică la Universitatea din Copenhaga.

Adevăratul 35: 38 sau 40?

O analiză academică recentă a analizat cât de probabil este ca femeile care au fost definite infertile să poată concepe spontan, fără asistență medicală, după un an. La vârsta de 35 de ani, aceste femei aveau o șansă de 29%. Această rată a rămas constantă până la vârsta de 38 de ani, după care a scăzut mai rapid. La 39 de ani, 25% dintre femei aveau succes; la 40 de ani, 22%; la 41 de ani, 18%; iar la 42 de ani, 15%.

Dar chiar și această schimbare trebuie interpretată cu prudență, subliniază Spencer McClelland, un obstetrician-ginecolog la Denver Health Hospital, SUA, care a criticat concentrarea domeniului său asupra vârstei de 35 de ani.

„Există o schimbare semnificativă din punct de vedere statistic a ratei de declin la 38 de ani. Dar este relevant din punct de vedere clinic? Poate că nu”, spune el, citat de BBC.

„Este 29% la 35 de ani atât de diferit de 22% la 40 de ani? Probabil că majoritatea oamenilor nu ar găsi o mare diferență în aceste cifre. Așadar, fie din perspectiva femeii, fie din cea a medicului, înseamnă că nu ar trebui să reacționăm diferit la o femeie de 35 de ani față de una de 40 de ani atunci când o consiliem cu privire la fertilitate.”

De ce devine tot mai dificil să obținem o sarcină?

De ce e tot mai greu să procreăm? Pentru femeile care ovulează, o mare parte din această problemă, spun specialiștii, are legătură cu doi factori: cantitatea și calitatea ovulelor.

În timp ce femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea vreodată – aproximativ două milioane – la pubertate, acestea sunt deja în jur de 600.000. Rezerva ovariană continuă să scadă până la vârsta adultă.

Astfel, devine mai greu să concepi în mod natural și chiar și atunci când apelezi la un tratament de fertilitate, ratele generale de succes pot fi mai mici, comparativ cu dacă ai face-o când ești mai tânără.

Și rolul bărbaților contează

Concentrarea doar pe fertilitatea feminină poate distrage atenția de la faptul că și bărbatul are rolul lui. Spre exemplu, vârsta masculină contează, de asemenea. Studiul cuplurilor europene a constatat că, deși vârsta unui tată nu are nicio legătură cu probabilitatea de a concepe dacă are 35 de ani sau mai puțin, acest lucru s-a schimbat. „În rândul femeilor de 35 de ani, proporția cuplurilor care nu reușesc să conceapă în 12 cicluri crește de la 18% dacă partenerul de sex masculin are 35 de ani la 28% dacă partenerul de sex masculin are 40 de ani”, scriu cercetătorii. După doi ani, aceasta a scăzut la 9%, respectiv 16%.

Citește și Bebe se lasă așteptat? Ce analize trebuie să facă partenerul

Când ar trebui să consulți un medic - În condițiile în care contactul sexual frecvent nu duce la apariția sarcinii timp de 1 an (sau 6 luni dacă ai peste 35 ani), ar trebui să te adresezi unui centru de infertilitate pentru o evaluare, se mai arată în articol.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!