Sari la conținut

Bebe se lasă așteptat? Ce analize trebuie să facă partenerul

Atunci când bebe se lasă așteptat mai mult timp, nu doar femeia este cea care trebuie să își facă teste de fertilitate, ci și bărbatul. Deși segmentul masculin este mai reticent atunci când vine vorba despre testarea fertilității, este important de știut că medicina a făcut extrem de multe progrese în acest domeniu, iar fraza “el/ea nu poate face copii” nu își mai găsește aplicabilitate în foarte multe dintre cazuri. Este important să se afle motivul care stă la baza întârzierii concepției, pentru a se administra tratamentul potrivit, astfel încât bebele mult dorit să vină pe lume.

Iată ce analize sunt recomandate pentru testarea fertilității la bărbat:

► Citește și Bebe se lasă așteptat? Ce analize medicale ar trebui să faci
► Citește și  Testul AMH – analiza care îți arată ce șanse ai să rămâi însărcinată

Spermocultură - Spermocultura este o metodă de diagnosticare a infecțiilor genitale la bărbați, în special a blenoragiei, care afectează fertilitatea acestora. Presupune analizarea spermei recoltate în vederea depistării unor bacterii care pot face sperma inutilizabilă pentru conceperea bebelușului. Odată stabilit diagnosticul, medicul prescrie antibiotice pentru tratarea infecției prezente și restabilirea fertilității.
Recoltarea probelor de spermă: Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinenţă sexuală înainte de începerea unui tratament antibiotic.
Recoltarea se efectuează prin masturbare direct în recoltor steril (urocultor). Înainte de recoltare se efectuează toaleta locală cu apă şi săpun şi ștergerea prin tamponare cu comprese sterile.
Proba se aduce în laborator în maximum 1 oră de la emisie.

Spermogramă - Spermogramă este metoda prin care se permite explorarea funcției testiculului. Testul reprezintă examinarea microscopică a spermei eliberată în urma unei ejaculări. Spermograma se folosește pentru stabilirea capacității de procreere a bărbatului, în cadrul unui cuplu în care se întâlnește sterilitatea. Spermogramă analizează volumul, numărul, mobilitatea și aspectul spermatozoizilor.

Recomandări pentru spermogramă :
•    recoltarea se va face după o perioadă de minim 3 zile de abstinență și oprirea consumului de cafea, tutun și alcool
•    recoltarea se va face după urinare, pentru a elimina germenii prezenți în canalul uretral
•    recoltarea întregii cantități de spermă emisă se va face prin masturbare, direct în recipient
•    se recomandă menținerea probei la temperatura corpului după recoltare
•    transportul probei la laborator (dacă nu este recoltată la laborator) trebuie efectuat cât mai rapid-maxim 60 minute
•    se va specifica pe recipient oră recoltării

Analize hormonale - Similare cu analizele hormonale pentru investigarea infertilității de tip feminin, analizele de sânge urmăresc aflarea nivelului de testosteron și a hormonului foliculo-stimulant, a hormonului luteinizat. De asemenea, medicul mai poate cere efectuarea unor teste pentru prolactină, estrogeni sau adrenalină.

Teste genetice - Sunt acele teste care spun clar dacă infertilitatea de tip masculin are sau nu un substrat genetic.

Biopsia testiculară -  Nu este o analiză comună, se cere a fi făcută pentru a evalua cantitatea de spermă de la nivelul testicular.

Testul postocoital - Testul postcoital, cunoscut și ca testul Sinus-Huhner (după cei care l-au imaginat) are scopul de a demonstra posibilitatea fizică a spermatozoizilor de a penetra stratul de mucus cervical și este util în evaluarea infertilității. Testul trebuie realizat în apropierea perioadei de ovulație, când mucusul este abundent. Femeia se prezintă la cabinetul medical la 2-24 de ore după consumarea actului sexual, iar doctorul recoltează o anumită cantitate din mucusul cervical pe care apoi îl examinează la microscop pentru a determina dacă există sau nu spermatozoizi. La normal, sperma viabilă este capabilă să supraviețuiască în stratul de mucus multe ore. În cazul în care nu se pot evidenția spermatozoizi vii sau nu există nici o urmă de spermă, mucusul trebuie supus unor teste speciale în vederea determinării eventualelor infecții. Alte cauze pentru un test negativ pot fi legate de calitatea spermatozoizilor sau de prezența unor agenți imuni care le inactivează. Diverse probe de ovulație sau o tehnică defectuoasă de realizare a testului pot sta la baza unor rezultate îndoielnice, motiv pentru care în unele situații testul trebuie repetat. Testul postcoital nu este însă util în aprecierea motilității spermatozoizilor către tubele uterine și nici capacitatea lor de fecundare a ovulului, acestea fiind unele dintre motivele pentru care testul postcoital nu este la fel de frecvent utilizat de către clinicile de fertilizare.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!