Sari la conținut

Bebelușii-Ozempic. Femei care rămân gravide după ce folosesc medicamente pentru diabet și pentru slăbit, deși iau și anticoncepționale

Un trend bizar pare să fi luat amploare pe social media: tot mai multe femei povestesc că au rămas însărcinate foarte ușor, după ce și-au administrat medicamente pentru diabet, Ozempic, si medicamente pentru slăbit, Wegovy.

Un grup de Facebook numit „Am rămas însărcinată cu Ozempic” are peste 450 de membri, în timp ce femei de pe Reddit și de pe TikTok împărtășesc postări despre cum au rămas neașteptat însărcinate, în urma administrării acestor pastile.

Fenomenul este cu atât mai ciudat, cu cât în unele cazuri femeile au rămas însărcinate, în ciuda faptului că luau și anticoncepționale.  
"Am rămas însărcinată pe Ozempic și luam și pastile contraceptive! Băiatul meu este programat să se nască în iunie," a comentat o persoană pe un videoclip TikTok.

Ce spun specialiștii

Medicii au declarat pentru USA Today că acest lucru ar putea avea două explicații.

În primul rând, faptul că pierderea în greutate corectează dezechilibrele hormonale cauzate de obezitate și de tulburările metabolice, ceea ce duce la creșterea fertilității. În al doilea rând, se pare că medicamentele pentru pierderea în greutate reduc eficacitatea pilulelor contraceptive, crescând astfel șansele apariției unei sarcini.

Celulele noastre adipoase produc estrogen, iar estrogenul poate avea un efect negativ asupra ovarelor noastre, în ceea ce privește scăderea sau disfuncția ovulației. Odată ce pierdeți această greutate, chiar dacă nu este vorba despre extrem de multe kilograme, puteți deveni mai fertile și astfel se ajunge la sarcină, a declarat medicul Iman Saleh, obstretician, ginecolog și medic specialist în medicina obezității la sistemul Northwell Health din New York.

Mai mult, medicul a declarat că modificările produse în mucoasa stomacală, care ar putea rezulta din administrarea medicamentelor pe bază de semaglutide – cunoscute pentru a imita senzația de sațietate în intestin – ar putea afecta și controlul nașterii.

Pe măsură ce folosim aceste medicamente să îi facem pe oameni mai sătui, absorbția se modifică în corpul nostru. Și, prin urmare, absorbția pacienților care iau anticoncepționale poate afecta eficacitatea acestora, a spus Saleh.

Fenomenul este încă studiat, urmând ca rezultatele să fie disponibile tocmai în 2027.

Sursa: Futurism și USA Today

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!