Sari la conținut

Premieră mondială: Franța introduce în Constituție dreptul la avort

Încă un pas în față pentru drepturile femeilor: Parlamentul francez, reunit luni la Versailles, a votat în favoarea înscrierii în Constituţie a avortului, ceea ce face ca Franţa să devină prima ţară din lume care înscrie oficial în Constituţie dreptul la întreruperea sarcinii, relatează BFMTV şi Reuters.

"Trimitem un mesaj tuturor femeilor: corpul tău îţi aparţine şi nimeni nu poate decide în locul tău", a declarat premierul Gabriel Attal în faţa deputaţilor şi senatorilor reuniţi pentru votul special.

Pentru a fi adoptat, textul guvernului trebuia să fie votat de cel puţin 3/5 din membrii Congresului. Au participat la vot 902 deputaţi din 925, existând 852 de voturi exprimate. La scurt timp, preşedintele Republicii, Emmanuel Macron, şi-a exprimat bucuria faţă de rezultatul votului pe X. "Mândrie franceză, mesaj universal", a scris el. "Să sărbătorim împreună intrarea unei noi libertăţi garantate de Constituţie prin prima ceremonie de consacrare din istoria noastră deschisă publicului", a îndemnat Macron. "Ne vedem pe 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femeilor", a adăugat el.

Este o premieră mondială salutată de grupurile pentru drepturile femeilor ca fiind istorică, dar este aspru criticată de grupurile anti-avort. Dreptul la avort este mai larg acceptat în Franţa decât în Statele Unite şi în multe alte ţări, sondajele arătând că aproximativ 80% dintre francezi susţin faptul că avortul este legal.
Dreptul la avort – de-a lungul istoriei.

Femeile au dreptul legal la avort în Franţa de la o lege din 1974 - pe care mulţi au criticat-o aspru la vremea respectivă. Însă decizia Curţii Supreme a SUA din 2022 de a anula hotărârea Roe vs. Wade, care recunoştea dreptul constituţional al femeilor la avort, i-a determinat pe activişti să facă presiuni asupra Franţei pentru a deveni prima ţară care să protejeze în mod explicit acest drept în legea sa fundamentală.

"Acest drept (la avort) s-a retras în Statele Unite. Şi astfel, nimic nu ne-a făcut să credem că Franţa ar fi ferită de acest risc", a declarat Laura Slimani, de la grupul de apărare a drepturilor Fondation des Femmes. Votul de luni a consacrat în articolul 34 din Constituţia franceză că "legea determină condiţiile în care o femeie are garantată libertatea de a recurge la avort".

"Franţa este în prima linie", a declarat şefa camerei inferioare a parlamentului, Yael Braun-Pivet, din partidul centrist al preşedintelui francez Emmanuel Macron. Însă demersul nu a fost scutit de critici. Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a declarat că preşedintele Emmanuel Macron se foloseşte de acest demers pentru a obţine beneficii politice. "Vom vota pentru a o include în Constituţie, deoarece nu avem nicio problemă cu acest lucru", a declarat Le Pen reporterilor înainte de votul de la Versailles, adăugând în acelaşi timp că este exagerat să fie numit un pas istoric deoarece, a spus ea, "nimeni nu pune în pericol dreptul la avort în Franţa". Pascale Moriniere, preşedinta Asociaţiei Familiilor Catolice, a calificat această decizie drept o înfrângere pentru militanţii anti-avort. "Este (de asemenea) o înfrângere pentru femei", a spus ea, "şi, bineînţeles, pentru toţi copiii care nu pot vedea această zi", a adăugat ea. Moriniere spune, de asemenea, că nu era nevoie să se adauge dreptul la avort în Constituţie. "Am importat o dezbatere care nu este franceză, deoarece Statele Unite au fost primele care au eliminat acest lucru din lege, odată cu abrogarea deciziei Roe vs. Wade", a spus ea. "A existat un efect de panică din partea mişcărilor feministe, care doreau să graveze acest lucru în marmura Constituţiei", a comentat ea.

Foto: ProfiMedia Images
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!