Sari la conținut

Vrei să creşti un copil fericit? Iată ce poţi face pentru el

Printre toate aceste gadget-uri, ecrane şi jucării strălucitoare care marchează copilăria secolului 21, se află copiii; copiii asupra cărora uităm să ne aplecăm cu adevărat, copiii care au nevoie să îşi trăiască adevărata copilărie, pentru  a fi fericiţi.

Ce putem face noi, părinţii, pentru a creşte copii fericiţi? Să fim acolo pentru ei, să ne implicăm în creşterea lor mai mult decât prin cumpărarea jucăriilor la modă, mai mult decât prin înscrierea lor la diverse cursuri, menite să transforme copilul într-un adult de succes.

Iată, concret, ce poţi face, pentru a creşte un copil fericit:

Dă-i timp să se joace – Jocul, din copilăria fragedă până în adolescenţă, este esenţial pentru dezvoltarea unui copil fericit. Prieteniile pe viaţă, creativitatea şi aptitudinile sociale se dezvoltă prin joc. Ca să nu mai spunem că, după o zi de joacă, micuţii dorm neîntorşi. Copiii vor să se joace, iubesc să se joace şi asta trebuie să facă!

Lasă-l să simtă emoţii negative. Şi ele au utilitatea lor – Foarte mulţi copii cresc cu ideea preconcepută că sentimentele precum supărare, tristeţe, dezamăgire, sunt “greşite”, şi, deci, trebuie să fii fericit tot timpul, pentru că aşa este “corect”. Poate că ne este greu să ne învăţăm copiii că a fi supărat este normal, dar în acest mod îi putem ajuta să dezvolte modalităţi constructive de a face faţă emoţiilor negative pe care le vor resimţi mai târziu, în decursul vieţii.

Nu îl compara cu alţi copii – Ştim, da, este greu să nu îţi compari copilul cu alţi copii, mai ales când vezi că ceilalţi părinţi o fac. Copiii au nevoie de preţuirea noastră, de aprecierile noastre, pentru a se devolta frumos. Mai mult decît atât, copiii îşi dezvoltă şi singuri spiritual competiţional, nu au nevoie să simtă şi suflarea părinţilor în ceafă. Şi, cel mai important, nu uita că fiecare copil are drumul lui, independent de al oricărui alt prieten sau coleg.

Apreciază-i eforturile – Este simplu să faci asta: ori de câte ori face ceva bine, oricât de insignificant ţi s-ar părea, felicită-l! Mai mult decât atât, copiii depun eforturi în funcţie de beneficiile pe care ştiu că le pot avea. Aşa că, ori de câte ori vezi că se străduieşte din răsputeri să obţină ceva, recompensează-l.

Oferă-i independenţă– Un copil sufocat de grija părinţilor creşte, de obicei, nesănătos din punct de vedere social, incapabil să îşi exprime independenţa.Copilul lipsit de independenţă va deveni un adult incapabil să se descurce în viaţă. Lasă-ţi copilul să experimenteze cât mai multe lucuri, să profite de oportunităţi, lasă-l să cadă şi să se ridice. Cultivă-i independenţa cu paşi mărunţi, începe prin a-l lăsa singur să mănânce, să îţi spună când îi este frig, să treacă singur strada, să meargă singur la şcoală şi continuă până la a-l lăsa să ia deciziile majore din viaţa lui. Ce poţi face tu este să îi oferi sfaturile tale.

Fii tu fericit! – Copiii învaţă cel mai mult de la adulţii care îi cresc, aşa că fii fericit, bucuros pentru lucrurile mărunte din viaţa ta, împăcat cu viaţa pe care o duceţi . Dacă te vede morocănos şi negativist tot timpul, aşa va fi şi copilul tău.

Nu te certa cu cei din jur în preajma lui -  Copiii au nevoie să fie copii, să se bucure de copilărie, de jocuri, de tot ce înseamnă bucurie. Dacă eşti nervos, supărat, dacă trebuie să te cerţi cu cei din jur, pleacă de lângă copil. Din păcate, copilul va simţi când eşti nervos sau îngrijorat, dar este important să nu îl şi implici în tensiunile create.

Învaţă-l valorile familiale – Arată-i copilului că familia este foarte importantă, petrecând timp împreună, cu toţii. Mergeţi în vacanţe, participaţi la diverse proiecte, mergeţi la cinema, jucaţi-vă cu toţii. Familia este foarte importantă, iar copiii pot învăţa asta prin exemplul personal.

Creează-i amintiri minunate – Studiile demonstrează că oamenii care îşi amintesc cu fericire de compilăria lor sunt adulţi fericiţi, sănătoşi şi generoşi.Amintirile fericite fac o diferenţă enormă între un adult fericit şi unul nemulţumit, trist, dezamăgit de ceea ce se întâmplă în jurul lui.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!