Sari la conținut

Alaptarea bebelusilor nascuti prematur

Alaptatul este un lucru benefic pentru orice nou nascut, dar este si mai important daca bebelusul tau este nascut prematur. Acesti micuti au un singur scop in primele saptamani critice, sa creasca mari si sanatosi si nimic nu va ajuta mai mult bebelusul sa atinga acest scop decat laptele matern.

Ce trebuie sa stii despre alaptarea prematurilor?

Trebuie sa stii ca va trebui sa alaptezi des, desi nascutii prematur nu au nevoie de prea mult lapte odata. Iar daca nu il poti alapta ar trebui sa incerci sa extragi laptele pentru ca spitalul s-ar putea sa aiba nevoie de el pentru a hrani suplimentar bebelusul. In unele spitale este o practica standard ca bebelusului sa ii fie inserata o sonda naso-gastrica prin care sa poata primi cat mai mult lapte posibil.

Desi exista lapte artificial si suplimente nutritive speciale pentru copiii prematuri, acestea nu vor contine anticorpii necesari bebelusului tau pentru a se proteja de infectii. Numai laptele tau poate face asta. Organismul mamei va sti daca bebelusul a fost nascut prematur si va produce lapte cu mai multe proteine, vitamine si calorii. “Laptele unei femei care a nascut prematur are o formula speciala pentru a hrani acel bebelus.” spune Jan Barger o asistenta specializata. “E diferit de laptele obisnuit si iti va ajuta bebelusul sa creasca mai repede”.

►Citeste si despre Factorii care favorizeaza nasterea prematura.
 

Care sunt provocarile cu care ai putea sa te confrunti in caz de bebelus prematur?

Cea mai mare provocare pentru o mama este sa isi hraneasca suficient bebelusul. Dar nu este usor. “Fiul meu era prea slabit ca sa se poata hrani” spune o mamica al carei bebelus se nascuse mai devreme cu 8 saptamani.”Cand incercam sa-l alaptez nu puteam s-o fac mai mult de 30 de secunde pantru ca el nu mai avea energie.”

Sa invete sa se hraneasca de la sanul mamei va fi dificil pentru orice bebelus, dar cu atat mai greu pentru  prematuri. Se stie ca multi copii dezvolta reflexul de supt nu mai  devreme de saptamana 36  ceea ce inseamna cu 6 saptamani inainte  de termen.

O regula de baza in a avea grija de copiii prematuri e sa nu-i lasi niciodata sa planga, pentru ca plansul consuma multa energie care le este necesara pentru crestere. Sigur, e mai greu sa ai grija de un copil cand nu poti sa il lasi sa planga atunci cand ii e foame sau nu se simte bine. “Am incercat sa il hranim inainte sa inceapa sa planga si era destul de greu sa ne dam seama cand ii era foame”, spune aceeasi mamica. “Trebuia sa anticipam momentul.”
 

 Cum se pot rezolva aceste probleme?

Cheia este sa inveti sa-i ghicesti starile. Sa minimizezi episoadele de plans si sa ii dai des sa manance. Vei reusi sa-ti dai seama cand are nevoie de hrana dupa ce vei observa pentru ceva timp de ce perioda are nevoie pentru a procesa mancarea. Nu e de ajutor faptul ca bebelusii nascuti prematur sunt mai linistiti decat ceilalti. Un sunet cat de mic poate fi un indiciu ca ii este foame spre deosebire de plansul puternic al unui copil nascut la termen. “Mamele ce au copii prematuri trebuie sa fie constiente de faptul ca bebelusul va emite semnale care pot fi greu de perceput daca nu sunt destul de atente.”

 Viata unui bebelus prematur nu inseamna mult mai mult decat mancare si somn, iar cand nu mananca  trebuie sa te gandesti cum sa-l faci sa manace. “Era atat de somnoros la inceput incat de abia voia sa manance” spune mamica.”Dar a trebuit sa fiu perseverenta. Cateodata il dezbracam, pentru ca fiindu-i frig voia  sa se hraneasca pentru a se linisti.”

►Citeste si despre Sarcina dupa un bebelus prematur.

 Obiectivul tau va trebui sa fie sa il hranesti la intervale de aproximativ trei ore sau de cel putin 8 ori pe zi in decurs de 24 de ore. Acest program este flexibil, si daca ti de pare ca ii este foame la numai doua ore dupa ce l-ai hranit, alapteaza-l din nou. Este in ordine si daca il trezesti atunci cand doarme, de fapt, deranjandu-l din somn ai putea sa-i trezesti reflexul de supt.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Username-ul tău...

    Cel mai dureros e ca atunci cand nasti prematur(in cazul meu 25 sapt si 4 zile si cu o greutate de doar 300gr) nu ti se spune nimic de bebele tau....saau ti se spune ca a murit.....desi traia....asta e spitalul din deva...si dr.demeter rodica....fara scrupule si fara suflet....

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!