Sari la conținut

Trei sfaturi pentru nou nascut

Se spune ca prima luna de viata a bebelusului este cea de adaptare. Nu doar puiul de om se adapteaza la lumea exterioara uterului, ci si parintii se adapteaza la noile cerinte. Primele saptamani acasa sunt de cele mai multe ori calme si linistite, pentru ca cel mic doarme foarte mult, mama este relaxata pentru ca este in perioada de recuperare dupa nastere, iar hormonii o mentin calma si fericita.

Cu toate acestea preocuparea si grija pentru cel mic poate duce la momente tensionate. Trei sfaturi de aur o sa te faca sa profiti din plin de aceasta prima luna de viata a celui mic, odihnindu-te si recapatandu-ti puterile, fericita si linistita, in noua ipostaza - cea de mama.

Alapteaza-l la cerere. Nu pleca cu micutul din maternitate daca inca nu ai reusit sa-l alaptezi corect si daca acest pas esential nu se deruleaza fara probleme. In primele luni de viata alaptatul la cerere este tot ceea ce este nevoie pentru ca cel mic sa fie in siguranta si sa se dezvolte bine si sanatos. Nu-l lasa sa planga. Daca este treaz si deschide gurita, este clar ca vrea sa manance. Alapteaza-l si tine-l in brate. Bebe miroase a fericire, iar tu o ai in brate. Toate celelalte pot sa astepte. Clipele acestea de o minunata liniste si de un calm total trec mereu prea repede. In primele saptamani de viata bebelusul poate sa vrea la san de 8-12 ori pe zi iar in cazul micutilor alaptati artificial, are nevoie de 6-8 biberoane de 60-90 mililitri de lapte, neaparat la 37 de grade.
 
 
 
Copilul mic se simte foarte bine intr-un loc mic. Un leagan poate sa fie locul ideal pentru primele saptamani, mai degraba decat patutul lui. Nici patul parintilor nu este recomandat, ba chiar din contra, este de preferat ca bebelusul sa nu doarma cu adultii, pentru ca este mult prea mic si mult prea fragil. Este ideal daca poate atinge cu manutele si picioalele "mariginile" locului in care doarme. Il calmeaza si il face sa se simta in siguranta, pentru ca pentru el universul este locul stramt, intunecat si cald din uterul matern. Imbraca-l bine, cu sosete si o jacheta de lana. Nu folosi nimic care l-ar putea strange sau care s-ar putea strange. Oricat iti doresti sa stai cu ochii pe el, sunt momente in care si tu si puiul dormiti. Nu folosi nici perne, nici paturici. Se poate sufoca. Culca-l pe spate sau pe o parte. Cei mici, in prima luna nu se pot intoarce singuri, asa ca trebuie sa faci tu asta pentru el. Temperatura din camera unde doarme trebuie sa fie intre 18 si 20° C.
 
   

In primele trei saptamani o baie la 2 sau 3 zile este suficienta. Mai intai asigura-te ca ai o camera incalzita in mod corespunzator (la 22° C) pentru un nou-nascut se raceste foarte repede. Apa de baie trebuie sa fie la 37° C. Cu apa si gel pentru bebelusi fa spuma si curata delicat si repede pielea copilului in timp ce acesta este inca pe masa de infasat (sau un prosop gros), apoi se clateste-l in cadita, repede. Usuca in primul rand capul, apoi trunchiul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!