Sari la conținut

De ce sa NU pui manusi nou-nascutului

Se poate zgaria atat de tare – mai ales pe fata – incat o ia cu lesin pe proaspata mamica. Dar manusile nu sunt o solutie, ci o „dilutie” pentru dezvoltarea bebelusului.

Daca tin minte bine, parca ni s-a spus la cursul de puericultura – pe care l-am facut cand eram gravida, evident, deci in totala necunostinta de cauza in ce priveste copiii – ca nou-nascutul are „prostul obicei” de a se zgaria asa de tare (mai ales pe fata), incat poate sa-si provoace rani considerabile, care sa se infecteze. Vai, de mine! Dupa ce ca puiul de om este atat de vulnerabil la tot ce-l inconjoara, isi mai face rau si singur? Asa ca am tinut neaparat sa pun in bagajul de spital o pereche de manusi pentru copil, chit ca afara gradele erau calare unele peste altele. Ba am pus chiar vreo doua perechi, ca veneau ca accesoriu la costumasele delicate, un deliciu vestimentar! Norocul meu a fost ca moasa/doula care m-a ajutat sa-mi tin firea in travaliu – asistenta la neonatologie in aceeasi clinica – l-a vazut pe copil cu mainile infofolite si i le-a dezgolit imediat. „Lasa copilul sa simta lumea!”, mi-a spus, dar pe mine m-a busit rasul (cu multa condescendenta mascata, recunosc). Desi i-am privit gestul cu neincredere, am mers pe mana ei. Intre timp, am mai invatat una-alta si i-am dat mare dreptate.

Ai un bebelus, nu catel din plus

Cat sta in burtica, bebe are doi prieteni foarte buni: manutele sale. Studiile au aratat ca, pe la sapte saptamani de existenta, gura fatului incepe sa perceapa senzatii, iar pana la 14 saptamani de sarcina, mare parte din capsorul sau este sensibil la atingere. De cate ori gravidele nu suspina „innamorate” de vreo ecografie in care bebe isi suge degetul? Mi s-a intamplat si mie, mi se parea fantastic; gestul il umaniza teribil in ochii mei pe acel fat fata de care aveam prea putine sentimente pe atunci. Dar era simpatic foc in poza!


Sursa foto: prettymomguide.com

Si-atunci, cum sa-i iei copilului acest privilegiu de a-si suge degetele, de a se simti cu mainile pe sine insusi si ceea ce-l inconjoara imediat ce vine pe lumea asta straina lui? Nu numai ca-i cresti nivelul de stres – care oricum exista, din cauza schimbarii de mediu, nu numai ca ii refuzi posibilitatea de a se linisti de unul singur, dar ii si opresti evolutia intelectuala si emotionala, pentru ca mainile sunt, de acum, intermediarul pentru multe tipuri de senzatii. La nastere, copilului poate percepe, prin atingere, diferentele intre texturi, forme si densitati ale obiectelor, spune dr. Tiffany Field, director al The Touch Research Institute din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din Miami. Este o zestre cu care vine pe lume. N-ai vrea sa si-o imbogateasca?

►Citeste si Purtarea căciuliţei la nou născuţi. Recomandările specialistului

Mainile ii dezvolta creierul

Bineinteles ca se zgarie, crezi ca al meu nu s-a zgariat? Am trecut la actiune, n-am ascultat prostii de genul „Nasa trebuie sa taie prima data unghiile copilului”. Merci frumos, pana aparea nasa in imagine, asta micu’ isi facea santuri-santuri pe fata. Apoi, crezi ca daca i-ai taiat unghiile ti-ai luat de-o grija? Nu chiar, ca trebuie sa mai intervii si cu pila speciala pe la colturi – la cat sunt de mici toate elementele bebelusului, e munca migaloasa acolo. Si cand ai terminat si cu asta, ce surpriza: trebuie s-o iei cu forfecuta de la capat, ca-l ai pe Praslea in casa, care creste intr-un ritm vertiginos – drept dovada, si ranile pe care si le face se vindeca pe repede-nainte.

Dar mai bine sa depui tot efortul asta decat sa-l inabusi cu manusi. Toate senzatiile care-i umplu lumea lui bebe – oferite de vaz, auz, gust, miros, simtul tactil, miscare, contactul si interactiunea cu cei din jur, mai ales cu parintii – ajuta la dezvoltarea sistemului limbic (creierul limbic, emotional sau reptilian), responsabil si cu partea emotionala, sociala si sexuala a identitatii noastre. In aceasta parte a creierului exista structuri neuronale care produc raspunsurile automate si inconstiente ale organismului, inclusiv ceea ce numim instincte primare. Creierul limbic cunoaste la perfectie organismul pe care il pune in functiune, il protejeaza si-l vindeca la nevoie. Cand ne nastem, parca avem superputeri; din pacate, ne indobitocim pe parcurs. Esti sigura ca mai vrei sa-i pui manusi micutului tau? Oricum, in cateva saptamani, coordonarea lui va fi tot mai buna, ranile tot mai putine...

Sursa: thegorgeouscompany.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!