Sari la conținut

Amniocenteza

Amniocenteza este interventia facuta de medic pentru a extrage o mica cantitate de lichid amniotic (lichidul care inconjoara fatul) in timpul unei sarcini in evolutie, cu scopul de a pune un diagnostic de precizie cu privire la unele posibile anomalii cromozomiale suspectate sau posibile. Amniocenteza poate fi practicata in toate etapele de sarcina, singura conditie fiind aceea sa existe suficient lichid amniotic care sa poata fi extras.

Se crede ca aminocenteza este folosita exclusiv pentru depistarea trisomiei 21 (sindrom Down), dar in fapt analiza poate duce la identificarea a mai multe posibile tipuri de afectiuni congenitale, unele imposibil de depistat prin alte mijloace. Celulele din lichidul amniotic sunt analizate pentru a detecta toate anomaliile cromozomice, genetice sau maladii virale care pot afecta irevesibil fatul. Deasemenea este un mijloc eficace pentru a cunoaste sexul bebelusului. In cazul unei maladii grave, o intrerupere voluntara de sarcina este una din solutiile pe care medicul le propune. Intreruperea sarcinii nu se face niciodata fara acordul mamei.

Testele de screening pe care le fac femeile insarcinate in primul trimestru sunt suficient de elocvente, mai ales pentru medicii specialisti, dar rezultatele acestora sunt probabilistice. Combinatia intre ecografiile de inalta rezolutie, testele clasice si investigatiile periodice te pot feri de surprize. Dar o certitudine poate fi adusa doar de aminocenteza, investigatie care se face doar daca exista suspiciuni certe si daca exista o probabilitate ridicata fata de riscul prezentei unor anomali congenitate.

Conditii obligatorii pentru aminocenteza

1. Sarcina de 15-a saptamani
2. Teste prealabile care sa justifice necesitatea acestei investigatii, dat fiind faptul ca analiza vine cu cresterea majora a riscului de avort.
3. Teste prealabila care sa stabileasca daca exista suficient lichid amniotic pentru a face analiza, astfel incat aceasta sa nu puna in pericol evolutia fatului.
4. Exista tendinta de a face aminocenteza tuturor femeilor dupa 38 de ani, dar investigatia nu este obligatorie daca nu exista suspiciuni.

Afla mai multe despre ce inseamna si cum se face aminocenteza aici, aici si aici


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • RAMONA D.

    ma aflu intr-o situatie nu tocmai favorabila si mediici m-au sfatuit sa fac amniocenteza.cine imi poate da un sfat despre cum e si in ce consta?

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!