Sari la conținut

Complicatiile operatiei de cezariana

Numarul femeilor care renunta la posibilitatea nasterii naturale si aleg voluntar operatia de cezariana este in continua crestere. In principiu operatia cezariana este considerata o interventie relativ sigura, desi riscurile pe care le implica pentru mama si fat sunt mult mai numeroase decat riscul complicatiilor prin nastere naturala.

In primul rand operatiea de cezariana necesita un timp mai mare de recuperare fata recuperarea dupa nastere naturala. Daca in cazul nasterii naturale, recuperarea femeii se face complet in cateva ore si cel mult 48 de ore, in cazul operatiei de cezariana prima faza a recuperarii dureaza circa 48 de ore, la care se adauga alte 2-4 saptamani de recuperare partiala. Recuperarea competa dureaza in medie doua luni.

Din punct de vedere al procedurilor medicale operatia de cezariana, fie ca este de urgenta, fie ca este planificata, este considerata o interventie chirurgicala majora.

La aceasta se adauga riscul complicatiilor care pot sa apara in primele 60 de zile dupa operatia de cezariana.

Principalele complicatii care pot sa apara dupa operatia de cezariana sunt: infectii uterine, leziuni chirurgicale, pierderi masive de sange, afectarea vezicii biliare, complicatii genitale sau urinare, complicatii pulmonare si/sau cardiace, tromboembolism.

In majoritatea cazurilor, dupa operatie de cezariana apar senzatie de greata si varsaturi, dureri severe de cap ca efect al anesteziei. A doua mare problema dupe cezariana o reprezinta complicatiile intestinale - constipatie, balonare si dureri abdominale severe.

Ceea ce creste foarte mult riscul operatiei de cezariana sunt complicatiile pe termen lung si foarte lung. Probabilitatea aparitiei acestora creste cu fiecare operatie de cezariana.

In plus, la o noua sarcina, dupa operatie de cezariana exista riscul ruperi cicatricei uterine sau in timpul travaliului (daca la urmatoarea sarcina femeia naste natural), creste riscul de placenta praevia, adica implantarea placentei in partea inferioara a uterului, ceea ce implica blocarea cervixul. Un risc suplimentar implica dezvoltarea anormala a placentei la sarcina urmatoare nasterii prin cezariana, tocmai din cauza cicatricei, fapt care poate duce la hemoragie severa dupa nastere, uneori necesitand histerectomie (indepartarea pe cale chirurgicala a uterului).

Afla mai multe despre recuperarea dupa cezariana si la ce complicatii este supus copilul nascut prin cezariana.

Sursa: webmd.com
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!