Sari la conținut

Sapte complicatii ale sarcinii

Sarcina este un fenomen normal, nu este o boala. Cele mai multe dintre sarcini evolueaza fara complicatii, controlata de hormonii de sarcina. Exista insa si exceptii, iar pe perioada de evolutie a sarcinii pot sa apara si complicatii. Unele dintre acestea sunt urgente medicale, altele pot fi tinute sub control, singura grija fiind monitorizarea atenta a mamei si fatului.

Avortul spontan inseamna pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani. Statistic circa 20 la suta dintre femei trec prin experienta unui avort spontan, iar 80 la suta dintre acestea au loc inainte de a 12- a saptamana de sarcina. Acesta este si motivul pentru care medici considera saptamana a 12-a de sarcina un prag dincolo de care riscul avortului spontan se reduce substantial. Cele mai multe dintre avorturile spontane care au loc in primele 12 saptamani de sarcina au cauze naturale. Organismul femeii poate respinge natural produsul de conceptie daca acesta are grave anomalii cromozomiale.

Nasterea prematura este considerata o complicatie a sarcinii daca aceasta se declanseaza natural inainte de cea de a 37 -a saptamana de sarcina. Copilul care vine pe lume dupa mai putin de 37 de saptamani de gestatie este considerat prematur. Aproximativ 12 la suta din copii vin pe lume inainte de saptamana a 37 de sarcina, iar sansele lor de a se dezvolta bine depind, in principal, de gradul de dezvoltare al plamanilor si de greutatea pe care o au la nastere.
 
Preeclampsia este o afectiune complexa care afecteaza in medie cinci la suta dintre femeile gravide. Semnul care indica riscul de preeclampsie este tensiunea arteriala crescuta si prezenta proteinelor in urina dupa cea de a  20 a saptamana de sarcina. Cele mai multe femei insarcinate fac forme usore de  preeclampsie si procesul poate sa fie tinut sub control cu o ingrijire adecvata. Este esential un test de urina dupa cea de a 20-a saptamana de sarcina si verificarea periodica a valorii tensiunii arteriale. In cazurile severe preeclampsia poate pune in pericol viata fatului si a mamei. Solutia este declansarea nasterii.
 
Cantitate redusa de lichid amniotic (oligohidramnios). Circa patru la suta dintre femeile gravide au un nivel scazut de lichid amniotic la un moment dat, de obicei, spre finalul perioadei de gestatie, in a doua jumatate a trimestrului III. O sarcina poate sa evolueze normal si in aceste conditii, dar este obligatorie monitorizarea atenta a fatului. Daca problema devina grava, dupa cea de a 33 saptamana de sarcina se declanseaza nasterea.
 
Diabetul gestational este o suferinta reversibila care apare doar in timpul sarcinii si care este intalnita la circa cinci la suta din femeile insarcinate. Indetificarea diabetului gestational se face la testele de sange, obligatorii, de la inceputul trimestrului II de sarcina. Sarcina poate evolua normal, dar este necesara monitorizarea atenta a mamei si fatului. Dieta adecvata  este de cele mai multe ori suficienta pentru a tine sub control nivelul glucozei din sange. Miscarea fizica este si ea un bun aliat in cazul femeilor care au diabet gestational. Mamele care au facut diabet de sarcina au un risc crescut de a face diabet de tip 2 mai tarziu in viata, desi acest risc poate fi redus semnificativ prin mentinerea unei greutati normale si a unui stil de viata sanatos.

Sarcina ectopica este sarcina in care oul fecundat nu mai ajunge in uter si se blocheaza intr-una una din trompele uterine.  Una din 50 de sarcini este o sarcina ectopica. Este o urgenta medicala deoarece cresterea embrionului duce la ruperea trompei uterine si la producerea unei hemoragii interne care poate sa fie fatale femeii. Intreruperea sarcinii este singura obtiune.

Placenta previa este situatia in care pozitia placentei nu este normala. Placenta previa nu este de obicei o problema in prima parte a sarcinii, dar devine o chestiune medicala care trebuie foarte atent urmarita in trimestrul III de sarcina, pentru ca poate provoca sangerari, ceea ce poate duce la alte complicatii. Localizarea placentei in uter este obligatorie la cea de a doua ecografie morfofunctionala.  Placenta previa este o urgenta in tipul nasterii, de cele mai ulte ori apelandu-se la cezariana.
 

Citeste si:

 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!