Sari la conținut

Totul despre colul uterin in sarcina

Nu se poate sa fii gravida si sa nu auzi vorbindu-se incontinuu despre colul uterin. De fiecare data doctorul care iti urmareste sarcina se intreaba daca este suficient de lung si daca este inchis. Iar apoi, cand te aproprii de momentul nasterii vrea sa stie daca s-a sters, daca s-a dilatat, daca este moale.

Mai jos voi incerca sa explic toate acestea si inca multe altele. Sa incepem cu ce este colul uterin. Inchipuiti-va uterul ca un balon care, in timpul sarcinii, se umfla. Iar colul uterin este exact acel loc in care balonul este legat. Cu alte cuvinte, este cel care il tine pe bebe in uter si nu il lasa sa cada. Colul uterin se continua cu vaginul.

Vazut dinspre vagin, un col uterin arata asa:

Anatomic, colul uterin este plasat unde se termina vaginul si incepe uterul.

In timpul sarcinii colul uterin trebuie sa fie complet inchis si asta se face cu ajutorul unui dop de ceara, care nu este nimic altceva decat mucus aflat in mod normal in uter, care, odata cu sarcina, se intareste, astfel incat sa il izoleze complet pe copil. In cazul in care ai trecut deja printr-o nastere vaginala anatomia colului uterin se schimba un pic in sensul ca este mai deschis si mai moale. Acesta este si motivul pentru care a doua nastere vaginala este mai rapida si mai usoara decat prima.

 

Atunci cand vor sa vada cum progreseaza nasterea doctorii apeleaza la tuseul vaginal, ceea ce inseamna palparea organelor. Sau va face o ecografie, pentru mai mult confort al mamicii care va naste. Scopul este sa obtina informatii despre lungimea si dilatarea colului uterin. Nasterea incepe cu scurtarea colului uterin, de la peste 3 cm, pana la disparitia totala, ajungand sa fie inglobat in uter si vagin. Etapele dilatarii colului uterin sunt cele care determina si etapele nasterii.

Colul se si inmoaie. Asta inseamna ca incepe sa aiba in componenta mai multa apa, sa fie mai bine vascularizat. Pentru ca dilaterea de care vorbeam inainte sa se intample colul trebuie sa fie inainte inmuiat. Nu este ceva specific numai sarcinii. In functie de consistenta colului se poate determina si perioada de ovulatie. 

Colul este scurt. Ca totul sa fie in regula in timpul sarcinii, colul ar trebui sa fie mai mare de 3 cm. Daca devine mai mic se vorbeste de incompetenta cervicala si colul este cusut printr-o operatie care se numeste cerclaj

Nasterea nu avanseaza. Se poate intampla ca travaliul timpuriu sa inceapa, colul sa se deschida in mare parte, insa sa treaca mult timp fara niciun fel de progres. Ceea ce inseamna ca nu exista o deschidere a colului uterin pana la 10 cm si bebele nu mai cobori. Sunt cateva motive care pot determina asta - contractiile nu sunt suficient de puternice, bebelusul este prea mare, mama a primit prea multe medicamente cotra durerii. Atunci se poate pune problema unei cezariene de urgenta.

 

Dar nu numai cand este vorba despre sarcina auzi de col uterin. In fiecare an trebuie sa faci testul Papanicolau care priveste tocmai sanatatea colului uterin. Si, in fiecare luna, colul uterin este un indicator al menstruatiei si fertilitatii

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • july

    iformatii foarte utile.m am luminat din acest documentar.multumesc

  • Codrea Loredana

    Ce se intampla cand colul uterin e moale si in sarcina se deschide la 14 saptamani cerclajul dupa carti se pune la 16 saptamani . Exista un tratament pt intarirea colului ? Am pierdut 2 sarcini din cauza colului foarte moale

  • Andreea

    Buna ziua ,

    Aceeasi problema am avut si eu, mie mi-a recomandat doctorul sa comand un Pesar Cerclaj si am scapat de problema.
    Am dus sarcina la bun sfarsit si acum totul este in regula. Doctorul m-a indrumat catre www.pesare.ro , de asemenea mi-a recomandat marimea potrivita... asa ca nu mai stati pe ganduri cand e vorba de sanatatea dvs/copilului dvs!!!
    Puteti gasii de asemenea la o cautare pe google Pesare Cerclaj sau Medical Solutions Store - Pesare

    O zii frumoasa

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!