Sari la conținut

10 sfaturi de maxima importanta pentru copilul tau

Nu transferi copilului tau doar informatia genetica, ci si obiceiurile si sfaturile, bune sau rele. Copiii absorb ca un burete tot ceea ce vad in jurul lor dar si ceea ce ii invata parintii lor. Iata 10 sfaturi (obiceiuri) pe care copiii ar trebui sa le invete prin intermediul tau pentru a avea o viata sanatoasa si fericita.

Obiceiul 1: Mancarea trebuie sa fie divers  colorata

Consumul de alimente de diferite culori nu este doar distractiv ci are si beneficii pentru  sanatate. Ajuta-i pe  copii sa inteleaga valoarea nutritiva a alimentelor si include in dieta lor un curcubeu de alimente colorate.

Asta nu inseamna ca fiecare masa trebuie sa fie multicolora. Dar trebuie sa faca un efort pentru a incorpora o serie de fructe si legume de diferite culori - de la rosu, albastru , portocaliu la galben , verde sau alb in dieta lor .

 

Obiceiul 2: Nu sari peste micul dejun

Insuflarea unei rutine de mese regulate in copilarie ii va influenta pe copii sa aiba acelasi obicei bun atunci cand vor fi mari.  Invata-i ca un mic dejun cu un continut scazut de grasimi , le pune creierul si energia in miscare, si le tine greutatea sub control. Plus ca scade riscul de boli cronice.

Harvard Medical School confirma ca cei care nu servesc micul dejun au un risc de obezitate de patru ori mai mare decat ceilalti copii. Iar consumul de fibre din cereale poate ajuta la reducerea riscului de diabet si boli de inima.

 

Obiceiul 3: Alege activitati fizice placute

Nu fiecare copil iubeste sportul (unele sunt ingroziti de orele de sport), dar atunci cand copiii isi gasesc activitati fizice de care se bucura, vor fi sanatosi si activi fara efort. Plus ca isi vor pastra obiceiurile bune atunci cand vor fi mari.

In cazul in care copilul tau nu a gasit inca sportul favorit , incurajeaza-l sa incerce. Expune-l la o serie de activitati fizice cum ar fi inotul, tenisul, mersul cu bicicleta, tir cu arcul sau gimnastica. In cele din urma va gasi ceva de care se va bucura.

Obiceiul 4: Nu fi “leguma”

Ia copii de pe canapea si iesi pe usa. Rapoartele de la Clinica Mayo au aratat ca copiii care se uita mai mult de o ora sau doua pe zi la televizor au un risc mai mare pentru o serie de probleme de sanatate , inclusiv:

  • Performante scazute la scoala
  • Probleme de comportament , inclusiv probleme emotionale si sociale si tulburari de atentie
  • Obezitate sau supraponderabilitate
  • Somn neregulat, inclusiv probleme de adormire si rezistenta la culcare
  • Mai putin timp pentru a juca

Obiceiul 5: Citeste in fiecare zi

Dezvoltarea abilitatilor puternice de citire este o componenta esentiala a succesului copilului la scoala si la locul de munca mai tarziu in viata. Conform Academiei Americane de Pediatrie ( AAP ), rutina de zi cu zi de lectura de familie ajuta la dezvoltarea alfabetizarii copiilor.

 

Obiceiul 6: Bea apa, nu suc (acidulat)

Mesajul este simplu: apa este sanatoasa, bauturile racoritoare sunt nesanatoase. Chiar daca copiii tai nu inteleg toate motivele pentru care prea mult zahar este rau pentru ei, ii puteti ajuta sa inteleaga elementele de baza

De exemplu, conform American Heart Association ( AHA ), zaharul din cola nu ofera substante nutritive si adauga calorii, care pot duce la probleme de greutate.  Apa insa este o resursa vitala fara de care oamenii nu pot trai.

Obiceiul 7: Uita-te la ce scrie pe eticheta

Arata-le copiilor ca alimentele lor preferate ambalate contin etichete cu informatii vitale despre nutritie. Invata-i sa citeasca doar cateva parti cheie ale etichetei (cum ar fi numarul de calorii pe portie, cantitatea de grasimi saturate si grasimi trans si gramele de zahar).

 

Obiceiul 8: Bucurati-va de o cina de familie

Cu program agitat de familie, este greu de sa gasesti timp pentru a sta jos si a va bucura de o masa impreuna, dar merita sa incerci. Conform studiilor efectuate la Universitatea din Florida o masa in familie inseamna ca:

  • Obligatiile de familie devin mai puternice
  • Copiii sunt mai bine integrati in familie
  • Toata lumea mananca mese mai hranitoare
  • Copiii sunt mai putin susceptibile de a fi obezi sau supraponderali
  • Copiii sunt mai putin expusi riscului de a consuma droguri sau alcool

 

Obiceiul 9: petrece timpul cu prietenii

Prieteniile sunt foarte importante pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor de varsta scolara, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Florida. Joaca cu prietenii ii invata pe copii abilitati sociale valoroase, cum ar fi comunicarea, cooperarea  si rezolvarea problemelor.

Incurajeaza copiii sa dezvolte o varietate de prietenii si sa se joace cu prietenii de multe ori. Acesta le va creiona abilitati de viata pe care le vor folosi in anii care vor veni.

Obiceiul 10: Ramai pozitiv

Este usor pentru copii sa se descurajeze atunci cand lucrurile nu merg asa cum vor ei . Ajuta-i sa invete sa fie rezistenti in esecuri, aratandu-le importanta de a ramane pozitiv. Potrivit Asociatiei Canadiene de Sanatate Mintala,  copii cat si adultii pot beneficia de pe urma unei gandiri pozitiva si a relatiilor bune.

Ajuta-i pe copii sa dezvolte o stima de sine sanatoasa si un mod de gandire pozitiv, invatandu-i sunt simpatici, capabili si unici, indiferent de provocarile cu care se confrunta.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!