Sari la conținut

Cancerul de san. Cum sa ne protejam?

Cancerul de san este una dintre cele mai des întalnite forme de cancer la femei, situat de obiciei pe locul doi, dupa cancerul de piele. Tinand cont de speranta actuala de viata, s-a determinat ca aproximativ una din noua femei va suferi de cancer de san.

Cauza si tratamentul acestei maladii nu au fost inca identificate, insa, daca este descoperit intr-o faza timpurie a evolutiei, poate fi tratat cu rezultate foarte bune prin chirurgie conservativa a sanului, urmata de radioterapie. Acest tratament al cancerului diagnosticat timpuriu, asigura o rata de supravietuire la cinci ani de 97%.

Ce trebuie sa faceti pentru a depista timpuriu cancerul de san?

1. Examenul clinic al sanilor: Femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani ar trebui sa beneficieze de acest examen ca parte a controlului general al starii de sanatate, de preferabil o data la trei ani. Femeile peste 40 de ani trebuie sa fie examinate de catre un specialist o data pe an.
 
2. Mamografia: Este un examen radiologic al sanului, cu doze foarte mici de radiatii X. Femeile de peste 40 de ani ar trebui sa beneficieze de o mamografie anual. Daca observati ceva suspect la sani sau aveti in familie cazuri de cancer de san, consultati-va cu medicul dumneavoastra asupra momentului in care ar trebui sa incepeti sa efectuati aceasta investigatie. Desi unele cancere pot sa nu fie detectate de mamografie, aceasta ramane totusi o metoda excelenta de diagnostic.
 
3. Autoexaminarea sanilor: Aceasta metoda de depistare precoce a cancerului de san este foarte importanta. Pentru a da cele mai bune rezultate, efectuati-o la 10 zile dupa menstruatie. Daca nu aveti un ciclu menstrual regulat, folositi pentru autoexaminare aceeasi zi a lunii. Pe site-ul APC Romania puteti gasi tehnicile de autoexaminare, alaturi de alte informatii utile legate de subiect.

Care sunt factorii care intervin in geneza cancerului de san

Factori de risc: sexul, varsta, risc genetic, istoricul familial, istoricul personal de cancer de san, rasa, examinarile radiologice la varsta mica, biopsii, terapia de substitutie hormonala, consumul de alcool, obezitatea.
Factori de protectie: alaptatul, exercitiul fizic, dieta echilibrata

Semne si simptome care pot sugera un cancer de san

1. Masa tumorala (umflatura) in axila, san sau in apropierea acestuia. Daca este ne dureroasa, dura, cu margini neregulate, aderenta la tesuturile din jur, exista o mare probabilitate sa fie canceroasa.
2. Impastarea unei zone a sanului. La palpare se percepe mai densa decat tesuturile din jur.
3. Schimbarea formei sau a dimensiunii sanului.
4. Cutarea, aparitia de depresiuni sau inrosirea pielii sanului.
5. Dureri la nivelul mamelonului sau formarea unei depresiuni.
6. Orice secretie, diferita de lapte.

Daca apare oricare din aceste semne, consultati imediat un specialist! Nu orice schimbare pe care o simtiti in sanii dumneavoastra inseamna cancer, 80% din umflaturi sunt benigne, dar cel mai bine pentru dumneavoastra este ca un doctor sa va indice investigatiile de care aveti nevoie.

De tinut minte:

1. Cancerul de san poate aparea la orice varsta, dar cu cat inaintati in varsta, riscul creste.
2. Riscul sa faceti un cancer de san la 70 de ani este dubla fata de cea de la 50 de ani.
3. Mai mult de 70% la suta din femeile care au cancer de san nu au avut pe nimeni an familie bolnav de aceasta boala.
4. Diagnosticarea precoce inseamna sanse mai bune de supravietuire.
5. Mamografia este un instrument sigur si eficient de detectare a cancerului de san, chiar inainte de a putea fi simtit.

Examinarea anuala de catre un specialist si autoexaminarea lunara nu isi pierd insa cu nimic din importanta.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!