Sari la conținut

Cum a fost la seminarul Uraniei Cremene

Multe mamici n-au putut ajunge la acest eveniment si m-au rugat sa le povestesc ce si cum s-a intamplat.

 

Toamna asta, Urania Cremene a sustinut o serie de seminarii gratuite in Constanta, Bucuresti, Ploiesti si Brasov, iar invitatiile s-au facut pe e-mail, printr-un sistem piramidal de „recomanda mai departe la 3/5 prieteni ca sa primesti un video cu tehnici de parenting” (intr-o exprimare aproximativa). Cert este ca m-am bucurat nespus cand am primit aceasta invitatie promotionala, pentru ca voiam s-o ascult pe Urania live de ceva timp, dar mi se parea cam prohibitiva „investitia”, asa cum se spune, mai nou si mai elegant, pretului.

Pe de alta parte, sunt total de acord ca informatia de calitate este scumpa, astfel incat mi-am zis sa fac aceasta „degustare” de Urania si cu scopul de a reveni ulterior in sala ei de curs, in functie de tema tratata.  La fel s-a gandit si ea, dat fiind ca, a doua zi dupa prezentare, mi-a trimis un e-mail cu o oferta de pret pentru urmatorul sau seminar si cu promisiunea de a aprofunda ideile servite promotional. Mi-a placut strategia, as vrea ca mai multi speakeri sa procedeze asa.

 

Foarte multi parinti vor sa-si educe copiii mai bine

Prin urmare, am participat la una din cele doua conferinte cu tema „18 tehnici despre cum sa cresti un copil echilibrat si sa te bucuri din plin de experienta de a fi parinte” (un titlu cam lung pentru gustul meu de jurnalist, dar, deh, sa inteleaga toata lumea posibil doritoare despre ce e vorba) sustinute de Urania in Bucuresti si gazduite de Hotel Caro. Fiind invatata cu evenimente de parenting organizate pentru maxim 50 de participanti, pot spune ca m-a coplesit amploarea la care Urania joaca: erau sute de oameni in acea sala de conferinte, m-am simtit ca la deschiderea anului universitar in amfiteatrul mare de la facultate.

Dupa ce eu si sotul ne bucuraseram ca avem loc de parcare la dispozitie, ca organizatorii ne si platesc o parte din costul acestuia, ca bifarea pe lista participantilor a mers foarte repede, ca am gasit pana si umerase libere la garderoba, iata ca ne aflam in mijlocul acestei multimi de parinti la multe varste intrebandu-ne cat de calitativ poate fi un eveniment oferit gratuit pentru un public de asemenea intindere.

M-a bucurat, insa, gandul ca atat de multi parinti vor sa invete cum sa-si educe echilibrat copilul, cum sa se rupa de mostenirea stilului de educatie care ne-a fost aplicat de ai nostri, de sistem, de societate.

 

Urania este un speaker excelent

N-o mai vazusem pe Urania in realitate, doar urmarisem conferinte ale ei transmise in direct pe Internet sau inregistrate, pe YouTube. Asa ca efectul desfasurarii sale de forte, asa cum e el in realitate, a fost mult mai impresionant: Urania are pregatire (si experienta) temeinica de orator, stie sa structureze si sa ambaleze informatia astfel incat s-o transmita optim; are tehnici de discurs care te tin acolo, cu atentia incordata, si, de asemenea, are multe exemple care-ti dau o pauza de la aceasta incordare, dar nu si de la procesul tau de invatare.

Conferinta a fost gandita pentru trei ore, dar, dupa trei ore si jumatate, publicul era tot acolo. Spre deosebire de alte sesiuni ale aceleasi conferinte, la aceasta (cu incepere de la ora 17:00) nu s-a dat pauza, astfel incat a fost un tur de forta pentru toti participantii, obositi dupa o zi intreaga de munca sau de parenting la domiciliu. Sau amandoua, precum in cazul meu. Totul se derula atat de repede (dar si de coerent, si de captivant) in prezentarea Uraniei incat nu mi-a venit sa ma duc nici la toaleta, nici sa caut niste apa de baut (eveniment gratis, fara resurse, trebuia sa ma gandesc la asta), nici macar sa iau o gura de aer pe hol, ca ma terminase caldura din sala aia cu sute de oameni. Dar energia mi-a fost sus pana la final, gratie stilului alert si concis al Uraniei.

 

Putin timp prevazut pentru intrebarile din sala

In ceea ce priveste scheletul prezentarii, nu pot spune ca am auzit ceva revolutionar. Informatia transmisa a fost de bun simt si, vorba Uraniei insesi, nu e ea prima care spune lucrurile acestea; insa are ea ceva special in modul in care face conexiunile intre bucatile de informatie, intre informatia seaca si exemple, intre informatie si public.

Din pacate, aceasta serie de conferinte nu prevede prea mult timp acordat intrebarilor din sala, dar in privinta asta am sentimente amestecate:

·         Ori n-am ajuns eu in relatia cu copilul (care abia are un an si trei luni) atat de departe incat sa fi simtit nevoia de intrebari;

·         Ori informatia expusa mi-a furnizat toate raspunsurile la problemele pe care le identificasem deja (si am simtit asta de cateva ori in cursul prezentarii);

·         Ori sentimentul de disconfort creat de parintii care se laudau bine-bine de tot (referitor la stilul lor de pareting, bineinteles) inainte sa puna intrebarea (pe care unii o si uitau intre timp) a fost atat de puternic, incat mi s-a luat de pus intrebari.

·         Ori ca ne astepta pe noi bona acasa (si pe mine, in particular, inca un text de scris pe ziua aceea) si m-am bucurat ca nu se intinde prea mult Urania la discutii cu publicul.

 

18 tehnici pentru o educatie echilibrata

Ca si continut, prezentarea s-a bazat pe ideea ca un copil creste echilibrat daca are satisfacute trei nevoi principale: conectare, competenta si control. Intre acestea exista un efect de domino: neglijarea uneia le afecteaza si pe celelalte doua, rezultatul fiind  comportamentele negative, lipsa de cooperare cu parintii, lipsa de motivatie interna pentru dezvoltare, stres si chiar depresie. Aceste trei nevoi, atunci cand sunt satisfacute, pun copilul in acea „stare de bine”, exprimata mult mai bine de vorbitorii de limba engleza prin termenul wellbeing, care presupune o stare de bine fizica, psihica si emotionala.

Pentru satisfacerea oricarei nevoi din acestea trei, Urania a oferit sase tehnici de relationare cu copilul, astfel incat sa se tinda mereu catre acest echilibru necesar.

 

Pe scurt, iata care sunt cele 18 tehnici pe care Urania ni le-a predat:

CONECTAREA se satisface prin:

1. Empatizeaza – reflecta ceea ce ti se transmite.

2. Intreaba, nu da comenzi!

3. Iubeste neconditionat.

4. Subliniaza unicitatea copilului si nu-l mai compara (nici in bine, nici in rau) cu altii.

5. Implica copilul in viata familiei.

6. Coboara din copac – coboara-te la nivelul lui, conecteaza-te cu el si apoi corecteaza-l.

 

COMPETENTA se satisface prin:

1. Creeaza spatiu si da-i drumul.

2. Fii model si preda competente.

3. Greseala - o oportunitate de invatare, nu de pedeapsa.

4. Nu folosi pluralul (da, acel plural: „Noi am reusit sa ne imbracam singuri azi!”, „Noi am facut febra la dintisori!”)

5. Problemele lui... sunt ale lui. Si invata-l sa si le rezolve, nu i le rezolva tu.

6. Intreaba si descrie, evita lauda goala.

 

CONTROLUL se satisface prin:

1. Creeaza spatiu pentru joaca libera.

2. Afla-i opinia, intreaba-l mereu ce crede despre asta.

3. Calmare pozitiva, nu scaunul rusinii, nu time-out­-ul folosit in mod denaturat.

4. Paranoia pozitiva, spune-i ce sa faca (si adreseaza-i intrebari), nu ce sa NU faca.

5. Dezvolta responsabilitatea pentru: propriul corp/propria sanatate, obiectele personale/camera lui, alegeri si consecinte.

6. Ofera variante in cadru limitat, da-i puterea lui TU ALEGI.

 

Sursa foto: Facebook

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!