Sari la conținut

Lauda parintilor, cel mai bun stimul pentru copil

In orice tratat de psihologie a copilului o sa vezi ca parintii sunt indemnati sa-si laude copiii, ca masura de fixare a reusitelor, de incurajare si de indreptare a erorilor. Dar incurajarea si lauda are multe forme si, aplicata corect, este una dintre cele mai bune modalitati pentru dezvoltarea copilului. Cert este ca lauda parintilor este cel mai bun stimul pentru copil.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago si de la Universitatea Stanford, care au studiat relatia parinte-copil si interactiunile intre acestia pe parcursul a mai multor ani, au constatat ca laudele pe care le primeste copilul au o influenta directa asupra atitudinii lor in fata provocarilor de mai tarziu din viata.

Concret, laude care vin cu feedback-ul referitor la comportamentul lor si la alegerile pe care copiii le-au facut i-au ajutat sa faca fata bine in fata unor experiente dificile, comparativ cu laudele care s-au axat mai mult pe copil, cum ar fi: "Esti un baiat bun!" sau "Esti o fata frumoasa!". Studiul, care apare in revista Child Development, este un prim studiu major care face legatura intre laudele parintilor si efectele pe care le produc acestea.

Greselile de comunicare ale parintilor

"Era banuita incarcatura pozitiva a laudelor, dar este cu totul special sa vezi cum functioneaza acestea, in timp, si cum pot laudele parintilor sa modeleze comportamentul si atitudinea copilului fata de viata", spune Elizabeth Gunderson, profesor de psihologie la Universitatea Temple, din Philadelphia. "Lauda eforturile, actiunea si munca copilului. In felul acesta o sa pui in valoare mult mai mult demersurile lui, iar copilul o sa perceapa lauda ca fiind un adevarat premiu, cu efecte mult mai bune pe termen lung. Acest gen de laude sunt cele care mobilizeaza si produc efecte pozitive miraculoase", mai spune Gunderson.

O astfel de lauda a fost numita de psihologi "lauda proces" pentru ca include comentarii, cum ar fi: "Ai muncit din greu, dar ai reusit!" sau "Faci o treaba foarte buna!", pentru ca in felul acesta se pune accentul pe actiunile copilului. "Lauda persoana" este cea de genul: "Esti asa de destept!" sau "Esti bun!", laude benefice si ele, dar care se concentreaza asupra calitatilor native ale unui copil au un efect pozitiv limitat si implica mai multe riscuri. Unul dintre acestea poate sa fie supraaprecierea personala si recuperarea dificila dupa esec.
 


Esecul, primul pas catre succes

Aceste tipuri diferite de laude nu sunt noi in domeniul psihologiei, dar nu se cunostea exact modul in care acestea afecteau dezvoltarea copiilor de-a lungul timpului.

Fetele si baietii sunt mobilizati diferit de laudele parintilor

O alta constatare este aceea ca laudele ii afecteaza diferit pe baieti si pe fete. Parintii au laudat la fel de mult si pe fete si pe baieti, pentru fapte identice. Baietii au reactionat pozitiv in procent de 24% in timp ce fetele doar 10%. Inegalitatea ar putea veni din faptul ca in mod traditional fetele sunt mai precoce, mai cuminit si mai capabile sa-si dezvolte abilitatile decat o pot face baietii in prima copilarie.




Concluziile studiului remarca faptul ca in cazul copiilor care au primit mai des "laude proces" sunt mai dornici de a accepta provocari, sunt mai motivati si mai indrazneti, spre deosebire deosebire de ceilalti ceva mai introvertiti.

Concluzia: laudele parintilor sunt motorasul care stimuleaza energia pozitiva a copiilor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!