Sari la conținut

5 activități de intervenție timpurie, pentru copilul care prezintă semne de autism

Fiecare părinte își dorește ca puiul lui să se nască și să crească sănătos, însă, cu toate acestea, din ce în ce mai mulți copii sunt diagnosticați cu autism, în jurul vârstei de 4 ani.

Astăzi, unele dintre cele mai moderne cercetări în domeniul autismului se concentrează pe interacțiunile cu bebelușii cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 luni, cu mult înainte ca diagnosticul să fie posibil. „Creierul unui bebeluș stabilește noi căi și va scăpa ulterior de cele de care nu are nevoie”, spune Damon Korb, pediatru comportamental și de dezvoltare și director la Center for Developing Minds, din Los Gatos, California.

Sună complicat, dar de fapt este vorba despre joacă. Interacțiunea cu copilul îi poate spori capacitatea de a relaționa și de a se conecta cu oamenii din jur. Deși metodele ar putea părea ușoare, impactul lor poate fi profund.

► Citeşte şi: Semne timpurii ale autismului la copii, pe grupe de vârstă

„Unele dintre comportamentele atipice ale autismului s-ar putea să nu se dezvolte sau să fie mai puțin cuprinzătoare”, spune dr.  Rebecca Landa, director la Centrul pentru Autism și Tulburări Conexe de la Institutul Kennedy Kriger, din Baltimore. „Îți poți ajuta copilul să fie mai implicat social și să încurajezi dezvoltarea limbajului”, adaugă ea.

Într-un mic studiu realizat de Dr. Landa, bebelușii ai căror părinți au încercat intervenții la domiciliu, înainte ca bebelușul să împlinească 1 an, au prezentat simptome de autism semnificativ mai ușoare la vârsta de 3 ani. În plus, aceste metode de joc sunt benefice din punct de vedere neurologic pentru orice copil, deoarece ajută la dezvoltarea limbajului și a abilităților sociale.

Iată despre ce activități este vorba:

Imitația

„Imitația este unul dintre principalele moduri prin care copiii învață despre lumea socială - ne-am gândit cum să ne comportăm urmărind ceea ce fac ceilalți”, spune Geraldine Dawson, Ph.D., director al Centrului Universitar Duke pentru Autism și Dezvoltarea Creierului.

„Creierul nostru are circuite concepute pentru imitație, dar acea parte a creierului nu funcționează normal la copiii cu autism. Când îți imiți copilul, îl ajuți să vadă legătura între ceea ce face el și ceea ce faci tu, ceea ce poate stimula acele circuite neuronale importante.”

► Citeşte şi: Autismul virtual – afecţiunea modernă care îi afectează pe copiii tehnologizaţi

Arată entuziasm

Entuziasmul îl ajută pe copilul tău să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui. Aceasta este, de asemenea, modalitatea perfectă de a încuraja ceea ce experții numesc abilități de atenție comună - atunci când un copil îți îndreaptă atenția undeva. Deși se dezvoltă la majoritatea copiilor în jurul vârstei de 1 an, nu este o abilitate atât de firească pentru cei cu autism.

Urmează exemplul bebelușului

Observă ce îl face fericit pe bebeluș și implică-te în acest sens. Lasă-l să îți arate ce îl interesează. Dacă se joacă cu o rolă de hârtie, așează-te lângă el și minunează-te de rolă, împreună cu el.

„Copilul care ar putea dezvolta autism vrea să intri în lumea lui și să o faci distractivă”, spune dr. Dawson.

Cântă tot timpul

Copiii care sunt diagnosticați ulterior cu autism pot să nu aibă aceleași abilități lingvistice ca și ceilalți copii.

„Cântecele transformă momentele de rutină în șanse de a comunica și, deoarece cuvintele sunt atașate unei melodii, bebelușului tău îi este mai ușor să se obișnuiască cu ele - mai ales atunci când există gesturi care se potrivesc cu ceea ce cânți”, spune dr. Lisa Shulman, medic pediatru la Centrul Medical Montefiore din New York.

► Citeşte şi: Cum o fi să fii părintele unui copil diferit?

Schimbarea scutecelul? Cântă! Servești cina? Cântă despre legume.

Captează-i atenția bebelușului

Copilul care poate avea autism se străduiește să înțeleagă faptul că oamenii sunt mai importanți decât obiectele. Pentru a-l ajuta pe bebeluș să distingă oamenii de lucruri, fă un mic spectacol. Cântă, dansează în fața lui atunci când îl hrănești sau când te joci cu el.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!