Sari la conținut

5 lucruri importante despre îngrijirea unui nou născut

Odată cu nașterea primului copil, simți că ai intrat într-o nouă etapă a vieții. Nu mai sunteți doar tu și tati, ci de acum există și rodul iubirii voastre, de care sunteți întru totul responsabili. Și, oricât de multă iubire reușește puiul să nască în voi, nimeni și nimic nu vă poate pregăti pentru tot ceea ce implică îngrijirea lui. Cum să faceți față noilor provocări? Cel mai bine este să fiți relaxați și să ascultați ceea ce vă comunică puiul, în limbajul propriu. Iată de ce este important să țineți cont, în primul an de viață al puiului:

Limbajul corporal este (aproape) totul – Mai mult decât să asculți de informațiile de pe internet, este important să asculți de puiul tău care, deși nu știe să vorbească, știe să îți transmită ceea ce este mai important. Spre exemplu, dacă se freacă la ochișori în timp ce plânge este clar că îi este somn. Pentru a învăța să interpretezi și alte semne pe care ți le transmite bebe, citește și Bebelusul comunica prin plans si Interviu cu Mihaela Pintea: ce ne comunica bebelusii prin plans.

Dă-I libertate în mâncare – Foarte mulți dintre proaspeții părinți își fac griji cu privire la hrana copilului: dacă e prea puțin, bebele nu se satură și eu îl îmbolnăvesc!? Nu, nu, bebele știe foarte bine să îțt arate dacă mai vrea sau nu mâncare: plânge dacă mai vrea, refuză dacă s-a săturat. Dacă ți se pare că bebele a mâncat prea puțin și refuză mai mult mâncare, nu îți face griji! Oferă-I atât cât cere, pentru că și el, ca fiecare dintre noi, are perioade în care nu simte nevoia să mănânce. Important este ca această atitudine față de mâncare să nu persiste într-atât încât micuțul să scadă în greutate.

► Citește și Mamă, tată, aţi înnebunit cu mâncarea voastră?!
► Citește și Dr. Mihaela Bilic – Nu vă faceți griji pentru copii, n-o să moară de foame!

Igiena orală este importantă la orice vârstă – Sigur, bebelușii nu au dinți, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să acordăm atenție igienei orale. Este foarte importantă Curatarea gingiilor bebelusului, pentru că de ele depinde sănătatea dințișorilor, mai târziu.

► Citește și Decolorarea dinților bebelușului – care sunt cauzele și cum o putem preveni

Încearcă să nu pui bebelușul în pat, dacă nu este ora de somn – Dacă micuțul s-a trezit, l-ai hrănit și l-ai pus din nou în pat, deși știi că nu este momentul să adoarmă, mai bine vă petreceți timpul jucându-vă, vorbind sau ieșind la plimbare. Este important ca puiul să fie pus în pat atunci când este momentul să doarmă, pentru a-i crea o rutină și a-l ajuta să adoarmă singur, regulat.

Arată-i că îl iubești – Că îl iubești deja – știm. Dar, mai presus decât orice, el are nevoie să simtă asta! Ia-l în brațe, vorbește cu el, joacă-te cu el, fii lângă el ori de câte ori plânge. Este cea mai important nevoie a unui bebeluș – să se simtă iubit!

Photo by Echo Grid on Unsplash
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!