Sari la conținut

5 mituri despre hrănirea cu biberonul ce trebuie clarificate

Când devii pentru prima dată părinte, ești atacat cu tot felul de informații, din toate părțile: cum alegi pătuțul copilului, ce fel de scaun de mașină se recomandă, cât, cum și ce trebuie să mănânce bebelușul, de ce e mai bine să alăptezi, cât trebuie să doarmă, cum faci să știi de ce plânge și câte și mai câte...

Una dintre grijile care le apasă pe mămici este legată de hrănirea pe bază de lapte formulă. Și, de parcă nu ar fi destul de apăsătoare supărarea că laptele natural este insuficient sau inexistent, atunci când proaspetele mămici se hotărăsc să opteze pentru formulă apar și mai multe neclarități.

► Citește și Lăsaţi mamele care nu alăptează în pace!

Haideți să le lămurim pe cele mai frecvente:

1. Mit: Bebelușii pot mânca din orice fel de biberon


Nu toate sticlele sunt create la fel. Mulți părinți se confruntă cu anxietate când bebelușul lor respinge toate sticlele, mai ales în cazul în care mama care alăptează se pregătește să se întoarcă la lucru. Cu toate acestea, este adesea o chestiune de timp pentru ca bebelușul să se obișnuiască cu noua metoda de hrană, spune Katie Ferraro, dietician și specialist în hrana pentru sugari și profesor asociat de nutriție la Universitatea din San Francisco, California, absolvent al Școala de Nursing.

"Dacă mamele se întorc la serviciu, deși alăptează, ar fi bine să încerce să treacă la biberon și să își facă o fereastră de două până la patru săptămâni pentru a experimenta hrănirea cu biberonul", spune Ferraro.

► Citește și Biberonul potrivit pentru nou-nascut

2. Mit: folosiți fie laptele matern, fie laptele praf

Din păcate, mult prea des apare întrebarea: lapte praf sau alăptare? – întotdeauna una dintre variante excluzând-o pe cealaltă. În realitate, mulți copii sunt hrăniți în combo, adică cu lapte praf uneori, lapte matern, alteori. Spre exemplu,  dacă simți că sânii tăi nu produc suficient lapte pentru ca cel mic să se simtă sătul, dacă vezi că nu ia în greutate, copilul nu va păți nimic dacă apelezi la o formulă de lapte praf, care să completeze laptele matern.

3. Mit: Sticla cu biberon necesită prea mult timp de curățare

Pentru părinții care caută o simplificare în viața lor (adică, noi toți), biberoanele pot părea descurajante. Dar trebuie să știți că nu este nevoie de mult mai mult efort decât sunteți deja obișnuite să depuneți cu felurile de mâncare din fiecare noapte. Cu sticle care sunt în siguranță în partea superioară a mașinii de spălat vase, curățarea acestora este la fel de ușoară ca și cum ați lăsa mașina să lucreze pentru dvs!

Pentru dezinfectarea biberonului, specialiștii propun folosirea unui sterilizator cu abur extrem de util, care îndepărtează în mod eficient toate bacteriile din uz casnic până la patru sticle cu biberon.

4. Mit: Poți adapta formula 

Există un motiv pentru care producătorii de formule au specificat instrucțiunile de preparare: Dacă folosești mai multă apă pentru a economisi formula, efectele pot fi destul de serioase: bebelușul nu va avea suficienți nutrienți, iar subnutrirea  pe termen lung poate produce inclusiv crize – ne avertizează medicii. Dacă folosești mai puțină apă la prepararea formulei, pentru ca ea să fie mai consistentă, riști ca cel mic să se deshidrateze, să-i suprasoliciți rinichii și să câștige prea mult în greutate.

5. Mit: Atașamentul mamă-copil este mai scăzut în cazul celor care folosesc laptele praf

Hrănitul unui copil, indiferent că se face cu biberonul sau prin alăptare, oferă mamei un sentiment minunat și o experiență pe măsură. Legătura între mamă și copil nu se stabilește doar prin actul de hrănire, ci este un cumul de experiențe ce vin odată cu înaintarea în vârstă a copilului și depinde de influențe diverse, de la genetică la stilul de viață al părinților. Există copii foarte atașați de mame, care nu au fost alăptați, sau au fost alăptați foarte puțin, sau copii foarte independenți care au fost alăptați vreme îndelungată.  

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!