Sari la conținut

9 moduri de a-l dezvata pe prichindel de suptul degetului

Suptul degetului este un obicei care apare cel mai des in jurul varstei de un an si jumatate, doi ani si cel mai des in cazul copiilor care nu mai sug la sanul mamei lor sau la cei care au renuntat intru-un mod brutal la suzeta.

Medicii spun ca un copil isi poate suge degetul inca din timpul vietii intrauterine, ca gestul este normal si firesc atata vreme cat nu devine un obicei si a general dependenta. "Suptul degetului este un gest natural pentru copii", spune medicul pediatru Robert Anderson. "Gestul aduce confort si calmeaza", mai spune acesta.

In primele luni de viata un copil isi poate suge degetul mare ca o modalitate de a adormi, de a se calma, sau pur si simplu pentru ca se simte bine. In primele luni de viata suptul degetului este inofensiv in ceea ce priveste cresterea unui copil si dezvoltarea vorbirii. Cu toate acestea daca suptul degetului devine obisnuinta, iar copilul ramane dependent de acest substitut, pana la gradinita, se pune intrebarea cum il dezvatam. "Daca reusesti sa-l opresti la timp (adica la doua-trei luni, uneori inlocuind suptul degetului cu suzeta , care nu este ideala, dar macar are o forma ergonomica), suptul degetului nu afecteaza dezvoltarea danturii, dar este cert ca suptul degetului aduce prejudicii dezvolarii arcadelor dentare si afecteaza vorbirea daca obiceiul se perpetueaza peste varsta de trei luni si devina grav daca persista dupa un an", spune medicul pediatru Robert Anderson.

 

 

Suptul degetului duce la defecte de vorbire

Suptul degetului pune presiune pe partile laterale ale maxilarului superior si pe tesuturile moi din cerul gurii. Ca urmare, maxilarul superior va avea o dezvoltare anormala. Efectele pe termen lung ale suptul degetului nu se opresc aici. Arcada dentara superioara nu se mai suprapune cu cea inferioara si dentitia nu-si mai indeplineste rolul. Uneori anomaliile sunt grave si ireversibile.

Cea mai buna solutie este aceea de a-l dezvata de suptul degetului, inainte ca acesta sa devina obicei.

 

 

Parintii trebuie sa stie ca suptul degetului peste varsta de trei luni devine de cele mai multe ori un obicei la care este foarte greu de renuntat ulterior. De cele mai multe ori parintii nu sesizeaza care sunt efectele negative, mai ales ca un copil care isi suge degetul este cuminte si se calmeaza singur.

Motive pentru care bebelusul isi suge degetul

Cum il dezvatam? Iata cateva trucuri si sfaturi:

1.Scoate-i mana din gura, cu calm mereu cand este necesar. Supravegheaza-l indeaproape si fa gestul acesta de cate ori este nevoie.
2. Nu transforma obiceiul suptului degetului intr-o confruntare. Nu-l certa! Nu-l acuza ca prea mare pentru a-si suge degetul. Lauda-l cand nu o face.
3. Vorbeste cu el. "Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca trebuie sa se opreasca sa-si mai suga degetul. Spune-i ca il poti atentiona cand esti cu el, dar ca atunci cand este singur trebuie sa aiba puterea sa se controleze singur", spun medicii. In cazul copiilor care inteleg, repetitia acestui mesaj este extrem de utila.
4. Nu face din acest obicei un capat de tara, si mai ales nu-l certa. Daca atmosfera din jurul lui este stresanta copilul o sa aiba cu atat mai mare nevoie de antidotul care este suptul degetului.
5. Ofera-i exemple. Uneori este util sa stai si tu cu degetul in gura....
6. Nu utiliza chestii cu gust rau comercializate pentru a opri suptul degetului. E o dovada de cruzime.
7. Vino cu moduri creative prin care sa-l ajuti sa faca altceva.
8. Nu-i pune manusi in mana. Produce frustrare si anxietate.
9. Provoaca-l sa se concetreze asupra unor lucruri utile, interesante. Sportul este o buna activitate, jocul de sah, inotul, mersul pe role si pe bicicleta.

Sursa: webmd.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Tsuyoshi

    Şi uite cum dau năvală een continuare, ele, vrlimruee. Zi şi, iată, noapte. Din ce een ce mai hidos. Bine că nu intri pe Facebook, acolo nu se mai poate fără pungă.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!