Sari la conținut

Alimente ce trebuie evitate pana la 2 ani

Pe masura ce bebelusul creste creste si curiozitatea, asa ca micutul o sa fie interesat sa guste din mancarea celor mari. Este recomandat ca bebe sa nu manance ceea ce mananca oamenii mari, cel putin pana la varsta de 2 ani. Restrictiile la unele alimente se pastreaza pana in jurul varstei de 5-7 ani, sau chiar mai mult, daca vrei ca micutul tau sa creasca sanatos.

Le luam pe rand si discutam despre toate acestea.

In primul rand trebuie spus ca varsta de 2 ani reprezinta un prag. Inainte de doi ani tubul digestiv al copilului este imatur fiind incapabil sa digere si sa asimileze anumiti nutrienti.

Dupa doi ani acesta poate gusta din "bunatatile" lumii, dar cu atentie si grija in conditiile in care o deplina maturitate a tubului digestiv se atinge abia in jurul varstei de 5-6 ani.

In al doilea rand copilul nu poate sa pofteasca si nici sa-si doreasca ceva ce nu cunoaste. Cu alte cuvinte restrictiile fata de unele alimente nu sunt un canon pentru copil, ci o solutie foarte sanatoasa care previne poftele.
 

Iata care sunt alimentele interzise si periculoase si care trebuie evitate pana la un 4-6 luni:
 
Citricele si sucul de citrice, poate provoca reactii alergice, mai ales daca exista persoane in familia ta care au intoleranta la citrice.

Sarea si zaharul sunt complet contraindicate. Necesarul de sare si zahar este integral asigurat din lapte matern, formula de lapte praf, fructe si legume.

Uleiul de masline si uleiul de porumb, pentru ca au grasimi pe care copilul nu le poate digera si nici asimila.

Nota: dupa 6 luni, copilul poate sa primeasca suc si pulpa de citrice: portocale si mandarine.
 

Alimente interzise pana la un an

Albusul de ou. Poti da bebelusului galbenusul, dar pana la un an albusul trebuie eliminat pentru ca are factor alergen foarte mare.

Mierea de albine. In miere pot exista spori de Clostridium botulinum. Tractul digestiv al unui adult poate anihila sporii, dar in intestinul unui bebelus, acestia pot produce toxine ce pot fi letale. Mierea este complet interzisa pana la un an.

Produse din grau, altele decat cele speciale pentru copiii sub un an. Aici este vorba despre paine alba, biscuiti si alte produse. Cerealele integrale si biscuiti cu faina integrala sunt permisi, daca sunt preparati special pentru copii.

Nota: pana la un an alte uleiuri decat cel de floarea soarelui, raman interzise.
 

Alimente interzise pana la 2 ani

Laptele de vaca. Tubul digestiv al copilului nu poate digera laptele de vaca. Acesta are proteine care sunt incompatibile cu capacitatea de asimilare a copilului, asa ca nu doar ca il bea degeaba, dar risca sa-i faca si foarte rau, producand carente alimentare. Parintele crede ca cel mic este hranit, cand in fapt el nu poate sa foloseasca nutrientii din lapte.

Poate manca iaurt si branza dulce din lapte de vaca, insa, incepand de la 7-8 luni.    

Untul de arahide, arahidele si nucile sunt interzise pentru ca provoaca alergii severe. In plus copilul se poate ineca cu aceste alimente.

Fructele de mare sunt interzise pentru continutul mare de mercur, dar si pentru ca pot declansa alergii grave.

Trebuie evitate, mai ales daca parintii au alergii la aceste alimente: porumbul, soia si derivatele, precum si carnea de porc grasa, carnurile preparate industrial si tocaturile cu ceapa calita, rantas si condimente iuti.  
 

Alimente care trebuie oferite cu prudenta copilului mai mic de 3 ani.

Legume nepreparate, cum ar fi morcovii. Acestia trebuie rasi, fierti, pentru a putea fi inghititi usor.

Branza proaspata trebuie combinata cu piure de fructe sau legume, ori smantana degresata ca sa fie cremoasa si sa nu-l inece.

Struguri intregi. Cel mai bine taie boabele de struguri in sferturi, pentru ca fructul intreg ar putea ramane blocat in gatul copilului.

Bomboane, alune, popcorn, bucati de fructe uscate, guma de mestecat, toate reprezinta potentiale pericole. Evia bomboanele moi (jeleuri) care sunt greu de inghitit sau cu care copilul se poate ineca.

Sarea se poate aduga in cantitate foarte mica, dar abia dupa un an si jumatate. Zaharul adaugat nu este o necesitate.
 

Un sfat: evita sa lasi bebelusul sa manance in masina orice fel de alimente, mai ales daca este singur si tu esti la volan, pentru ca nu il poti supraveghea.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!