Sari la conținut

Argumente anti-vaccinare si raspunsurile doctorilor

Vaccinarea nu este obligatorie si legal parintii pot sa nu isi dea acordul pentru includerea copiiilor lor in schema nationala de vaccinare. Dupa cum spuneam si intr-un articol anterior, tot mai multi parinti refuza in prezent sa isi vaccineze copiii. Mai jos va vom prezenta pe scurt care sunt argumentele pe care le aduc ei in favoarea acestei decizii si care sunt raspunsurile doctorilor.

1. Vaccinurile au efecte adverse

Fiecare vaccin vine insotit de informatii privind modul in care actioneaza, din ce este facut si posibilele efecte adverse. Parintii ar trebui sa le citeasca cu atentie, pentru a sti despre ce este vorba. Exista un procent de risc, existand si cazuri rare de imbolnaviri in urma vaccinarii.

Raspunsul doctorilor: Riscul bolilor care apar in lipsa imunizarii este mult mai mare. De exemplu, o otita simpla, boala foarte frecventa in copilarie, se poate transforma in meningita pneumococica, care duce la surditate si deficit motor.

„Într-adevăr, aceste efecte secundare există şi părinţii trebuie să le cunoască înainte de a-şi da acordul pentru imunizarea copilului. Dar majoritatea sunt locale şi dispar de la sine, fără sechele. Riscurile majore există şi ele, dar numai într-un caz dintr-un milion de copii vaccinaţi“, precizează conf. dr. Alexandru Rafila, şeful Catedrei de Microbiologie-Epidemiologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti
 

2. Daca majoritatea copiiilor sunt vaccinati, atunci copilul meu nu mai are de unde sa ia boala.

Multe mame considera ca pot beneficia de faptul ca isi cresc copiii intr-o societate civilizata si atunci, riscul imbolnavirii fiind atat de scazut, este mai logic sa nu il supuna pe copil la stresul unui vaccin.

Raspunsul doctorilor: Experienta ne arata contrariul. Adultii care nu au fost vaccinati in copilarie pot face aceste boli, adesea cu urmari mai grave.

"Aceasta este o atitudine egoistă şi total greşită. Trebuie să ţineţi cont că există categorii de persoane care nu pot fi imunizate, pentru că au un sistem imunitar precar sau pentru că suferă de anumite boli care contraindică vaccinarea. Singura lor şansă este ca majoritatea oamenilor din jurul lor să fie imunizaţi.", atrage atentia profesorul Markus Rose, în cadrul evenimentului „Innovation in Immunisation“, organizat la Lyon (Franţa).

3. Nu are sens sa imi imunizez copilul daca boala a disparut de zeci de ani.

Sunt mame care considera ca se fac mult prea multe vaccinuri, multe dintre ele fiind pentru boli care nu mai sunt de actualitate. Credinta larg raspandita este ca acceste vaccinuri se fac din cauza intereselor materiale ale doctorilor si companiilor farmaceutice.

Raspunsul doctorilor: In lipsa imunizarii, bolile disparute reapar.

„Şi anul acesta am avut epidemie de rujeolă, tocmai pentru că foarte mulţi copii nu au fost imunizaţi, iar rujeola este o boală foarte severă. Ca să nu mai vorbim de poliomielită. Dacă n-o să se mai facă vaccinul antipoliomielită, asta este o boală cu mortalitate deja de 70-80%, difteria la fel“, semnalează conf. dr. Monica Luminos.

Parintii care aleg sa nu isi vaccineze copiii pun pe primul loc grija pentru sanatatea acestora. Ei considera ca, daca sunt extrem de atenti la modul in care ii cresc (alaptare prelungita, alimente sanatoase si alese cu grija, sport, afectiune etc), copiii vor avea in mod natural un sistem imunitar puternic.

Uimirea doctorilor: "Aceiaşi părinţi care consideră că e nociv să le facă imunizările copiilor nu au nicio problemă să le dea antibiotice cu pumnul atunci când se îmbolnăvesc. Or, de la utilizarea fără măsură a antibioticelor, microbii capătă rezistenţă şi devin din ce în ce mai greu de combătut“, lămureşte medicul Ana Culcer.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!