Sari la conținut

Autodiversificarea: alimente pe care bebelușul le poate mânca singur, în funcţie de vârstă

Autodiversificarea este foarte bună pentru bebeluși, iar mama trebuie să aibă încredere în abilitățile celui mic de a mânca singur, în ciuda temerilor sale. Sub atenta supraveghere a unui adult, nimic rău nu se poate întâmpla!

►Citeşte şi Sfaturi pentru autodiversificare usoara

Autodiversificarea trebuie, însă, încurajată, mai ales că este mult mai interesantă pentru bebeluș decât forma clasică de diversificare, cu piureuri de fructe sau de legume.

Să luăm, spre exemplu, piureul: acesta nu îi permite bebelușului să se hrănească singur, pentru că nu poate prinde cu mâna. Într-adevăr, explorează cu degetele textura, dar cantitatea pe care o duce la gură este mult prea mică. Pe de altă parte, piureul amestecă toate aromele alimentelor, iar consistența lui nu-l încurajează pe copil să învețe să mestece. Nu este, însă, o regulă! În timp ce unii copii acceptă de la început alimentele solide nepasate, alții, nu acceptă nici măcar piureuri de o consistență mai groasă.

Mama trebuie să aibă răbdare și să încerce diverse abordări. Fiecare copil este diferit, iar un bebeluș de 5-6 luni nu este prea mic pentru a-și exprima preferințele.

Dacă bebelușul tău este curios și acceptă să mănânce alimente care nu sunt pasate, iată lista de alimente pe care bebelușul poate să înceapă să le mănânce și singur, cu mâna, recomandate de Modern Parenting Center.

  • Regula de bază este de a respecta programul de introducere al alimentelor în dieta bebelușului, cu pauzele recomandate de medicii pediatri – 3 sau 4 zile până când începi să mai introduci un nou aliment.
  • De la 6 luni: morcov, pătrunjel (rădăcină), păstârnac avocado și măr, brânză de vaci făcută în casă (cu pastile de calciu lactic sau zeamă de lămâie)
  • De la 6-7 luni: dovlecel, ardei gras, cartof, spanac şi  banană, caisă, gutuie, strugure (fără coajă și fără sâmburi)
  • De la 7-8 luni: nectarine, pară, piersică, mango, pepene roșu, gălbenuş de ou şi brânza cottage (bulgărași de brânză), din comerț.
  • De la 8-9 luni: broccoli, roșie (fără semințe și fără coajă), vită, smântână, peşte (păstrăv, șalău, cod, doradă)
  • De la 9-11 luni: cireșe, coacăze, pepene galben, prune, smochine, vișine
  • De la 9-10 luni:  îi poți pregăti bebelușului paste cu brânză proaspătă, ou și iaurt la cuptor.
  • De la 10 luni: îi poți oferi și alimente cu gluten, printre care și pâine, ficăţel de curac sau de pui (preferabil de casă)
  • După 1 an: afine, ananas, căpșune, citrice (pomelo, portocale, grapefruit, mandarine), curmale, fragi, kiwi, mure, zmeură, albuş de ou


    ►Citeşte şi Copilul meu nu mănâncă – ce să nu facem niciodată și ce putem încerca

Atenţie:

Legumele – în loc să le pasezi, tăie-le şi dă-i-le în mânuţă. Va fi mai încântat să le vadă aşa colorate în mâna lui!

► Citeşte şi Copilul tău refuză legumele? Iată 3 rețete delicioase prin care îl poți convinge

Fructele - Fie că i le vei da crude sau coapte la cuptor, ai grijă să respecți indicațiile cu privire la vârsta potrivită de a le consuma. Taie fructele în bucăți potrivite pentru cel mic și, în momentul în care ai introdus mai multe fructe, îi poți pregăti un mic platou de pe care să aleagă el.

Pâinea - Se recomandă pâinea graham sau din cereale integrale. Chiar dacă nu are dinți sau abia i-au ieșit, pâinea îl va distra şi îi va ușura durerea din gingii (dacă se confruntă cu o astfel de problem). Întrucât conține gluten, pâine trebuie introdusă treptat și în bucățele mici. Și nu trebuie exagerat consumul de pâine la copii. De două ori pe săptămână este suficient pentru bebeluș să exploreze singur acest aliment nou.

Gălbenuşul - Gălbenușul de ou este mai sigur, însă, chiar și așa, se recomandă ca, pentru început, să-i oferii bebelușului un sfert de gălbenuș, apoi, jumătate, trei sferturi până când va ajunge să mănânce un gălbenuș de ou întreg (1-2 ori pe săptămână). După ce ai fiert oul (trebuie să fie foarte bine fiert!!!), îndepărează albușul, iar gălbenușul taie-l în bucățele mai mici, pe care copilul să le apuce singur.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Rox

    Pe ce sunt bazate recomandarile astea? OMS recomanda altceva.Acum toata lumea posteaza articole si da sfaturi cu ce-i trece prin cap?

  • Bianca

    Din păcate nu aceste recomandări nu sunt actualizate.... OMS recomanda altceva. Alergenii se introduc înainte de 1 an toti....plus ca exista alte alimente pe care le ați omis și altele care se pot da de la 6 luni nu de la 7 8 cum ați scris.... nu înțeleg de ce postați așa ceva. Ariticolul este fușerit, nedocumentat și ar putea sa încurce mămicile nepregatite!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!