Sari la conținut

Bebelușul la o lună. De ce și ce să ne jucăm cu nou-născutul

Joaca cu nou-născutul va menține și mai strânsă  relația bebeluș-mămică și îl va ajuta pe micuț să învețe cât mai multe lucruri despre noua lui lume. Ideile de joacă pentru nou-născuți sunt destul de simple – încearcă să vorbești cu el, să ai mimici diferite și să-i cânți.

Joaca cu bebelușii nu este despre jocuri și jucării, ci despre interacțiunea dintre tine și puiul tău.

De ce este joaca importantă pentru nou-născuți?

Când te joci cu bebelușul tău, el învață să aibă încredere în tine și să depindă de tine, iar legătura dintre voi devine mai puternică. Acest lucru îl ajută pe nou-născut să se simtă iubit și în siguranță.

► Citeşte şi: Ce văd bebelușii, când deschid ochii pentru prima dată? - VIDEO

Jocul ajută creierul bebelușului să se dezvolte și susține dezvoltarea generală, învățarea și bunăstarea lui. Acest lucru se datorează faptului că noile experiențe de joc ajută părți din creierul micuțului să se conecteze și să se dezvolte. Prin joacă, copilul tău află mai multe despre lumea din jurul lui și despre cum poate să interacționeze cu aceasta.

Jocul îți poate spune multe despre personalitatea copilului tău așa că vei ști în curând ce îi place puiului tău.

Idei de joacă pentru nou-născuți


Cântă, vorbește, gâdilă-l, numără-i degetele de la piciorușe.

Jocurile simple sunt cele mai potrivite pentru bebeluși. De asemenea, rimele sau cântecele tradiționale din propria cultură sunt grozave. Zâmbește, râzi, rotește-ți ochii sau scoate limba. Nou-născutul iubește să-ți privească chipul.

Oferă-i bebelușului tot felul de obiecte pe care să le atingă – jucării moi sau clopoței. Simțind lucruri diferite, îl ajută să învețe despre lumea din jurul lui.

► Citeşte şi: Limbajul corpului la bebeluși: Ce încearcă puiul tău să-ți comunice

Oferă-i bebelușului ocazia de a privi in interior sau exterior, persoane diferite sau camera diferite. Lasă-l o perioadă scurtă din zi să stea pe burtă. Acest lucru îi va permite să-și mențină capul sus și să vadă lucrurile din unghiuri diferite.

Vorbește sau scoate sunete pentru bebelușul tău și așteaptă să-ți răspundă. Poate dura puțin, dar vei fi surprinsă de cât de mult poate să spună copilul tău. Acest lucru îi arată bebelușului tău toate aceste conversații se referă la a asculta și a răspunde.

Încearcă să-i citești copilului. Nu este niciodată prea devreme pentru a începe, dar să ții cont să menții cartea aproape de nou-născut, deoarece el poate vedea doar la aproximativ 20-30 cm în fața lui.

Mișcarea zilnică a bebelușilor: de ce este importantă?


Joaca prin activități care implică mișcarea bebelușului ajută la întărirea mușchilor gâtului de care are nevoie pentru a ține capul sus și întărirea musculaturii picioarelor și a mâinilor.

► Citeşte şi: 4 exerciții pentru dezvoltarea musculaturii bebelușului

Activitățile liniștite și blânde sunt, de asemenea, importante, în special pentru dezvoltarea abilităților motrice ale bebelușului. De exemplu, ridicarea obiectelor mici sau introducerea cojilor într-o găleată este bună pentru practicarea mișcărilor mici ale degetelor. Iar când copilul tău își petrece timpul doar uitându-se la lucruri precum cărți sau imagini colorate, acest lucru îl va ajuta să devină mai bun la mișcarea ochilor.

Cel mai bine este să eviți timpul petrecut în fața ecranului pentru micuțul tău. Există multe alte activități de joacă benefice pentru dezvoltarea copilului tău
.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!