Sari la conținut

Bronhiolita

Bronhiolita sau bronsiolita, cum mai e denumita, este o maladie a cailor respiratorii care apare la copiii mai mici de doi ani, cu un risc maxim in perioada de varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni. Aceasta afectiune este specifica copiilor de pana la doi ani, pentru ca dupa aceasta varsta, dezvoltarea copilului face imposibila aparitia afectiunii pentru ca diametrul bronhiilor creste.

Afectiunea apare mai des la baieti, la bebelusii care nu sunt alaptati (doar 5% din copiii alaptati fac boala, in timp ce in cazul copilului alimentat artificial riscul creste la 35%), sau in cazul copiilor care au frati mai mari care merg in colectivitati.  


Cum se manifesta. Boala apre brusc cu dificultati de respiratie, tuse uscata si febra moderata. Copilul refuza sa manance, este letargic si are o respiratie suieratoare (momentil de debut al boli seamana cu o criza de astm destul de violenta ceea ce poate panica parintii). Copilul poate deveni cianotic, iar in cazurile grave poate avea convulsii.

In cazul copilului mici, interventia medicului si un tratament rapid si adecvat este obligatoriu. Boala poate fi considerata o urgenta pediatrica.

Este recomandata spitalizarea copiilor mici, mai ales in cazul celor care fac forme severe de boala, pentru ca in absenta unui tratament adecvat le poate fi pusa viata in pericol.

Boala este contagioasa, are o perioada de incubatie de 2-5 zile, dar pericolul ramane maxim in segmentul de varsta de pana la doi ani. Un copil mare poate face boala sub forma unui banal episod de tuse, insotit de o febra usoara, doua-trei zile.

Tratamanetul medicamentos amelioreaza simptomele severe ale boala in cateva zile, dar boala trece complet in 2-3 saptamani.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!