Sari la conținut

Care este vârsta potrivită pentru înţărcare?

Una dintre cele mai controversate decizii pe care trebuie să o ia o tânără mămică este legată de momentul potrivit pentru înţărcare. Dacă unele voci susţin că cea mai bună perioadă pentru a renunţa la alăptare este după 6 luni şi până la un an, sunt şi specialişti care spun că nu există un moment prielnic, ci, mai mult decât atât, cu cât renunţi mai târziu la alăptat, cu atât copilul va fi mai deştept.

Deci, ce spun specialiştii? Care este vârsta potrivită pentru alăptare

Conform UNICEF, se recomandă “Alăptare exclusivă  între prima oră de viaţă şi în următoarele şase luni și continuarea alăptării până la 2 ani sau mai mult, împreună cu hrănire complementară sigură, adecvată din punct de vedere nutriţional și al vârstei copilului, dar şi responsivă”.

Aşadar, UNICEF recomandă alăptarea până la maximum doi ani, începându-se însă diversificarea odată cu împlinirea celor şase luni.

În acelaşi ton, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, cu continuarea alăptării împreună cu mâncăruri complementare adecvate, până la vârsta de 2 ani sau peste, cu menţiunea că ar trebui iniţiată în prima oră de naştere.

Pe de altă parte, însă, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă Alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni, continuată cel puțin până la finalul primului an de viață și după această perioadă, atâta timp cât mama și copilul doresc. Ei subliniază că nu există o limită superioară pentru durata alăptării și nicio dovadă a afectării negative din punct de vedere psihologic și al dezvoltării, în al treilea an de viață și peste. Mai mult decât atât, adaugă că durata mărită a alăptării conferă beneficii semnificative din punctul de vedere al sănătății și al dezvoltării, atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

După cum se poate observa, nu există o vârstă clară pentru înţărcare. Pe toate cele trei recomandări le uneşte ideea că benefică este alăptarea pe o perioadă cât mai lungă de timp.

►Citeşte şi Sfârşitul alăptării, ce efecte are asupra mamei

Care sunt beneficiile alăptării pentru copil?

  • creştere şi dezvoltare fizică şi psihică armonioasă
  • funcţionare optimă a aparatelor şi sistemelor din organismul copilului
  • copilul născut la termen este imatur din punct de vedere neurologic şi digestiv, laptele matern fiind adaptat perfect gradului de dezvoltare ale acestora.
  • rărirea crizelor de colici
  • laptele este digerat cu uşurinţă de sistemul digestiv al sugarului;
  • îmbunătăţirea imunităţii copilului
  • creşterea coeficientul de inteligentă
  • laptele matern conţine anticorpi ce protejează copilul de unele infecţii virale, bacteriene sau micotice, sau reduce severitatea acestora;
  • nu necesită pregătire sau procesare, este steril, la temperatura potrivită, disponibil oricând, în cantitatea potrivită; este astfel conceput încât asigură satisfacerea atât a setei copilului, cât şi a foamei;
  • scăderea riscul obezităţii, a diabetului, a astmului şi al altor boli (anemie, alergie, limfom, leucemie, boala Hodgkin, diabet zaharat, hipercolesterolemie, boli intestinale, boli cardiovasculare ale adultului)
  • reducerea riscul morţii subite
  • la prematuri scade riscul enterocolitei ulceronecrotice şi al retinopatiei
  • musculatura feţei şi a obrajilor, dentiţia se dezvoltă armonios, avantajând dezvoltarea vorbirii

Care sunt beneficiile alăptării pentru mamă?

  • Alăptarea, exclusivă timp de şase luni, reprezintă cel mai eficient şi cel mai bun anticoncepţional natural.
  • Oferă protecţie suplimentară împotriva cancerului de sân.
  • Hormonii care controlează, generează şi întreţin procesul lactaţiei sunt adevărate "injecţii cu sănătate" pentru organismul feminin. Reduc riscurile afecţiunilor din sfera genitală, ameliorează sau vindecă leziunile uterului, reduc pilozitatea şi au efecte benefice asupra epidermei.
  • Hormonii respectivi sunt responsabili şi pentru efectele benefice asupra psihicului
  • Alimentaţia naturală este un foarte bun mijloc pentru a reveni la silueta de dinaintea naşterii.

În concluzie, decizia de a înţărca aparţine exclusiv mamei, care trebuie să ia în considerare cerinţele şi nevoile celui mic, dar şi pe ale ei.

►Citeşte şi
Dragă mamă care n-ai putut alăpta

Sursa: Babycenter, Webmd
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!