Sari la conținut

Ce alegi? Borcanelul sau mancarea gatita?

Trebuie sa marturisesc din start ca am o profunda aversiune fata de mancarurile pentru bebelusi din borcane! Asta ca sa stiti cu cine stati de vorba. Nu cred ca piureul de mere cu pere si morcovi (care a stat pe raftul din farmacie sau din supermarket vreme de o luna, doua, sase sau mai mult) este mai bun decat marul, para, morcovul pe care l-am ales cu mana mea, l-am spalat, fiert, curatat si pasat in propria mea bucatarie. Nu cred ca mancarurile din borcane au mai multi nutrienti decat cele pe care le pregatesc in casa. Borcanele, poate, au o singura calitate: unele sunt umplute cu fructe si legume eco. Dar acesta este un alt subiect. Deci: ce alegi? Borcanelul sau mancarea gatita?

A devenit o situatie destul de des intalnita ca bebelusul sa fie hranit din "borcanel", nu doar in deplasari sau cand nu poti sa-i pregatesti mancare, ci mereu. Exista o gramada de amanunte care descalifica borcanelele si fac din mancarea gatita in casa, prima si cea mai inteleapta alegere.

Hrana eco pentru copii

Conceptul de hrana produsa in masa pentru bebelusi nu este natural, chiar daca producatorii se lauda ca ingredientele sunt "naturale". Mancarurile de bebelusi comercializate pe rafturile din magazine si farmacii sunt foarte procesate si sunt lipsite de prospetimea mancarurilor pregatite acasa.

Cu toate ca se lauda ca sunt "naturale", cum se face ca "borcanelele" cu mancare au termen de expirare de peste un an (depozitate in camara, nu la frigider sau congelator!), in vreme ce mancarea pregatita acasa pentru cei mici poate fi pastrata maxim trei luni la congelator?
 


1. Aditivi: mancarurile din comert destinate bebelusilor contin deseori aditivi cum ar fi acidul ascorbic sau citric, care nu se gasesc aproape niciodata in mancarurile facute acasa. Faina - in special cea de orez - este un ingredient des intalnit, atat in mancarea pentru bebelusi cat si cea pentru copii, detaliu care lipseste in mancarea gatita, clasic, pe aragazul de acasa. Desi apa se poate adauga la mancaruri pentru a modifica textura si consistenta, aceasta nu trebuie sa fie ingredientul principal, asa cum se intampla in numeroase cazuri cu preparatele din borcane.

2. Dulce si sarat: unele produse pentru mic dejun si gustare sunt fie foarte dulci si nu ar trebui consumate de bebelusi si copiii mici, chiar daca pe eticheta scrie ca s-a utilizat zahar "natural" sau nu s-a utilizat deloc. Aceleasi precautii trebuiesc luate si in cazul continutului de sare - unele mancaruri contin un nivel nepermis de mare de sare.

3. Siguranta: in unele cazuri, mancarurile pentru bebelusi din comert nu sunt sigure. Unele firme isi retrag serii intregi, fie datorita pericolului unei contaminari cu produse toxice, fie datorita pericolului ca micutii sa se sufoce cu respectivul produs.

4. Organic: desi ingredientele organice ar putea fi mai bune pentru bebelusul tau, mancarea organica din comert este tot produsa in masa, tot procesata, si oricum ai privi aceasta chestiune, copilul tau mananca dintr-un borcanel alimente supra-procesate.




Mancarurile pregatite in casa pentru bebelusi nu sunt dificil de facut si nici nu-ti ocupa mult timp, mai ales ca le poti pregati in cantitate mai mare, iar surplusul poate fi congelat. In plus, din punct de vedere al costurilor, iesi mult mai ieftin si ai certitudinea ca bebe o sa manance sanatos, proaspat si gustos.

Obezitatea copiilor este vina parintilor

In concluzie, asa cum nici adultii nu ar trebui sa manance zilnic mancare procesata, dintr-o cutie sau borcan, tot asa nici bebelusul tau nu trebuie sa se hraneasca doar cu alimente procesate, "la borcanel".

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!