Sari la conținut

Ce ascunde suzeta?

Ce fac mamicile care au un copil agitat? Apeleaza la suzeta! Ce ascunde suzeta? Multe!

Campania "anti-suzeta" a inceput in anii 1900 si a fost motivata, in cea mai mare parte, din grija fata de igiena. Unele estimari sugereaza ca 75-85% dintre copiii din tarile occidentale folosesc suzeta in prima copilarie. Culmea este ca Academia Americana de Pediatrie recomanda suzeta, indemnandu-i pe parintii sa le dea bebelusilor suzeta inainte de culcare ca masura preventiva impotriva sindromului de moarte subita a sugarului.
 
Dar, o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Oklahoma spune ca exista serioase motive de ingrijorare in ceea ce priveste bacteriile de pe suzete si a efectelor pe care acestea le pot produce.
 
In ce a constat studiul? Au fost testate suzetele folosite de 10 de sugari sanatosi. Alte sapte suzetele noi au fost analizate, suplimentar ca termen de comparatie. Fiecare suzeta a primit un numar de identificare si a fost fotografiata, apoi taiate in bucati mici, si plasata in vasele de cultura in laborator. Iata ce fauna a rezultat din suzetele bebelusilor.

Toate suzelete folosite contineau bacterii. In fapt, 89 de tipuri diferite, reprezentand circa 40 de specii diferite. Bacteriile au fost gasite pe mameloane suzetelor si pe scuturile de protectie. Bacteriilor li se alatura 13 tipuri de ciuperci, incluzand atat drojdii cat si mucegaiuri. Jumatate dintre suzete au fost considerate "puternic contaminate", in timp ce jumatate au fost "usor contaminate."

Cu sau fara suzeta?
 
Cele mai multe dintre bacterii erau potential patogene, ciupercile fiind factori alergeni. Concluzia este ca suzeta copilului este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, dar si pentru propagarea acestora. Este drept ca numarul acestora este redus, fapt care reduce riscul infectarii.
 


Renunta la suzeta

Unele dintre bacterii si ciuperci au fost regasite si pe sanul matern, dar marea majoritate a acestora erau inofensive. 
 
Toate suzetele noi erau sterile.

Medicii sustin ca folosirea suzetei este un factor care poate declansa infectii ale urechii si colici, iar in unele cazuri acestea sunt responsabile pentru aparitia asa ziselor boli ale copilariei. Recomandarea este aceea de a renunta la suzeta sau de a reduce la minimum folosirea acesteia.

Despre suzeta




Daca totusi alegi sa utilizezi suzeta iata cateva sfaturi bune de luat in considerare:

 
 • Intarzie folosirea suzetei pana in momentul in care copilul se adapteaza complet la sanul mamei, adica pana in jurul a 4-6 saptamani de viata.
 • Ofera-i o suzeta atunci cand adormi copilul, dar nu-l obliga sa o accepte.
 • Nu-i pune suzeta in gura cand doarme, in cazul in care cade in timpul somnului.
 • Nu-l lasa cu suzeta atarnata de gat (pericol de strangulare).
 • Nu unge suzeta cu ceva dulce.
 • Nu-i da suzeta atunci cand copilul este treaz, suzeta poate interfera cu dezvoltarea abilitatilor de comunicare si a emotiilor.
 • Curata bine suzetele dupa fiecare utilizare si inlocuiestele de multe ori.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Kalyn

    Din pacate eu a trebuit sa apelez la o solutie gasita in farmacie, foarte amara, cu extract de cactus. Copilul meu mic, acuma de 3,4 ani, a fost un tzocaici de cind sa nascut. Pentru ca dintii din fata se deformau, cind a facut 3 ani am apelat la acel remediu. M-am simtit vinovata, o mama care apeleaza la metode odioase, dar alta solutie nu a functionat. De cind a inceput gradinita, din septembrie, a inceput sa-si roada unghiile. Am vorbit cu ea, dar am vazut ca o face involuntar si intr-o zi le

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!