Sari la conținut

Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea bebelușului

Vernix caseosa este substanța albicioasă și lipicioasă care acoperă pielea bebelușului. Substanța este produsă de pielea descuamată și de glandele sebacee care acoperă bebelușul în ultimul trimestru de sarcină.

Vernixul caseosa este compus din 80,5% apă și 10,3% lipide, iar restul este format din proteine. Lipidele sunt produse de glandele sebacee și ceramide. Substanța are numeroase roluri împortante în ceea ce privește protejarea pielii nou-născutului.

Rolurile pe care le are vernix caseosa, în protejarea bebelușului:

Principala funcție fiziologică a vernixului în dezvoltarea bebelușului este de a ajuta fătul să se adapteze în afara uterului. Iată rolurile pe care le are vernixul, în protejarea bebelușului:

Reglarea temperaturii

Stratul dezvoltat de vernix contribuie la termoreglare, conform unei publicații din Jurnalul de Cercetare în Obstetrică și Ginecologie. Menținerea acestuia cât mai mult timp pe pielea bebelușului stabilizează, în mod natural, temperatura corpului.

► Citește și: Cât de des ar trebui să spălăm nou-născutul?

Formarea pielii

Vernixul hidratează bebelușul, creându-i o piele sănătoasă și netedă. În plus, conținutul său ridicat de vitamina E poate oferi protecție împotriva razelor ultraviolete ale soarelui.

Vindecarea arsurilor și a rănilor

Concentrația mare de enzime, peptide, lipide și apă contribuie la vindecarea rănilor și a arsurilor.

► Citește și: 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care nu le știai

Apărare antimicrobiană

Anumite componente, cum ar fi enzimele, imunopeptidele și lipidele din vernix caseosa acționează pentru a recunoaște și a suprima flora pielii, pe măsură ce se dezvoltă.

Când ar trebui îndepărtat vernixul de pe corpul nou-născutului?

Vernix caseosa, pe lângă faptul că menține pielea nou-născutului hidratată, previne crăparea sau uscarea excesivă a acesteia. Este recomandat ca nou-născutul să nu fie spălat imediat la naștere, ci să aștepți chiar 3 până la 4 zile pentru a curăța complet bebelușul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă amânarea primei băi a bebelușului cu cel puțin o zi.

► Citește și: Beneficiile vernixului pentru nou-nascut
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!