Sari la conținut

Ce vede un nou-născut atunci când se uită la tine

Oare un nou-născut vede ceva? Când ne uităm la feţele lor micuţe nu ne dăm prea bine seama dacă ne vede sau nu. Intuim că nu văd prea bine, am şi citit asta pe undeva. 

Însă acum, datorită cercetătorilor de la o universitate din Suedia şi una din Norvegia, putem ştii cu exactitate ce poate şi ce nu poate să vadă un nou-născut. Un bebeluş de 2, 3 zile poate să vadă feţele, poate chiar şi expresiile, dacă sunt la o distanţă nu mai mare de 30 de cm. Dacă această distanţă se măreşte, atunci nu mai reuşesc să distingă nimic. 

Cu alte cuvinte, dacă îi dai de mâncare bebelușului acesta poate să distingă în ce mod te uiţi la el. Dacă însă îi vorbeşti din cealaltă parte a camerei nu vede nimic. 

Astfel, acum este destul de sigur că bebeluşii foarte mici văd expresiile faciale. Şi asta poate fi o explicaţie a faptului că le pot imita chiar şi când sunt atât de mici. 

Cercetătorii atrag însă atenţia asupra faptului că studiul nu ne spune nimic mai mult decât ce pot să vadă nou-născuţii. El nu spune nimic despre ce anume înţeleg aceştia din ceea ce văd. 

Surprinzător, nu-i aşa, cât de neclar văd bebeluşii chiar şi lucrurile care sunt atât de apropiate! Nu este de mirare că îşi doresc să îi ţii mereu în braţe şi să ai fața cât mai apropiată de a lor. Eu cred că ar trebui să le oferim acest mod de liniştire. Tu nu crezi la fel?

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    Caloria.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!