Sari la conținut

Cele 5 S-uri care promit să liniștească un bebeluș care plânge

Am mai spus-o și o să o (tot) repetăm: bebelușii nu vin pe lume cu un manual de instrucțiuni. Dacă ar fi așa, probabil meseria de părinte ar fi mult mai ușoară (dar oare și la fel de împlinitoare?). În orice caz, progresul tehnologic, apariția internetului și a unui număr atât de mare de canale de comunicare ne ajută să fim din ce în ce mai informați cu privire la nevoie bebelușilor și la modalitățile prin care le putem îndeplini.

În primul an din viața unui copil, probabil factorul cel mai stresant pentru un părinte este plânsul. Și cum copiii plâng des, mai ales la începutul vieții, e important să învățăm să îi liniștim.

Harvey Karp, medic pediatru de peste ocean, ne vorbește despre cele 5 S-uri care promit să liniștească un bebeluș agitat. Iată la ce se referă el:

1.    Swaddle - înfășat

Înfășarea, o piatră de temelie a calmării, recreează îmbrățișarea blândă și siguranța uterului, ceea ce ajută semnificativ la îmbunătățirea somnului. De asemenea, înfășatul scade efectul reflexului de tresărire, caz în care bebelușul se sperie adesea și se trezește. Pediatrul recomandă ca bebelușii să fie înfășați doar pe perioada somnului sau atunci când sunt agitați și numai până când cresc suficient de tare să se rostogolească (singuri).

2.    Side/Stomach position - Poziția într-o parte sau pe burtă

Activați acest S ținându-vă copilul pe burtă, pe lateral sau chiar peste umăr. „Se va calma mai ușor”, spune pediatrul. Cu toate acestea, este foarte important să rețineți că puteți ține bebelușii pe o parte sau pe burtă când sunteți în prezența lor și, cel mai important, când NU dorm. Pe spate este singura poziție sigură pentru dormit.

Citește și Avertismentul extrem de important pentru părinți, cu privire la greșelile fatale care pot fi făcute la pregătirea bebelușului de somn

3.    Shush – Shhhhht!

Contrar credinței populare, bebelușii nu au nevoie de liniște totală pentru a dormi. De fapt, ei preferă un mediu zgomotos. În uter, bebelușii ascultau în permanență zgomotul fluxului de sânge care era mai puternic decât un aspirator. Cel mai bun mod de a recrea acel sunet în afara uterului este zgomotul alb. Dar nu toate zgomotele albe sunt create egale. De exemplu, ventilatoarele șuierătoare și sunetele oceanului nu reușesc adesea să calmeze bebelușii, deoarece le lipsește calitatea consistentă și zgomotoasă a uterului. Pentru a vă asigura că îi oferiți micuțului dvs. sunetele de somn potrivite, încercați shâshâiala. Veți vedea că, de cele mai multe ori, funcționează!

Citește și Sunetul alb. Ce greșeli trebuie să eviți

4.    Swing – Legănatul
Viața în pântece este foarte agitată. Bebelușii pur și simplu se plimbă acolo timp de nouă luni, cât mami coboară scările, se plimbă și face treabă prin casă! Și tot rocking-rolling-ul este liniștitor. Cercetările arată că legănarea reduce plânsul, grăbește adormirea și îmbunătățește calitatea generală a somnului. În timp ce legănarea lentă este perfectă pentru a-i menține calmi pe bebelușii liniștiți, se recomandă mișcări mai rapide și mai scurte pentru a calma plânsul.

Citește și 6 moduri geniale prin care să îţi linişteşti bebeluşul, când plânge

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!