Sari la conținut

Cele 9 trasaturi de personalitate

Toti copiii sunt programati cu anumite trasaturi de personalitate. Acestea il fac sa planga sau sa rada mai des, sa suporte mai usor sau mai greu o schimbare. Trasaturile de personalitate sunt doar o parte a ecuatiei. Cealalta parte este legata de modul in care parintii stiu sa raspunda la inclinatiile sale, care trebuie intelese ca fiind unice.

Nici un copil nu seamana cu altul si intr-o oarecare masura copilul nu seamana nici cu parintii lui. Personalitatea lui este unica si se manifesta din primele luni de viata. Iata care sunt principalele caracteristici ale personalitatii si cum le poti modela.

Iata care sunt principalele trasaturi ale personalitatii.

 

1) Nivel de activitate sau interesul pentru cele ce sunt in jurul lui. Daca micutul are un nivel scazut de activitate, nu-l coplesi cu jocuri care implica activitate fizica. Du-l la o sala de sport, invaza-l un joc in echipa, indiferent de rezultatele imediate. Il vei mobiliza, ii vei face sa inteleaga ca fiecare are rolul sau si ca echipa este mai importanta dect o activitate individuala.

2) Programul si regulile. Copilul foarte mic are tendinta de a-si stabili un program care este sursa unui sentiment lui de securitate si care il ajuta sa inteleaga viata. Programul este primul pas prin care sunt aceptate regulile. Daca programul nu este de la bun inceput un criteriu in viata lui, copilul nu-l va accepta, dar daca programul este o constanta in rutina zilnica, copilul o sa poata fi usor orientat pe o cale buna.

3) Sociabilitatea este o trasatura de personalitate dar in acelasi timp un cumul de reguli care se pot invata. Anxiosul si timidul nu se vindeca, dar invata sa-si domine trasaturile de personalitate de baza si sa le adapteze la regulile vietii sociale. iar aici roslul parintilor este esential. Nu forta copilul timid sa intre in situatii care nu-i sunt familiare. Ramai aproape de el. Dovedeste rabdare si incredere in el, pentru ca acesta este leacul cel mai bun impotriva timiditatii.

4) Adaptabilitata este o conditie a unei vieti normale. Copilul care dovedeste felxibilitate care se adapteaza usor (adoarme fara probleme intr-o camera noua, intr-un loc necunoscut), este in mod cert castigat. Ceilalti, cei mai multi au nevoie de suport. Paturica de acasa, jucaria preferata, pot transforma locul nou in unul familiar.


5) Intensitatea trailor copilului. Fiecare copil trebuie sa-si faca cunoscute sentimentele si starile lui. Este normal sa tipe, sa planga si sa rada. Intensitatea trairilor lui, de la modul in care trece printr-o "drama" (jucaria pierduta sau interdictia de a face ce vrea), sau intensitatea cu care isi manifesta bucuria sunt elemente care ii caracterizeaza personalitate. Pentru unii aceste sentimente poti fi mai intense si implicit reactiile mai zgomotoase. Nu incerca sa calmezi un copil expansiv, dar invata-l sa-si gestioneze emotiile si trairile. 
 
6) Dispozitia. Exista copii care se trezesc cu zambetul pe buze si adorm razand. Exista copii a caror dispozitie variaza in functie de factorii externi. Asta nu inseamna ca nu este un copil fericit. Nu-i cere sa rada la ceva care te amuza pe tine, dupa cum nu-i cere sa fie trist, daca asa o cere situatia. Perceptiile sunt diferite si se modeleaza cu varsta, pe masura ce copilul descopera mai multe forme de experesie si invata sa le modeleze intensitatea. Secretul fericirii este sa-i ajuti sa devina ceea ce sunt. Expansivi si zambitori sau calmi si contemplativi.
 

 
7) Capacitatea de a fi distras, de a i se abate atentia. Jucaria care zornaie, bucatica de ciocolata cand refuza sa face ceva ce trebuie facut sunt cai prin care ii este abatuta atentia. Este o strategie pe care o pun in practica toti parintii. Este o tactica care trebuie adaptata la copil si la felul lui de a fi. Parintele trebuie sa aiba grija, pentru ca distragerea atentiei este o sabie cu doua taisuri care poate naste dependente. 

 
8) Ambitia este o trasatura valoroasa de personalitate, dar care trebuie modelata pentru a deveni una pozitiva. Ambitia copilului o sesizezi atunci cand cere cu insinstenta jucaria la care nu poate ajunge. Trebuie sa consolidezi tenacitatea, dar orienteaz-o catre partile ei bune. Ofera-i mereu jucarii potrivite varstei si lasa-l sa se joaca cu jucaria preferata cand este obligat sa faca lucruri monotone - baia, infasatul, imbractul, plimbarea in carucior. Nu-i interzice ceea ce vrea, dar nu-i face pe loc toate poftele. Invata-l arta negocierii. Refuzul categoric, dar si implinirea imediata a dorintelor o sa-i toceasca ambitia si perseverenta, si nu e bine.
 
9) Sensibilitatea este o caracteristica importanta a personalitatii. Nu vrei un copil imun la problemele celor din jur, dar nici o mimoza super sensibila. Copiii foarte sensibili vor reactiona intens la durere si la lipsa de confort. Copilul insensibil o sa fie greu de citit!
 

 

 

Parintii trebuie sa stie ca cel mai important factor care modeleaza personalitatea copilului sunt perceptiile parintilor si reactiile lor fata de manifestarile de personalitate ale copilului. Toate aceste trasturi de personalitate se manifesta instinctiv si se modeleaza prin contactul cu familia, cu partenerii de joaca si mai ales cu parintii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!