Sari la conținut

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre colici

Felicitări, tocmai ai devenit mămică! Ai adus pe lume un ghemotoc de bucurie care va da alt sens vieții tale! Numai că, toată această inundație de fericire nemăsurabilă aduce și câțiva bulgărași de neplăceri: griji, griji, griji și... nopți nedormite. Și asta pentru că primele luni de viață ale bebelușului sunt marcate de adaptări ale organismului la mediul exterior, adaptări care deseori se manifetsă și prin apariția colicilor.

Ce sunt colicii și ce este important să știm?

1.     Ce sunt colicii și cum se manifestă – Poți fi sigură că bebelușul tău are colici dacă este mai mic de 5 luni și plânge ore bune, pe o durată mai lungă de 3 zile dintr-o singură săptămână (zile și nopți), în ciuda faptului că scutecelul îi este schimbat, el este bine hrănit și, teoric, odihnit.
Mai mult, prezența colicilor poate fi recunoscută de faptul că bebeșulul strânge pumnii, își arcuiește spatele, își întinde sau strânge piciorușele și elimină gaze.
Colicii afectează peste 40 % dintre bebeluși, cel mai frecvent pe aceia care au împlini 2-3 săptămâni de viață.

2.    De ce fac unii bebeluși colici – Problemă comună, cauză necunoscută. Din păcarte, nu se știe cauza concretă, mai ales că și bebelușii alăptați la sân, și cei hrăniți cu formulă se pot confrunta cu colicii. Unii experți spun că celebri colici sunt de fapt modul bebelușului de a se elibera de stres, mai ales la orele după amiezei, când le este și mai greu să facă față stimulilor exteriori – lumină, zgomote, agitație în jur. În alte cazuri, colicii apăruți la copiii alăptați la sân sunt cauza unei diete a mamei deranjante pentru micuț. În ceea ce îi privește pe cei hrăniți cu formulă, proteina din laptele formulă ar putea cauza sensibilitatea. Mulți părinți se întreabă dacă nu cumva gazele sunt de fapt cauzele colicilor, dar experții îi contrazic, în ciuda faptului că bebelușii tind să inspire prea mult aer în timpul crizelor de plâns sau al hrănirii.

► Citește și Principiile dietei pentru femeile care alapteaza

3.    Cum putem ameliora simptomele cauzate de colici  -  Există mai mult modalități care pot ajuta la crearea confortului micuțului:  

  • Baia călduță sau dușul este relaxantă pentru bebeluș. Dacă ai posibilitatea, poți sta sub duș cu bebe în brațe și să îndrepți dușul spre spatele lui, este o senzație plăcută pentru el.
  • Masajele blânde, care calmează durerea - Pentru disiparea gazelor din burtică, poți încerca să îi faci un masaj blând celui mic, după băiță. Și masajul blând la spate ajută în aceste cazuri, iar tratamentul chiropractic s-a dovedit a avea efecte benefice asupra bebelușilor. O altă metodă pentru calmarea durerii este aplicarea unor comprese călduțe sau unei perne speciale pentru colici care se încălzește și are un efect calmat.
  • Mișcarea ajută la eliminarea gazelor- Exercițiile fizice tip „bicicleta” – ajută la eliminarea gazelor. Când schimbi scutecul bebelușului, mișcă-i piciorușele imitând mișcarea de pe bicicletă. De asemenea, o plimbare în aer liber este benefică oricând. Aerul curat și legănatul căruciorului îl vor calma și relaxa pe micuț.
  • Sunetele calmante din mediul înconjurător-Sunetele „albe” – zgomotele difuze, care îi amintesc bebelușului de sunetele pe care le auzea când era în burtică mamei au un efect calmant. Există inclusiv aparate speciale care produc astfel de sunete. Unii părinți au observat inclusiv faptul că bebelușii se relaxează când aud uscătorul de păr sau aspiratorul.
  • Copiii se liniștesc și când merg cu mașina - și mulți părinți au apelat la această soluție pentru a-și calma micuții. Poți merge într-o plimbare cu mașina alături de el – în felul acesta este legănat și aude sunetul motorului, elemente care îi distrag atenția de la disconfortul din burtică.


4.      Colicii nu vor ține la nesfârșit
– Știm că nopțile albe ți se par interminabile, dar această perioadă va trece chiar mai repede decât te aștepți! Simptomele colicilor se pot manifesta începând cu săptămâna a șasea, pentru ca mai apoi să dispară, ușor ușor, până în luna a patra.
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!