Sari la conținut

Cum îţi transmite bebe că este fericit, în funcţie de vârsta pe care o are

Atunci când bebele este nefericit, nu ne este deloc greu sa ne dăm seama. În schimb, semnele că este fericit, mulţumit de ceea ce primeşte, sunt destul de greu de descifrat. Iată la ce indicii ar trebui să fim atente, atunci când încercăm să ne dăm seama dacă micuţul nostru, care încă nu ştie să vorbească, primeşte de la noi ceea ce îşi doreşte:

► Citeşte şi Cum îţi dai seama că bebeluşul tău este mulţumit?

Nou-născut – Mirosul şi tonul vocii tale îl liniştesc pe micuţ. Ştim, este destul de frustrant ca tu şi tati să îi zâmbiţi, să îl alintaţi în toate modurile posibile, iar el să vă răspundă tot timpul cu acelaşi chip liniştit, fără nicio expresie, însă trebuie să ştii că reacţia de acest gen este un semn bun. Nou-născutul nu are capacitatea de a exprima emoţii pozitive altfel decât adoptând un chip uşor inexpresiv. Nou-născutul nu are decât două stări: plânge sau nu plânge.

► Citeşte şi Dezvoltarea pe varste

0-3 luni – Atunci când bebeluşul stă confortabil în braţele tale, şi nu cu spatele arcuit, îţi transmite că este fericit. La această vârstă, copilaşul este fericit că îi sunt satisfăcute nevoile de bază: apari lângă el imediat când plânge, îi dai mâncare, îi schimbi scutecele, îl ţii la pieptul tău.

1-3 luni – Zâmbeşte – Între săptămânile 4 şi 10 de viaţă, bebeluşul începe să zâmbească spontan. Înainte de această perioadă, zâmbete îi apăreau pe chip ca urmare a resimţirii unui confort intern (spre exemplu, elimina gaze) sau din reflex (zâmbea în somn). De acum, însă, bebeluşul începe să zâmbească drept răspuns la ceea ce vede sau la ceea ce i se întâmplă din exterior.

3-6 luni – Râsul care înseninează orice clipă – Atmosfera devine şi mai relaxată pe tărâmul bebeluşului, şi asta pentru că zâmbetele se transformă în râs. Ce îi dă această stare? Timpul petrecut cu tine. Este încântat peste măsură de sunetele amuzate, de atingerile calde. Mai mult decât atât, în jurul vârstei de 6 luni, bebeluşii adoră momentele care îi surprind, răspunzând cu un chicotit care face orice suflet să râdă.

4-7 luni – Turnul Babel – Bebeluşul începe să gângurească şi scenele dintre tine şi el transmit tot mai mult haos. Micuţul pronunţă tot mai multe consoane adunate laolaltă. Nu se înţelege nimic, nu? Ei bine, ar trebui! Pentru că bebele imită sunetele şi intonaţia transmise de tine. Mai mult decât atât, la această vârstă micuţii îşi pot transmite emoţiile prin viu grai. Spre exemplu, atunci când gânguresc pe un ton din ce în ce mai înalt, ne transmit că sunt extrem de încântaţi de ceea ce se întâmplă.

► Citeşte şi Bebelusul gangureste cu rost

Este important să ştim că sentimentele bebeluşilor au două caracteristici principale:

  • Sunt totale. Altfel spus, bebeluşii nu au sentimente amestecate, cum ar fi nelinişte cu veselie. Dacă sunt trişti, o fac cu toată fiinţa; dacă sunt veseli o fac cu toată fiinţa.
  • Sunt de scurtă durată. Poţi avea acum un bebeluş care râde şi peste două secunde să ai unul care plânge fără ca nimic notabil să se fi întâmplat, cel puţin din punctul tău de vedere. Trecerea de la o stare la alta poate fi foarte bruscă şi o stare de spirit nu ţine foarte mult timp.


12-18 luni – Acum să vezi comedie! – În jurul vârstei de un an, bebeluşii fac cunoştinţă cu umorul. În încercările de a ne face să râdem, îşi pun scutecelul în cap şi încep să şuşotească. Cercetările au arătat ca dezvoltarea umorului la copii are la baza folosirea obiectelor în alte scopuri decât cele destinate, creând momente de-a dreptul ilare.

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!