Sari la conținut

Cum poate fi redus riscul sindromului mortii subite partea a II a

Nu toti specialistii sunt de acord ca riscul SIDS poate fi prevenit daca bebelusul doarme in acelasi pat cu tine si exista motive pentru care nu este indicat sa iei bebelusul sa doarma cu tine in primele luni de viata. Motivul este simplu, patul tau este cu siguranta mai moale, are mai multe perne si paturi, iar riscul ca tu insati sa sufoci bebelusul creste.

Pe de alta parte, unii experti cred ca dormitul impreuna cu bebelusul, ajuta mama sa raspunda mai repede la problemele ce pot interveni pe parcursul noptii in ceea ce priveste respiratia sau miscarile copiilor. Multi parinti se impaca foarte bine cu acest stil de somn.

Daca decizi sa imparti patul cu bebelusul, trebuie sa te asiguri ca salteaua se imbina perfect cu marginea patului si nu exista spatiu in care bebelusul tau ar putea cadea sau ramane blocat. Trebuie sa eviti paturile grele, pernele prea moi sau cu volane si sa te asiguri ca nu exista pe langa pat ate, sfori, cordoane sau pungi de plastic. In pat, bebelusul trebuie sa doarma tot pe spate, iar salteaua sa fie tare.

Sunt momente in care chiar n-ar trebui sa dormi langa bebelus: daca esti fumatoare, daca iei medicamente care iti afecteaza somnul sau daca ai baut alcool.

Nici daca esti supraponderala nu ar trebui sa dormi langa un bebelus care are sub trei luni.

Cercetarile au demonstrat ca riscul decesului subit la copiii care dorm in camera parintilor e mai mic. Asa ca o alternativa la a lua bebelusul in pat cu tine e de a dormi in aceeasi camera, dar tu in pat si el intr-un leagan sau patut. Ideal ar fi ca acestea sa fie la acelasi nivel cu patul tau. In acest fel e ca si cum tu si bebelusul ati fi in acelasi pat dar fara riscurile pe care le presupune aceasta situatie.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!