Sari la conținut

Cum tăiem corect unghiile bebeluşului

Majoritatea nou născuţilor sunt echipaţi în maternitate cu mânuşi, sub pretextul că se zgârie. Este adevărat, copilaşii se pot naşte cu unghiuţele mari şi ascuţite, dar am scris aici de ce nu este recomandat ca un nou născut să poarte mănuşi. Atunci, ce este de făcut? Cum putem să îl protejăm pe cel mic de unghiuţele lui ascuţite, mai ales că asistentele, în general, nu vor să le taie, ferindu-se de potenţialele infecţii? Greul cade pe umerii noştri, ceea ce înseamnă că trebuie să învăţăm noi să tăiem unghiuţele de la degeţelele şi-aşa minuscule.

Ar trebui să tăiem unghiile bebeluşului?

Răspunsul este categoric DA. Deşi există o superstiţie conform căreia nu trebuie să îi tai unghiile copilaşului până la botez sau chiar până la împlinirea vârstei de un an, pentru că astfel va deveni hoţ, trebuie să ştii că toţi pediatrii recomandă tăierea unghiilor (şi nu roaderea lor – deloc igienic), pentru a preveni rănirea micuţului.

Care este cel mai bun moment pentru a tăia unghiile bebeluşului?

Cel mai bun moment pentru a-i tăia unghiile bebeluşului este fie când doarme, fie după băiţe, când acestea se înmoaie. Asigură-te că cel mic a căzut într-un somn adânc, verifică să îi fie respiraţia regulată şi muşchii relaxaţi, şi, sub o lumină îndeajuns de puternică pentru a vedea ceea ce faci şi destul de slabă pentru a nu-l trezi pe micuţ, treci la treabă!

Cum îi tai unghiile bebeluşului, fără să îl rănesc?

În primul rând, foloseşte numai ustensile special create pentru bebe. Poţi alege fie forfecuţă, fie unghieră, după cum îţi este mai uşor. Există şi medici care susţin că în primele săptămâni este suficientă o pilă moale, pentru că micuţii au unghiile destul de fragile.În cazul în care alegi forfecuţa sau unghiera, apasă pe perniţa degetului pentru a o ţine cât mai departe de unghie, astfel încât să fii sigură că nu îl ciupeşti.  Urmăreşte linia unghiei atunci când o tai şi alege forma rotundă la mânuţe şi perfect dreaptă pentru cele de la picioruşe, pentru a nu se încarna.

► Citeşte şi Superstiţii despre bebeluşi

Cât de des tai unghiile bebeluşului?

Răspunsul e simplu: atunci când unghiuţele au crescut, trebuie tăiate. Şi să nu te miri dacă vezi că unghiile de la mânuţe cresc mai des decât cele de la picioare, fiind necesar să le tai chiar şi de două ori pe săptămână.

Ce fac dacă îl rănesc, tăindu-i unghiile?

În primul rând, nu te învinovăţi! Fiecare mămică s-a găsit în situaţia de pupa în neştire degeţelul rănit, plină de remuşcări pentru ceea ce a făcut. Este normal să treci şi prin astfel de situaţii. Soluţia este să clăteşti degetul cu apă rece, să îl înveleşti într-un pansament steril şi să apleci presiune pe locul tăieturii. Sângerarea se va opri în câteva minute. Este foarte important, însă, să nu îi laşi pansamentul sau vreun plasture pe deget, deoarece dacă puiuţul îşi bagă degetul în gură acesta s-ar putea dezlipi şi există chiar risc de sufocare sau de înec.

Sursa: Baby Center
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!