Sari la conținut

Cum transporți copilul cu mașina? Scaune auto potrivite vârstei

De la primul drum din viaţa lui - de la spital spre casă - bebeluşul are nevoie de dispozitive speciale pentru transportul cu maşina. Iată care sunt cele corecte şi cum se folosesc.

M-am apucat să mă documentez pe acest subiect înainte să nasc şi concluzia la care am ajuns atunci a fost: „Dragă, trebuie să schimbăm maşina!”. O găluşcă greu de înghiţit de un soţ epuizat de cheltuielile cu sarcina şi camera copilului. Bine că am săpat şi mai adânc şi m-am lămurit că şi Loganul nostru, fără sistem de prindere Isofix, poate transporta copilul în mod corect.

Landoul a fost primul dispozitiv de transportat bebe cu maşina. În landou l-am dus de la spital acasă (adică de la Constanța la Bucureşti, la două zile de viaţă), înapoi la spital pentru consultul de o săptămână (tot la Constanța) şi apoi peste tot până pe la vârsta de trei luni, când pediatra ne-a dat acordul de trecere la scoică. Într-adevăr, am văzut că, în Vest, copiii sunt transportaţi în scoică încă de la naştere (şi sunt construite de aşa natură încât să le ţină coloana curbată, că în burtică), dar am preferat să mai aştept puţin, ca să-şi ţină bebe capul bine. Am poziţionat landoul pe locul din spate-dreapta, perpendicular pe banchetă (am împins scaunul din faţă cât să stea landoul fix), cu spatele la sensul de mers şi l-am securizat cu centura de siguranţă a maşinii. Şi dormea Tudor ore întregi, întins, foarte confortabil, legănat de mersul maşinii. Vorbesc de acelaşi landou pe care îl fixăm pe șasiul căruciorului.

Sursa foto: top10pop.com

Scoica a apărut pe la trei luni, când Tudor oricum avea tendinţa să se ridice, iar landoul i-a devenit nesuferit, dat fiind că nici nu-i permitea să vadă prea multe pe geam. Am citit multă informaţie până să mă lămuresc asupra faptului că, în realitate, scoica (baby capsule sau baby carrier în limba engleză) era denumită, pe nedrept (zic eu), scaun auto (baby car seat în limba engleză), şi, mai precis, „scaun auto de grupa 0” (adică de la naştere). Scoica e scoică, scaunul auto e scaun auto, mai lăsaţi tehnicile de marketing!

În scoică poţi purta copilul oriunde. Fix pentru asta e prevăzută cu mâner. Bonus: poţi să-i agăţi jucăriile preferate de el – eu îi prindeam caruselul portabil când plecăm la drum lung, ca să adorma mai liniştit. Se aşază în acelaşi loc din maşină ca şi landoul, tot cu spatele la sensul de mers şi se fixează în centura maşinii sau cu ajutorul sistemului Isofix – dacă deţii o maşină prevăzută cu aceste cleme de prindere (de obicei, există un sticker care să ateste acest lucru lipit pe uşile din spate, în partea de jos). De obicei, sunt prevăzute cu reductor (o pernuţă care mai ia din spaţiu) pentru nou-născuţi şi au neapărat centuri proprii, reglabile pe înălţime, dat fiind că tot vei folosi scoica până pe la 8-9 luni ale bebeluşului.

 

Sursa foto: amazon.com

Scaunul auto, ai crede, este ultima etapă din acest şir de cumpărături. Ei bine, nu. Pentru că şi aici, în funcţie de greutatea copilului, tot trebuie să investeşti în dispozitive noi. Stă tot pe bancheta din spate, dar cu faţa la sensul de mers – o evoluţie foarte bună pentru starea de spirit a copilului care a devenit tot mai curios. Legea îţi permite să-l foloseşti astfel de la nouă luni sau zece kilograme ale celui mic şi te obliga să nu renunţi la conceptul de scaun auto pentru copii până la vârsta de 12 ani a acestuia. Iată care este clasificarea acestor dispozitive:

  • Grupa 0: 0-10 kg (sau până la nouă luni) – se poziţionează cu spatele la sensul de mers (aici intră şi scoicile, conform unor clasificări orientate către vânzări).
  • Grupa 0+: 0-13 kg (sau până la un an) – se poziţionează cu spatele la sensul de mers până ce bebe ajunge la 9 luni sau, respectiv, 10 kg (şi aici pot intra scoicile, denumite drept „scaun auto”).
  • Grupa 1: 9-18 kg (sau de la nouă luni până pe la patru ani) – de aici încolo, toate se poziţionează cu faţa la sensul de mers.
  • Grupa 2: 15-25 kg (4-6 ani).
  • Grupa 3: 22-36 kg (6-12 ani).

Există scaune care acoperă mai multe grupe de vârstă/greutate, folosind reductoare sau înălţătoare. Dar ştii ce se spune despre cineva care le face pe toate: că nu face nimic bine. Cred că se aplică şi aici.

Toate scaunele auto au posibilitatea de prindere în centura maşinii. Dar nu toate vin cu sistem Isofix. Iar cele din urmă sunt mai de dorit, pentru că asigură fixarea cât mai corectă a dispozitivului, acesta comportându-se ca fiind unul cu maşina în cazul unui impact.

Reţine: copilul este securizat cu centurile proprii ale scaunului de maşină, care pot fi:

  • în trei puncte: cele două centuri de pe umeri se prind în centura dintre picioare
  • în cinci puncte: cele două de pe umeri sunt fixate şi pe şolduri, prinzându-se apoi în cataramă centurii dintre picioare.

Legea interzice securizarea copilului cu centura de adulţi, a maşinii. Şi asta pentru că pot aluneca de sub aceasta sau, în caz de impact, fiind poziţionată necorespunzător pentru înălţimea lui şi calibrată necorespunzător pentru vârsta lui, centura îi poate strivi organele interne. Aşa că nu-ţi ţine copilul în braţe în maşină nu de frica amenzii, ci de ceea ce i s-ar putea întâmpla!

Sursa: babycentre.co.uk

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • blonda

    Legea zice, legea zice... care lege? Si din ce tara?

  • Username-ul tău...

    In State nu poti pleca din spital daca nu ai scoica instalata in masina si nu pui bebelusul in ea. Asistenta vine cu tine la masina sa se asigure ca bebelusul e in siguranta.

  • idri

    http://www.legislatia-rutiera.ro/reguli-de-circulatie.reg/scaun+pentru+copii/ vezi aici, draga blonda

  • arpi

    Toate bune, mai puţin începutul... păi cum să foloseşti landoul la un nou-născut? Ce siguranţă îi oferă? Pe un cărucior este perfect, dar în maşină, oricât l-ai asigura nu este sigur în cazul unui impact (care poate fi frontal, lateral etc). Mai mult, nu poţi fixa copilul de el (nu are centuri)... MARE Greşeală!!!

  • idri

    Ba da, exista modele de landou cu centuri, special pentru transportul cu masina happy

  • G.D

    O mare greseala sa folosești landoul pentru transport. In ce l ai fixat sa nu se miște in masina? In al doilea rând exista si alte categorii de scaune, cum ar fi 0-18, 0-25, 0-36 etc... Nu stiu dar dupa părerea mea este un articol prost scris, fără suparare, dar sa nu îndemni si alte persoane sa folosească landoul pentru transportul cu mașina. Doamne fereste de vreo nenorocire.

  • G. D

    In plussss, nu e neaparat nevoie de isofix! scaunele ce se prind in centuri sunt la fel de sigure daca o faci corect. Cum sa schimbi mașina pt un isofix...

  • Iuiu

    Sterge-ti articolul, doamna. E o tampenie. Petntru informatiile acestea va rog sa cautati cel putin cartea What to expect- the first year.! Acolo sint informatii aliniate la normele de siguranta. Va dati sema ce se intampla in caz de jmpact?? De aceea s a inventat scoica.pt masina. Pentru ca bebe sa fie protejat (la cap si la coloana) el trebe sa aiba centura pusa..daca te rastorni?? In plus trebuie sa fie cu capul spre directia de mers....scoica nu are manere ca sa transportu copilul ci ca sa transporti scoica. Copilul poate cadea din scoica..dar cel mai rau e ca stand mult in scoica poate aparea sindeomul mortii subite el stand cu capul in piept nu se mai oxigeneqza cum trebuie.pana la 2 3 luni.. apoi oricum nu e sanatos sa stea mult in ea din cauza poziției. Si mai sunt multe de zis.

  • simona

    buna ziua. fiecare e liber sa si exprime parerea. ramane la latitudinea celor care citesc cum doresc sa procedeze. asa ca lasati comentariile rautacioase. eu folosesc landoul si cand merg cu masina pt ca doctorul asa mi a zis. paralel sau perpendicular e tot una, atata vreme cat mergi cu atentie. iar la un eventual impact, Dumnezeu stie ce se poate intampla, indiferent de pozitie. pana la 3 luni belelusul nu se pune in nicio scoica. sanatate tuturor!

  • Andrea

    Sunt de acord cu simonatongueana la 3 luni copilul trebuie sa fie culcat orizontal si nici o scoică indiferent de model nu îi oferă aceasta pozitie.Eu am transportat peste tot pe fiul meu (acum are 3 luni)in landu asezat paralel pe bancheta din spate, copilul fixat in centura landului si landul fixat ( cu greu ) in centura masinii. Fiecare e liber sa faca cum crede de cuviință important e să fiți foarte atenti la condus cand este un copil in masina. Sănătate multa tuturor si sa aveti parte de drumuri bune oriunde va aflati.

  • Catalina

    Copilul nu trebuie transportat orizontal in landou in masina, indiferent de varsta, daca tineti la siguranta lui, bineinteles. Landoul nu este pentru deplasarea cu masina. E simplu sa iti dai seama daca stii macar fizica de scoala generala ca la un impact sau o frana brusca inertia va impinge copilul in sensul si pe directia deplasarii masinii. In landou, in cazul acesta, toata forta se va concentra pe corpusorul lui numai in punctele in care este tinut de centuri, indiferent daca landoul este asezat paralel sau perpendicular pe bancheta. Acest lucru creste serios riscul leziunilor, in special la nivelul gatului (care se poate rupe) si capului (creierasul zgaltait in acest fel dezvolta hematoame foarte usor) In scoica, lucrurile stau complet diferit. Scoica este conceputa special pentru a sustine capul si coloana bebelusului inca de la nastere si pentru a fi asezata cu spatele la sensul de mers. Acest lucru asigura distributia fortei ce trage copilul in fata (inertia) pe toata suprafata de contact intre scoica si corpul copilului, astfel incat riscurile sunt mult mai mici pentru copil. Nu este o problema pentru coloana copilului sa stea inconvoiata pentru ca aceasta este forma ei, de "C". Copiii ajung sa aiba forma "S" a coloanei abia in jurul varstei de 2 ani. Atata timp cat este prevazuta cu insertul potrivit si fixata in masina in unghiul potrivit si dupa recomandarile producatorului, scoica este cea mai sigura pentru transportul bebelusului inca de la nastere. Faptul ca ati transportat copilul in landou si nu a patit nimic s-a datorat faptului ca nu ati avut un accident. Nici in brate nu ar fi patit nimic, daca situatia nu a fost periculoasa. Daca puteti spune ca ati transportat copilul in landou, ati avut un accident serios si copilul nu a avut nicio problema asta ar putea fi un argument. Scoicile au protejat copiii in numeroase accidente de la inceputul utilizarii lor. Nu trebuie sa ma creada nimeni pe cuvant, insa sfatul meu este sa va documentati bine legat de ce pateste corpul unui copil intr-un accident, daca sta in landou, respectiv in scoica, inainte de a lua o decizie dupa ureche sau chiar si la recomandarea unui medic (nici medicii nu sunt sfinti atotstiutori sa ii credem orice ar spune, mai ales ca unii zic ceva si altii opusul).

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!