Sari la conținut

De ce bebelușii nu au genunchi

La întrebarea: Au bebelușii genunchi, răspunsul este și da și nu. Bebelușii se nasc cu bucăți de cartilaj care vor deveni în cele din urmă genunchiul osos sau patella, pe care adulții îl au.

Ca și osul, cartilajul oferă structură acolo unde este nevoie în corp, cum ar fi nasul, urechile și articulațiile. Dar cartilajul este mai moale și mai flexibil decât osul.

De ce nu se nasc bebelușii cu genunchi osoși?

Bebelușii cu genunchi osoși la naștere ar putea îngreuna procesul de naștere sau pot duce la leziuni în timpul nașterii. Osul este foarte rigid și mai puțin flexibil decât cartilajul, așa că este mai mult probabil să se rupă dacă se aplică un tip greșit de presiune.

Un genunchi format din cartilaj gestionează mai ușor tranzițiile pe care le face un copil când învață să se târască și să meargă.

► Citește și: Wow! 10 lucruri ciudate, pe care probabil nu le știai despre bebelușul tău

Când se transformă genunchiul în os?

Bebelușii au mult mai multe cartilaje în scheletele lor decât adulții. Potrivit Dr. Eric Edmonds de la Rady Children’s Hospital, majoritatea genunchilor copiilor încep să se osifieze - se transformă din cartilaj în os - între 2 și 6 ani. Acesta este un proces lent care durează mulți ani.

Adesea, mai multe bucăți de cartilaj vor începe să se transforme în os și în cele din urmă să se contopească până când genunchiul este complet un os.
Acest proces continuă în anii copilăriei. De obicei, până la vârsta de 10 sau 12 ani, genunchiul este complet dezvoltat. O porțiune mică din capacul original rămâne sub formă de cartilaj, în timp ce o altă porțiune mică este țesutul gras numit garnitură de grăsime.

Se poate întâmpla ceva rău?

Copiii pot avea un risc ridicat de complicații sau leziuni în timpul dezvoltării genunchilor, din cauza naturii complexe a articulației genunchiului și a cantității mari de stres pe care o depun.

► Citește și: Îngrijirea pielii bebelușului. Cele mai bune ponturi

Unele dintre aceste probleme pot include:

 • Patelă bipartită. Acest lucru se întâmplă atunci când cartilajul care începe să se transforme în os nu se contopește într-un os întreg. Cele două bucăți de os separate nu pot avea deloc simptome sau pot provoca durere unui copil.
 • Boala Osgood-Schlatter. Această vătămare a tendonului poate afecta osul și poate provoca o umflătură dureroasă sub genunchi. Acest lucru apare cel mai frecvent la sportivii tineri.
 • Leziunea tendonului sau a ligamentului. Tendoanele sau ligamentele, cum ar fi ACL și MCL, care alătură genunchiul pot deveni încordate sau rupte..
 • Menisc rupt. Meniscul este o bucată de cartilaj din articulația genunchiului, care, dacă este rupt, poate provoca dureri și probleme de mișcare.

 

Cum îți poți menține genunchii sănătoși?

Există câteva modalități prin care îți poți îmbunătăți sănătatea genunchilor, atât tu cât și copilul tău.

Acestea includ:

Exerciții fără greutate. Exerciții precum ciclismul, înotul și exerciții de eliptică ce nu plasează greutatea pe articulația genunchiului sau care implică un impact ridicat pot fi benefice în protejarea genunchiului de uzura suplimentară.

Exerciții de gamă de mișcare (ROM). Exercițiile de ROM pot ajuta la îmbunătățirea mobilității genunchiului.

► Citește și: 8 semne care îți arată că bebelușul tău este sănătos și fericit

Bebelușii se nasc cu o bucată de cartilaj în articulația genunchiului, care se formează în timpul stadiului embrionar al dezvoltării fetale. Așa că da, bebelușii au genunchii făcuți din cartilaj. Acești genunchi cartilaginoași se vor întări în cele din urmă și vor deveni ca genunchii pe care îi avem și noi ca adulți.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!