Sari la conținut

Wow! 10 lucruri ciudate, pe care probabil nu le știai despre bebelușul tău

Bebelușii, ființe adorabile, sunt mereu plini de surprize. Deși nu își dau seama de acțiunile lor, pe noi, adulții, ne amuză sau ne sperie ceea ce fac. Îți sună cunoscut “pârțul”? Dar mucișorii? Sau poate materiile fecale?

Iată 10 lucruri pe care bebelușii le fac, iar noi, adulții, nu știam de existența lor

1. Primul lor caca nu miroase

Asta pentru că nu are bacterii intestinale care fac scaunul să aibă miros. Imediat ce vei începe să hrănești bebelușul, bacteriile încep să-și facă loc în intestine.

Citește și: Ghidul scaunului bebelușului (căcuță): ce este normal și ce nu

2. Uneori sugarii nu respiră

În timpul somnului, bebelușul poate face o pauză de la respirație timp de 5 până la 10 secunde – suficient cât mămica sau tăticul să intre în panică. Trebuie să știi că respirația neregulată a sugarului este normală. Dacă bebelușul încetează să respire mai mult de 10 secunde și devine albastru, este o urgență medicală. Când micuții sunt entuziasmați sau plâng, pot respira mai mult de 60 de ori într-un minut.

3. Amigdalele lor au papile gustative

Deși un bebeluș are aproximativ același număr de senzori gustativi ca și copiii mai mari, aceștia acoperă mai multe zone, inclusiv amigdalele și o parte din spatele gâtului. Un nou-născut poate simți gustul de dulce, amar și acru, dar nu și sărat (până în jur de 5 luni). Este o chestiune de supraviețuire: laptele matern este dulce. Când bebelușii încep să mănânce mâncare solidă, vor avea tendința să le placă aceleași lucruri pe care le-a mâncat mama în timpul sarcinii și alăptării.

4. Plâng fără lacrimi, la început

Bebelușii încep să plângă în jur de 2-3 săptămâni, dar lacrimile nu apar până la vârsta de o lună. “Plânsul de vârf“ este în jurul perioadei de 6-8 săptămâni pentru copiii care se nasc la termen.

5. Nou-născuții au sâni

Imediat după naștere, atât băiețeii, cât și fetițele pot părea că au sâni care pot avea urme de lapte. Aceste urme se formează deoarece bebelușii absorb estrogenul de la mamă. Fetițele ar putea avea o mică secreție vaginală care durează câteva zile.

6. Le place să se uite doar drept

Doar 15% dintre nou-născuți preferă să întoarcă privirea la stânga sau la dreapta când stau întinși pe spate.

7. Au mai multe celule ale creierului

Deși creierul unui bebeluș va deveni mai mare – mai mult decât dublarea dimensiunii în primul an – are deja majoritatea celulelor nervoase. Pe măsură ce cresc, conexiunile dintre celule ajută micuțul să se concentreze mai bine.

8. Băiețeii pot avea erecții

Lucrul acesta se întâmplă foarte des, mai ales înainte de a face pipi. S-ar putea chiar să vezi erecția bebelușului la ecografie când încă este în burtică.

Citește și: Un pic cam... dezgustător! 6 moduri în care prichindeii noștri reușesc să ne întoarcă stomacul pe dos

9. Se pot speria singuri

Nu este nevoie de prea mult pentru a se speria: un zgomot puternic, un miros puternic, lumină sau mișcări bruște, chiar și propriul plâns. Vei ști că s-a speriat atunci când își aruncă brațele în lateral cu palmele deschise, apoi revine în poziția inițială cu mâinile pe lângă corp.

10. Unele semne de la naștere vor dispărea

Zona roz sau roșie de pe funte, pleoape, podul nasului sau spatele gâtului de obicei se estompează în ceva timp.

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!