Sari la conținut

De ce este atat de complicat sa fii mama incepatoare

Daca vei intreba o proaspata mamica ce face iti va spune ca este extrem de ocupata si nu are deloc timp de ea. 
 
Nu si-a facut dus, poate ca a mancat ceva in fuga, nu s-a uitat la ce a aruncat pe ea in cea mai mare graba si nici nu a avut timp sa vorbeasca la telefon cu prietenii.
 
Poate ca a facut mancare sau a fost la cumparaturi sau a curatat toata casa de sus pana jos?  Nu. Nu. Nu. 
 
In acelasi timp tu stii ca un bebe mic doarme in jur de 20 de ore pe zi. Si atunci cu ce a fost asa de ocupata?
 
Ei bine, studiul coportamentelor ne da aici un raspuns. Noi ne descurcam in viata facand lucruri complexe tocmai pentru ca nu le facem pentru prima oara. Ne-au intrat atat de mult in obisnuinta incat le facem fara sa gandim. Literal fara sa gandim. Nu gandim foarte tare atunci cand parcam masina, desi presupune o gramada de actiuni. Numai amintiti-va cat de greu v-a fost atunci cand ati invatat sa conduceti. Nu gandim aproape deloc atunci cand scoatem bani de la bancomat. Si nici nu excelam in gandire atunci cand mergem la cumparaturi.
 
Oamenii de stiinta care au studiat comportamentele au observat ca activitatea cerebrala este intensa numai atunci cand facem un lucru primele dati. Apoi intram intr-un fel de automatism care ne permite sa conservam multa energie. Tocmai de aceea si sunt obisnuintele atat de greu de schimbat, fiindca nu prea suntem activi atunci cand ne supunem lor. Suntem mai degraba ca niste roboti.
 
Mamele aflate la primul copil nu au la ce obisnuinta sa apeleze. La ele fiecare proces in parte este gandit si rasgandit cu frenezie. “Ce ai facut?” “Am schimbat un scutec. Sau l-am pus pe bebe sa doarma. Sau am cautat cadita de baie”. “Pai si atunci de ce arati ca si cum tocmai ce ai cucerit Atlantida?” 
 
Pare simplu pentru noi care am facut-o de zeci de ori. Si mai simplu pare pentru cei care nu au facu-o niciodata. Dar adevarul este ca ai tone de intrebari la care trebuie sa iti raspunzi atunci cand esti mama incepatoare: Cu ce il imbrac pe bebe ca sa ii schimb mai usor scutecul? Ce temperatura trebuie sa fie in casa? Il spal sau doar il sterg cu servetele umede? Unde schimb scutecul – pe o masa de infasat, pe pat, in patutul lui, pe un scutec din panza? Il schimb inainte de masa sau il mai las ca oricum face iar dupa ce mananca? Il ung cu ceva inainte sa pun scutecul? Ce fel de scutec sa folosesc – ce marime, ce marca, de unica folosinta sau reciclabil? Il mai las sa doarma chiar daca s-a udat? Aiii… parca i-a aparut o mica pata rosie – sa fie scutecul prost, sa sun doctorul, sa citesc pe net, sa mai astept o perioada sa vad ce o iesi? Dar oare sa il las o perioada fara scutec, si atunci cum il imbrac sa nu-i fie frig si sa nu ude totul in jur ca apoi iar plange 
 
Etc
 
Cine ar putea crede ca este usor sa fii mama incepatoare?
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!