Sari la conținut

De ce râde bebelușul în somn

Primul anișor lângă puiul tău e fascinație pură. Te minunezi de ochii luni, de născuc, de orice grimasă și zâmbet. Ți se pare de domeniul magicului tot ceea ce poate face o mână de om și nu te-ai mai sătura privindu-l. Prin urmare, nu este de mirare că, cel puțin în primele săptămâni, ai putea petrece ore în șir doar uitându-te la îngerașul tău care nu face altceva decât să doarmă și să mănânce. Și, din când în când, să mai zâmbească. Sau, cel puțin, așa pare – că zâmbeșe!

Apropo, oare de ce zâmbesc bebelușii în somn? V-ați întrebat vreodată?

De ce zâmbesc bebelușii în somn. Există trei ipoteze:

1 - Petrec mai mult timp în faza REM - În timp ce dormim, trecem de obicei prin trei faze de somn: stadiile 1, 2, 3 la care se adaugă și somnul REM, caracterizat prin mișcarea rapidă a ochilor. Primele trei etape se mai numesc și somnul de tip non-REM (NREM).

Trecerea progresivă prin aceste etape de somn, de la stadiul 1 și până la somnul REM formează un ciclu de somn, după care ciclul se reia. Un ciclu complet de somn la adulți durează între 90 și 110 minute.

Literatura de specialitate arată că petrecem aproximativ 20% în timpul somnului REM, dar sugarii mici, în schimb, petrec aproape jumătate din orele de somn în timpul somnului REM.

► Citește și Ce visează bebeluşii?

În etapă somnului REM,  ritmul cardiac, respirația și mișcările ochilor devin din ce în ce mai rapide. Creierul devine mai activ, prelucrând lucrurile pe care le-am învățat în timpul zilei, pentru a ne ajuta să formăm amintiri. De obicei, în timpul somnului REM visăm și de aceea persoanele care sunt trezite în această etapă descriu adesea povești bizare și lipsite de logică. În ceea ce privește zâmbetul bebelușilor, cel mai probabil ei pot visa (da, nu s-a demnostrat clar nici că bebelușii sunt capabili să viseze, nici că nu sunt) că retrăiesc lucrurile amuzante din ziua respectivă. În aceste momente, este bine să nu le întrerupi somnul, pentru că se pot trezi mofturoși și nervoși.

2 – Mișcări involuntare – Adesea, bebelușii pot experiementa în somn spasme ușoare care, la prima vedere, pot semăna cu zâmbetul.  Dar nu trebuie să ne facem griji pentru că am auzit cuvântul „spasme”: dacă durează doar câteva secunde, totul este în regulă cu micuțul.

3 – Gaze – Specialiștii susțin că abia după șase săptămâni avem de-a face cu un zambet declanșat de un stimul anume. Și atunci, însă, zâmbetul tot nu e un răspuns social, ci unul senzorial – zâmbește pentru că a atins un material moale, sau pentru ca a simțit un miros frumos. După două-trei luni, apar primele zâmbete care nu mai sunt doar un răspuns senzorial la un stimul, ci o încercare de a se conecta, de a relaționa cu cei din jur. Astfel, dacă bebelușul tău zâmbește în somn, motivul ar putea fi reprezentat de momentul în care elimină gazele din organism. Interesant, nu?

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!