Sari la conținut

Ce visează bebeluşii?

Ce poate fi mai liniştitor decât să îţi priveşti copilul dormind? Ce îţi poate calma mai bine de atât sufletul…?

Dar oare în spatele zâmbetului gingaş are se arată în timpul somnului se ascunde ceva? Oare bebe visează la lăptic, de zâmbeşte aşa? Sau la mirosul mamei? Sau deja se gândeşte la jucării? Hmm… dar oare ştie el deja ce sunt jucăriile, de visează deja la ele?

Deci… ce visează bebeluşii?

Explicaţia ne-o oferă David Foulkes, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în psihologia viselor copiilor:
„Adulții au în mod greșit tendința de a asocia capacitatea copiilor de a percepe anumite lucruri cu capacitatea lor de a avea vise. Dacă un organism are capacitatea de a percepe realitatea, atunci putem crede că o şi visează”, spune el.

„Chiar dacă bebelușii percep anumite lucruri din jur, lipsa lor de experiență, precum și imaturitatea creierului sunt factorii esențiali care îi împiedică să aibă vise în primii ani de viață. Și asta în ciuda faptului că bebelușii petrec mult mai mult timp ca adulții în fază REM a somnului, cea în care adulții visează”, explică Foulkes. „Bebelușii își petrec jumătate din timpul în care dorm în această fază, în timp ce adulții își petrec doar un sfert din somn în faza REM. Dacă bebelușii ar visa în faza REM, în același procent în care o fac adulții și cu intensitatea acestora, atunci ar visa cât echivalentul unei zile pline de lucru (adică în jur de 8 ore)”, susține David Foulkes.

► Citeşte şi Probleme frecvente de somn: copiii nu adorm fara parinti

Atunci ce rol mai are faza REM a somnului, la bebeluşi? Ajută creierul şi, implicit, limbajul, să se dezvolte mai rapid şi mai bine.

Visele, susţin neurochirurgii, reprezintă un proces cognitiv care apare în copilărie, atunci când micuţii au capacitatea să îşi imagineze lucruri vizual şi spaţial. Conform lui Foulkes, chiar şi copiii de 4-5 ani îşi descriu visele ca fiind statice, plane, fără personaje care acţionează într-un anumit fel, fără să exprime prea multe emoţii. Întocmai pe la vârsta de 7-8 ani, atunci când copilul îşi percepe mai clar propria identitate, visele capătă o structură narativă.

Ce visează, aşadar, bebeluşii?

Cel mai probabil… nimic. Cu fiecare zâmbet, gest, plânset sau sunet fără sens din timpul somnului, creierul lor se dezvoltă într-un ritm uluitor.

Sursa

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!