Pecinginea este o boală contagioasă, destul de frecventă, care apare din cauza infecției fungice. Afecțiunea se manifestă adesea pe o parte a corpului sau a feței și arată ca o pată rotundă, solzoasă și roșiatică.
În cele mai multe cazuri, o leziune sau o eczemă pe piele poate duce la apariția pecinginei. Afecțiunea se poate răspândi prin contactul cu o persoană infectată sau cu un animal de companie. Prin urmare, menținerea igienei la bebeluși este cel mai important pas către prevenirea infecției.
Pecinginea la bebeluși. Cauzele pecinginei
Pecinginea este cauzată de o ciupercă și este foarte contagioasă, răspândindu-se prin contact fizic. De la vârsta de două luni, bebelușii ar putea începe să-și ducă mâinile la gură. Odată ce încep să se târască, ei explorează mai mult și ar putea deveni mai vulnerabili la infecții pe măsură ce pun în gură diferite obiecte.
Iată câteva cauze ale pecinginei la bebeluși:
Contact piele pe piele: Bebelușul s-ar putea infecta prin contact direct piele-pe-piele cu o persoană infectată cu pecingine.
Răni: O tăietură sau o leziune poate fi cauza infecției cu pecingine. Ciuperca poate pătrunde în organism, dacă bebelușul intră în contact cu cearșafuri, jucării, prosoape, haine infectate.
Folosirea la comun a obiectelor de igienă: Pecinginea de pe scalpul copilului apare atunci când micuțul folosește obiectele unei persone infectate, cum ar fi peria de păr, prosoape, pălării sau lenjerii de pat.
Animale de companie: Pisicile și cățeii pot transmite pecinginea către oameni. Dacă bebelușul intră în contact direct cu animalul infectat, micuțul se poate îmbolnăvi.
Pecinginea la bebeluși. Simptomele pecinginei
Pecinginea apare ca niște pete solzoase și roșii și se dezvoltă în cerculețe. Pe măsură ce infecția avansează, cerculețele devin mai mari de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru. Zona infectată poate provoca mâncărimi și iritații, dar nu periculoase sau dureroase. Cerculețele au pustule sau umflături asemănătoare coșurilor, care dispar treptat pe măsură ce începe tratamentul.
Infecția afectează de obicei scalpul și alte părți ale corpului, inclusiv abdomenul, coapsele, spatele, brațele, pieptul și uneori fața. De asemenea, poate afecta picioarele, degetele și unghiile.
Pecinginea la bebeluși. Tratamentul pentru pecingine
Perioada de incubație pentru pecingine durează de la 4 la 14 zile. După diagnostic, respectarea tratamentului prescris de medic este crucială. Un pediatru sau un dermatolog ar prescrie o cremă antifungică care conține 1 până la 2% Miconazol sau Clotrimazol.